Hastalıklardan Koruyan Fitobesleyiciler

Flavonoidler: Suda çözünebilen bu bileşikler virüs,kanser, alerji ve iltihap karşıtı nitelikleriyle güçlü antioksidanlardır. Kaynakları: Tüm sebze meyvelerde bulunur. Özellikle mor ve kırmızı renkli meyveler flavonoidler açısından zengin kaynaklardır.

Karotenoidler:  Meyve ve sebzelere sarı,turuncu ve kırmızı pigment sağlar.Güçlü bir antioksidandır.Karotenoidler bazı kalp hastalıkları ve kanser türlerine karşı korur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Kaynakları tüm sarı,turuncu ve kırmızı sebze-meyvelerdir.

Fitoöstrojenler: En çok soyada bulunmaktadır. Memelilerdeki östrojene çok benzer bir fitoöstrojendir. Göğüs kanserini önlemede, kemik erimesini engellemede yardımcıdır. Kaynakları soya fasülyesi, soya ve soyadan elde edilen süt,yoğurt,tofu.

Glukosinolatlar: Glikozdan üretilir ve sülfür içerir. Tüm lahana ailesinde bulunmaktadır. Anti-viral, anti-bakteriyel ve iltihap karşıtı özellikleri vardır. Bu özellikleri korumak adına lahana ailesini kaynatmak yerine buharda haşlamayı tercih edin. Kaynaklar: Lahanalar,şalgam, turp.

Fitosteroller: Saponinler olarak da adlandırılırlar. Fitorsterol ; kandaki kolesterol düzeyini düşürür, atardamar yapısını güçlendirir.Ayrıca güçlü antioaksidandır. Kaynağı: Yemişler, zeytinyağı,mısıryağı, kırmızı soğan,çilek.

Sülfidler: Sülfür içeren bu fitobesleyiciler tüm soğan ailesinde bulunmaktadır. Vücuttaki bazı enzimleri imha ederek kanserin ilerlemesini engelleyici etki göstermektedir.

 

 

Write a comment