Artrit Ağrınızı Hafifletmeye Yardımcı Olan 10 Besin

ARTRİT AĞRINIZI HAFİFLETMEYE

YARDIMCI OLAN 10 BESİN

 

Gıda ilaçtır. Artrit kaynaklı ağrıyla mücadele ediyorsanız; antioksidan, antienflamatuar ve ağrı kesici özelliklere sahip yiyecekler yemek, hekiminizin önerdiği ilaçlar veya diğer tedavilerle birlikte yardımcı olmaktadır. Araştırmacılar; belirli yiyeceklerin artritle ilişkili iltihaplanma ve ağrıyı azaltabileceğini keşfettiler.

 

İşte artrit ağrınızı hafifletmeye ve kalp sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilecek bir diyet için 10 besin:

 

  1. Yeşil Çay

Yeşil çayın besin ögeleri ve antioksidanlarca yüksek olduğu ve iltihabı azaltma kabiliyetine sahip olduğu bilinmektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda; yeşil çayın romatoid artritin görülme sıklığını ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabileceği bulunmuştur.

Yeşil çaydan fayda sağlamak için, günde iki fincan sıcak veya soğuk yeşil çay içmeyi hedefleyebilirsiniz. İşlenmiş toz çay karışımlarını değil; doğal yeşil çay kullandığınızdan emin olun. Ancak tansiyon hastasıysanız ve ilaç kullanıyorsanız yeşil çayı beslenmenize eklemeden önce bir hekime danışmalısınız.

 

  1. Somon, Ton Balığı, Sardalya ve Uskumru

Bu balıklar, omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Araştırmalar; omega-3’ün iltihabı azaltabileceğini göstermektedir. Artrit Vakfı; kalbi korumak ve iltihabı azaltmak için haftada iki veya daha fazla kez bu balıklardan bir porsiyon 100 gramlık olacak şekilde tüketilmesini tavsiye etmektedir.

Taze balıklar pahalı hale gelse de daha uygun fiyatlı balıklar için, dondurucu bölümüne bakmak veya konserve sardalya, somon veya ton balığı satın almak da bir seçenektir. Günlük tuz alımınızı kontrol altında tutmanız gerekiyorsa, konserve ürünler satın alırken daha düşük sodyum seçeneklerini seçtiğinizden emin olmalısınız.

 

  1. Meyveler, Elma ve Nar

Antioksidan açısından zengin olan; yaban mersini, böğürtlen, çilek, kızılcık ve ahududunun artrit ile mücadelede önemli bir yeri bulunmaktadır. Dondurulmuş (şeker eklenmemiş) veya taze tüketerek fayda sağlayabilirsiniz. Her meyvenin sağlık etkisi farklıdır. Bu nedenle hafta boyunca yediğiniz meyveleri çeşitlendirerek hepsinin farklı sağlık yararını almış olacaksınız.

Elma antioksidan bakımından yüksektir ve iyi bir lif kaynağıdır. Ayrıca kan şekerinizi dengeleyerek sağlıksız atıştırmalıklar için iştahınızı azaltmaya yardımcı olabilir.

Nar, artrit iltihabı ile savaşabilen tanen dediğimiz antioksidan grubu bakımından zengindir. Narı salatanıza ekleyin veya sade yoğurda karıştırarak tüketebilirsiniz.

 

  1. Sebzeler

Günlük diyetinize; karnabahar, mantar, brüksel lahanası ve brokoli gibi antienflamatuar sebzeleri ekleyin. Bunları tavada soteleyerek, fırınlayarak, haşlayarak veya salatalarınıza ekleyerek tüketebilirsiniz.

Diyetinizde büyük değişiklikler bir gecede gerçekleşmeyecek olsa da, çeşitli artrit dostu yiyecekleri yavaş yavaş eklemek, genel sağlığınız ve artrit ağrınızın yönetimi konusunda size yardımcı olacaktır.

 

  1. Kanola ve zeytinyağı

Ayçiçek yağı veya mısır yağının yerine esansiyel yağ asitleri olan omega-3 ve omega-6 asitleri arasında iyi bir dengeye sahip olan zeytinyağı veya kanola yağını beslenmenize adapte edin. Araştırmalar; zeytinyağındaki oleocanthal adlı bir bileşenin anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu ve özellikle kalp sağlığı için iyi bir bileşik olduğunu göstermektedir.

 

  1. Zencefil ve Zerdeçal

Bu bitkilerde bulunan kimyasallar sayesinde zencefil ve zerdeçalın da iltihap önleyici özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Her iki bitki de Çin ve Hint mutfağında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bizim mutfağımıza da son yıllarda yavaş yavaş girmeye başladı. Bu baharatların yiyeceklere veya içeceklere katarak tüketebilirsiniz. Bununla birlikte zencefil, mide rahatsızlığını gidermeye yardımcı olabilir.

 

  1. Kuruyemişler

Hayvansal proteinlerin aksine, tüm kuruyemişler protein açısından yüksek, doymuş yağlardan düşüktür. Bununla birlikte kolesterol de içermemektedir. Fındık, fıstık ve cevizi tek başına yiyebilir veya en sevdiğiniz yoğurda, salataya veya sağlıklı yemeğinize ekleyebilirsiniz. Ezme, sürülebilir halini kullanacaksanız şeker ilavesiz ve katkısız olmasına özen gösterin. Ayrıca yüksek kalorili bir besin olduğundan fındık-fıstık ezmesi kullanırken porsiyon kontrolünü de unutmayın. Diyetinizdeki sodyum miktarını sınırlamak için tuzsuz, çiğ kuruyemiş seçin.

 

  1. Tam Tahıllar

Tam tahılların lezzetsiz olduğu algısını yıkabilirsiniz. Kinoadan karabuğdaya, bulgura kadar, seçim yapabileceğiniz ve diyetinize dahil edebileceğiniz pek çok çeşit tam tahıl bulunmaktadır. Tam tahıllar; rafine/işlenmiş olanların aksine ekstra besin ögesi ve lif sağlamaktadır. Faydaları elde etmek için, Artrit Vakfı günde 90-150 gram tahıl tüketilmesini önermektedir.

Beyaz pirinç gibi kan şekerini çabuk yükselten ve lif içeriği düşük seçenekler yerine siyah pirinç veya kepekli pirinç deneyebilirsiniz. Çeşitli tam tahıl seçenekleri arasında amaranth veya teffi de sayabiliriz.

 

  1. Sebze Sosları

Sebzeden elde edilmiş soslar günlük diyetinize sebzeleri adapte etmenize yardımcı olacaktır. Örneğin salsa sos; domates, soğan ve diğer sebzelerin karışımı sayesinde C vitamini, lif ve antioksidan alımınızı artırmanın harika bir yoludur. Markette yaygın olarak bulunan yüksek kalorili, doymuş yağlı sosların yerine evde zeytinyağı ile yapacağınız sosları kullanın.

 

  1. Bitter Çikolata

Bitter çikolata herkesin favorisidir, ancak iltihabı hafifletmek için bitter çikolatalı şeker önermek için büyük ölçekli çalışmalar henüz yapılmamıştır. Bitter çikolata; içerdiği flavonoidler sayesinde iyi bir antioksidan ve antienflamatuar kaynağıdır. Bitter çikolata yemeyi seviyorsanız, en az % 70 veya daha yüksek kakao içeriği olmasına özen gösterin. Kakao içeriği ne kadar yüksekse, çikolatadaki şeker miktarı o kadar düşük olmaktadır. Doymuş yağ ve kalorileri sınırlamak için porsiyonları küçük tutun. Örneğin, günlük 2 kare bitter çikolata, yoğun aroma ve çikolata keyfi için idealdir.

Write a comment