Beyninizi Güçlendirecek 10 Besin Takviyesi

  1. Balık Yağı

Balık yağları, DHA ve EPA olarak da bilinen omega-3 yağ asitlerince zengindir. Bu yağ asitlerinin pek çok faydasının arasında beyin sağlığını geliştirme özelliği de yer alır. Bu yağ asitlerinden DHA, beynin yapısına girerken, EPA ise yaşlanmaktan korumaktadır. Ayrıca DHA, artmış zihinsel fonksiyonlarla da ilişkilidir.

Haftada iki porsiyon yağlı balıklardan tüketmek bu ihtiyacınızı karşılar. Ancak bunu yapamıyorsanız sizin için balık yağı takviyesi almak faydalı olacaktır.

 

  1. Resveratrol

Kırmızı ve mor meyvelerde, çikolatada, kırmızı şarapta ve fıstık ezmesinde antioksidan özellikteki resveratrol bulunur. Araştırmalara göre bu madde beynin hafıza ile ilgili bölümünün yaşlanmasına engel olmaktadır.

 

  1. Kafein

Çayda, kahvede ve siyah çikolatada doğal olarak bulunan kafein, doğal bir uyarıcıdır. Beyni ve merkezi sinir sistemini uyaran kahve, daha az yorgun ve daha dinç hissetmenize neden olur. Bir su bardağı kahvenin içinde türüne bağlı olarak değişmekle birlikte 50-400 mg kafein bulunur.

Pek çok insan için günde bir bardak kahve yeterli gelmektedir. Bununla birlikte fazla kafein alımı anksiyete, mide bulantısı ve uyku problemlerine neden olabilir.

 

  1. Fosfatidilserin

Fosfaridilserin, beynimizde bulunan bir fosfolipittir ve beyin sağlığın korumada etkili olduğu ileri sürülmektedir. Araştırmalara göre günde 100 mg fosfatidilserin alımı yaşla ilintili beyin fonksiyon kaybını azaltmaktadır.

 

5.Asetil-L-Karnitin

Metabolizma, enerji üretimi gibi vücut fonksiyonlarında önemli bir rol oynayan asetil-L-Karnitin, doğal olarak vücudumuzda üretilir. Hayvanlarda yapılan çalışmalar, bu maddenin alımının yaşa bağlı gelişen beyin fonksiyonlarındaki gerilemeyi yavaşlattığını göstermiştir.

 

  1. Ginkgo Bioba

Beyne kan akışının artmasına neden olarak odaklanma ve hafıza gibi yaşlanmayla ilgili beyin fonksiyonlarını iyileştiren Ginkgo Biloba oldukça popüler bir besin takviyesidir.

 

  1. Kreatin

Kaslarda ve az miktarda beyinde bulunan kreatin, enerji metabolizmasında önemli rol oynayan doğal bir bileşiktir. Doğal kaynakları et ve yumurtadır. Çalışmalara göre et tüketmeyen bireylere kreatin takviyesi yapıldığında beyin fonksiyonlarında artış gözlenmiştir.

 

  1. Bacopa Monnieri

Ayurveda gibi geleneksel tıp alanında kullanılan Bacopa Monnieri’nin azalmış beyin fonksiyonlarıni iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Ayrıca bu maddenin ishal yapıcı etki ortaya çıkarabilme ihtimali nedeniyle yemeklerle alınması önerilmektedir.

 

  1. Rhodiola Rosea

Rhodiola Rosea, Çin tıbbında sağlıklı beyin işlevlerini geliştirmek için sıklıkla kullanılan bir takviyedir. Mental fonksiyonların yanında mide bulantısına da iyi gelmektedir.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), bu takviyenin daha çok araştırılması gerektiğini öne sürmektedir.

 

  1. S-Adenozil Metionin

S-Adenosil metiyonin (SAMe), vücudumuzda doğal olarak bulunan bir maddedir. Proteinler, yağlar ve hormonlar gibi önemli bileşikleri üretmek ve parçalamak gibi kimyasal reaksiyonlarda kullanılır.

Bazı antidepresanların etkilerini arttırmak ve depresyonu olan insanlarda görülen beyin işlevindeki gerilemeyi azaltmak için yararlı olabileceği düşünülmektedir. Bir çalışmada, daha önce tedaviye cevap vermeyen kişilerin antidepresan reçetesine SAMe eklemenin iyileşme ihtimalini yaklaşık %14 oranında artırdığı ortaya koyulmuştur. Başka bir çalışma ise bazı durumlarda SAMe’nin bazı antidepresan ilaç türleri kadar etkili olabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, bu desteğin depresyonu olmayan insanlara fayda sağladığına dair bir kanıt bulunmamaktadır.

Write a comment