1-6 Yaş Beslenmesi Nasıl Olmalı?

1-6 yaş grubu çocuklar sürekli bir büyüme gelişme süreci içindedir. Büyüme ve gelişme sürecini doğru tamamlayabilmek ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanabilme açısından bu dönem oldukça önemlidir. Çocuklar, beslenme yetersizliklerinden en çok etkilenen gruplardan biridir ve çocukluk döneminde edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şişmanlık gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturmaktadır. 1-6 yaş grubu çocuklar gerek beslenme, gerekse diğer alışkanlıklarını anne, baba, bakıcı veya yuvadan yani çevresinden alır.

 

Sağlıklı çocuklar için 10 altın adım

Sabah kahvaltısı olmadan asla!

Beyin fonksiyonları ve hafıza gelişimi açısından kahvaltı oldukça önemlidir. Önceden hazırladığınız Akdeniz tipi sandiviçler, sebzeli omletler gibi değişik alternariflerle  sağlıklı çocuk kahvaltıları hazırlayabilirsiniz. Ya da kahvaltıda sevmediği yiyeceklerin değişik şekilde sunumu (yumurta-omlet, süt, yumurta-krep) sağlanmalıdır. Süt içmeye direnç gösteren çocuklarda süt yerine diğer süt ürünleri tercih edilebilir.

 

Çocuğunuzun tabağını 4’e bölün

Öğle ve akşam yemeklerinde  Süt grubunda yer alan süt, yoğurt (Günde 2-3 porsiyon)  Et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller (2-3porsiyon günde) Sebze-meyve grubu  (Günde 4-5porsiyon veya daha fazla yemek şeklinde ya da çiğ olarak tüketilmelidir)  Tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. besinleri günde 4 porsiyon yemek halinde,çorbalar içinde,süt ve yoğurtla zenginleştirerek  verebilirsiniz.

 

Ara öğünleri atlamayın

Çocuklar aynı besinleri tüketmekten çok hoşlanmaz. Farklı renk, tat ve çeşitlilikte besleyici ara öğünler hazırlayarak iştah ve kilo kontrollerine yardımcı olabilirken, ara öğün saatlerini daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.

Sağlıklı ara öğün önerileri:

*Taze mevsim meyvelerini küp küp kesip, meyve salatası yapabilirsiniz.

*200ml süt,çilek ve muzu blenderdan geçirin,biraz soğutup ona harika bir içecek hazırlayabilirsiniz.

 

Omega 3’ü ihmal etmeyin

Omega 3 çocukların bilişsel performansını arttırıp,göz ve beyin doku gelişimine yardımcı oluyor.

Haftada 2-3 gün balık tüketmesine özen gösterin.

 

Abur cuburlar göründükleri kadar masum değil

Aşırı yağlı,şekerli atıştırmalıkların, şekerli ve gazlı içeceklerin çocuğunuzun beslenmesine hiçbir yararı olmadığını unutmayın.

 

Çocuklarda da tuz kısıtlaması olmalı mı?

Çocukluk döneminde  fazla tuz tüketimi sonucu hipertansiyon,osteoporoz ve kalp hastalıkları riski artıyor.Çocukların yetişkinlere göre çok  daha az tuz tüketmeleri gerek.

7.Çocuklara tüketebileceğini düşündüğünüzden daha az miktarda besin verin. Okul öncesi çağdaki çocukların porsiyonları yetişkinlerin ¼ ile 1/3’ü kadar olmalıdır. Fazlasını onların istemesini bekleyin.

 

Öğünler arası 4-5 saat zaman!

Çocuklar için 2 öğün arası 4-5saatten az olduğunda açlık duygusu gelişmeyebilir. Özellikle iştah problemi yaşayan çocuklar daha uzun aralıklarla beslenebilir.

 

Vitamin ve mineraller yeterli düzeyde alınmalı

C vitamini:Bağışıklık sistemini güçlendirmek için portakal,mandalina,domates gibi c vitamini kaynakları mutlaka tüketilmeli

Kalsiyum: Büyümenin hızlı olduğu bu dönemde, kemik ve diş gelişimi için oldukça  önemlidir.Kalsiyum kaynakları(süt,peynir,kuruyemiş,yeşil yapraklı sebzeler)

D vitamini: Vücuttaki  kalsiyumun etkin bir şekilde kullanılabilmesi için d vitamini gerekiyor.Somon,uskumru gibi yağlı balıklar,yoğurt,yumurta sarısı d vitamininin iyi kaynaklarından

Folik asit: Böbrek kanseri gibi bazı çocukluk çağı kanserlerini  önlüyor.Kuru baklagiller,tüm tahıllar,koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor.

Demir:Demir eksikliğine bağlı kansızlık hem zeka gelişimini hem de bedensel gelişimi olumsuz etkiliyor.

Demir kaynakları(et,yumurta,kurubaklagil,pekmez,kuruyemişler ,yeşil yapraklı sebzeler )

 

Çocuğunuz sebze yemekleriyle anlaşamıyorsa sakin olun

1-6yaş grubu çocuklar besin grupları arasında en az sebzeleri severler. Çiğ yenebilen domates,havuç gibi sebzeleri sebze yemeklerine nazaran daha çok tercih ederler. Bu tür sebzeler ince ince kesilip verilebilir. Çeşitli meyveler ve sınırlı da olsa yedikleri birkaç çeşit sebze ile meyve-sebze grubu gereksinimleri  karşılanabilir.

Write a comment