Brüksel Lahanası: Besin İçeriği, Etkileri, Faydaları, Zararları, Tarifler

Günümüzde sebze tüketimi vücudumuz için oldukça önemlidir. Sebzelerin içinde bulunan vitamin, mineral ve lif içerikleri sağlığımız için oldukça faydalıdır. Yapılan bazı araştırmalara göre sebzelerin içinde bulunan ikincil metabolitler, hastalıklara karşı koruduğunu göstermiştir. Kış sebzeleri arasında yerini alan ve minik bir besin olmasına rağmen tükettiğimizde vücudumuz için büyük faydası olan Brüksel lahanasını inceleyelim.

 

Besin Değeri ve İçerdiği Maddeler

İçeriğinde önemli ölçüde; A, C vitamini, folat, erusik asit, tekli doymamış omega-9 yağ asidi, guatrojenik etkiye sahip guatrin ve diyet lifi içerir.

100 gram haşlanıp süzülmüş bir Brüksel lahanası 36 kkaldir. İçerisinde 7 gram karbonhidrat, 3 gram diyet lifi, 3 gram protein, 775 IU A vitamini, 62 mg C vitamini, 0.4 mg E vitamini, 140 mkg K vitamini, 1.5 mkg selenyum gibi bir çok vitamin, mineral, protein, diyet lifi ve bileşikler içerir. Araştırmalar sonucunda, Brüksel lahanasının içeriklerinden kaynaklı, vücudumuza etkileri oldukça güçlüdür. Vücudumuz için çok faydalı olan bu besinin, saymakla bitmeyen olumlu etkileri ve dikkat edilmesi gereken de zararlı etkisi olduğunu bilmekte fayda olduğunu bilmeliyiz.

 

Antikanserojen ve Antienflamatuar Etki Gösterir

Brüksel lahanasının bağışıklık sistemi üzerinde büyük ölçüde etkisi vardır. Bu etki bizi kansere karşı koruyabilecek nitelikte bir etkidir. Yapılan bir çalışmaya göre Brüksel lahanasının içerisinde olan kükürtlü bileşikler ve Glukozinolat isimli ikincil metabolitlerden kaynaklanmaktadır. Kükürtlü bileşikler içeren bu besinin, tüketiminin sağlık açısından yararlar sağladığı, çeşitli hastalıklara karşı koruduğu araştırmalar sonucunda ifade edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, lahana ailesi içerisinde yer alan Brüksel lahanasının, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve bu sebeple de kansere karşı önemli ölçüde koruduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca K vitamini, C vitamini ve omega 3 içeriği ile de bu etkisini güçlendirir. Kalp sağlığını korur ve damarların zarar görmesini engeller.

Yapılan bir başka araştırmaya göre, Brüksel lahanası gibi yaprağı tüketilen sebzeler hem gıda lifi içeriği açısından hem de flavanoller bakımından kolon kanserine karşı koruyucudurlar. Bu bileşikler, bitkilerin antioksidan kapasitesini belirleyen, bir kısmı da bağışıklık sistemi enzimlerini harekete geçirerek koruma sağlayan maddelerdir.

 

Pıhtı Oluşumunu Engeller

Brüksel lahanasının içerisinde bulunan vitaminlerden en önemlilerinden biri de K vitaminidir. K vitamini, sağlıklı kemik yapısı için, osteoporoz ve kanın pıhtılaşmasını önlemek için oldukça önemlidir. K vitamini vücudun az miktarda ancak, düzenli olarak alması gereken bir besindir. Kan damarları yaralandığında kanı pıhtılaştıran, pıhtılaşma faktörlerinin oluşumu için gerekli olan bir maddedir. K vitamini eksikliği aşırı kanama ve kolayca morarmaya yol açabilir. Ayrıca K vitamininin kemik kaybının önlenmesinde önemli bir rol oynadığı çalışmalarda incelenmiştir. Bu sebeple Kanda düşük K vitamini düzeyleri düşük kemik yoğunluğu ile ilişkilendirilmiş olup yeterli K vitamini düzeyleri kırık riskini azaltırken kemik sağlığını iyileştirebilmektedir.

Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda Brüksel lahanasının içinde yine önemli ölçüde; protein, lif, potasyum, fosfor, kalsiyum, demir ve yüksek oranda C vitamini gibi besin maddeleri ve vitaminler içermektedir. Yapılan bir çalışma sonucunda, Brüksel lahanasının antioksidan aktivitesini belirlemeye yönelik olarak yürütülen bir araştırmada en yüksek vitamin içeriğinin yaprak lahanada bulunduğu da tespit edilmiştir.

 

Brüksel Lahanası Antioksidandır

Vücudun savunma sisteminin çalışması için, Brüksel lahanası gerekli vitamin ve mineralleri içerir. Sülfür içeriği sayesinde vücuttan toksinleri uzaklaştırır. Yapılan bir çalışmaya göre, Brüksel lahanası içeriğinde bulunan Glukozinolat sayesinde, en güçlü antioksidanlar arasında yer alır. Bu sayede, oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur. Tükettiğimiz Brüksel lahanası gibi doğal antioksidanların, kanser önleyici ve hastalıklara karşı etkisi olduğu da çalışmalarda gösterilmiştir.

 

Brüksel Lahanası Kolesterolü Düşürür

Sebze grubunda yer alan Brüksel lahanasının metabolizmayı düzenleyici etkisi vardır. Kan şekerinin ve kolesterolün normal düzeyinin korunmasını sağlar. Yapılan bir araştırmaya göre, yüksek gıda lifi içerdiği için kuru baklagillerden sonra en iyi kolesterol düşürücü besindir. Yüksek oranda lif sayesinde bağırsaklarda yağ asitlerini bağlayarak atılmasını sağlar.

 

Sindirim Sistemi Üzerinde Etkilidir

Yapılan araştırmalar sonucunda, Brüksel lahanası içerisinde bulunan glukozinolat isimli sekonder metabolitler sayesinde, bağışıklığı, mideyi ve bağırsak sağlığını koruduğunu gözleyebiliriz. Hatta yapılan bir araştırmada huzursuz (sızdıran) bağırsak sendromu için önleyici yapıdadır. Brüksel lahanası, bağırsaklarda bakteri oluşumunu engeller ve sindirimi kolaylaştırır.

 

Zararlı Etkisi

Brüksel lahanasının istenmeyen etkileri ve görülmesini istemediğimiz zararlı etkisi de vardır. Bu etki, antikoagülan alanlarının, K vitamini içeriği nedeniyle Brüksel lahanasını kısıtlı tüketmeleri önerilir. Guatrojenik etkisinden dolayı guatrin gibi bileşikler içinde bulundursa da normal derecede tüketiminin tiroid bezlerine etkisi yoktur.

 

Parmesanlı Brüksel Lahanası 

Malzemeler

  • 500 gram Brüksel lahanası
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 çay kaşığı
  • İri taneli tuz
  • 2 yemek kaşığı
  • Rendelenmiş parmesan peynir

 

Parmesanlı Brüksel Lahanası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Fırını 180 dereceye ayarlayarak ısıtın.
  • Lahanaları güzelce yıkadıktan sonra buharda pişirme aparatında 10 dakika pişirin.
  • Daha sonra lahanaları ortadan ikiye keserek üzerine zeytinyağı ekleyip karıştırın.
  • Sarımsakları ezerek limon suyu ile karıştırın ve lahanaların üzerine ekleyin.
  • Tuzu da ekleyerek hepsini güzelce karıştırın.
  • Sosladığınız lahanaları pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye yerleştirin ve 10 dakika pişirin.
  • Parmesan peynirini üzerlerine serpip 10 dakika daha pişirin ve afiyetle tüketin.

Write a comment