Atkins Diyet: Düşük Karbonhidrat/Yüksek Yağ/Yüksek Proteinli Bir Diyet

Robert C. Atkins, MD, Dr Atkins “Yeni Diyet Devrimi” kitabını yazdı. Atkins savunucuları, günlük karbonhidrat alımının 20 gram olmasını ve ketonlar için idrar testi ile doğrulanan bir ketotik durumunun korunmasını desteklemektedir.  Atkins diyetinde sebze, meyve, ekmek, tahıl, nişastalı sebzeler ve en çok süt ürünlerinden kaçınılması gerektiği ve yüksek yağlı gıdaların alınması gerektiği vurgulanmaktadır ve her gün iki kez salataya izin verilmektedir.

Düşük karbonhidrat+yüksek protein+ yüksek yağ diyeti olan Atkins Diyeti dört aşamadan oluşur;

Öne Sürülen Teori

  • Kilo almaya sebep olan şey yağ ve porsiyon miktarı değil, vücudumuzun işlenmiş ve nişastalı karbonhidratların aksaklığıyla başa çıkma şeklidir.
  • Karbonhidratı keserek diyet yapan kişiler vücutlarının depolanmış yağı yakmaya başladığı aşamaya geçerler.
  • Hızlı kilo kaybı sağlar.
  • Özellikle başlangıç aşamasında ağız kokusuna, mide bulantısına ve baş ağrısına neden olabilir.
  • Bu kadar yüksek miktarda protein ve yağın yaşamsal organlar üzerinde uzun vadeli etkisi konusunda şüphe doğurur.

Sonuçlar ve Yorum

Yüksek proteinli diyetler, böbrek taşları ve osteoporozise yol açan üriner sitrat seviyesinde azalma ve kalsiyum kaybına neden olabilir. Kalsiyumun ve asitlerin idrarla atımı hayvansal protein alımıyla pozitif, bitkisel protein alımıyla negatif ilişkilidir. Atkins diyeti, platelet agregasyonuna zararlı etkisi olabilen ve ventriküler aritmiyi destekleyebilen serbest yağ asitlerini arttırır.

Bir çalışmada kabızlığı olup Atkins diyeti alan hastaların % 70 i 6 ay değerlendirilmiş, %65 ağız kokusu, %54 baş ağrısı, %10 saç kaybı görülmüştür. Vücudumuz toksik maddeleri bağırsak, nefes ve ter yoluyla dışarı atar, bu yüzden bu durum şaşırtıcı değildir. Özellikle süt ürünlerini içermeyecek şekilde hayvansal protein alımı, böbrek fonksiyonunda azalmayı hızlandırabilir.

 

Write a comment