Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Besinleri Ne Kadar, Ne Şekilde Ve Nasıl Saklamalıyız?

Besin zehirlenmeleri tüm dünyada karşımıza en çok çıkan hastalıklardan ve ucu ölüme kadar gidebiliyor. Besinleri sağlıklı ve doğru koşullar altında saklamak bu açıdan son derece önemli.

 

Besinleri uygun koşullarda saklamak;

 

Besinlerdeki Bozulma Nedenleri:

Besinin yapısında doğal olarak bulunan zehirli maddeler (yeşillenmiş ve filizlenmiş patates, bazı mantar türleri vb.), besinlerin uygun koşullarda saklanmaması, besin hazırlama, pişirme ve saklama aşamalarında hijyen kurallarına uyulmaması nedeniyle hızla üreyen mikroorganizmalar (küfler, parazitler, virüsler, bakteriler) kirlenmeye neden olmaktadır. Bakteriler, besin güvenliğini tehdit eden, besinler aracılığı ile oluşan hastalıklara ve besin zehirlenmelerine en fazla yol açan etmenlerdir.

 

Bazı Saklama Hataları:

 

Uzun Süre Dayanabilen Besinler:

 

Çabuk Bozulan Besinler:

 

Sıcaklık, besinlerle oluşan hastalıkların önlenmesinde en etkin kontrol yöntemlerinden biridir. Mikroorganizmalar 5°C–60°C arasında hızla çoğalırlar. Bu nedenle bu ısı aralığı “tehlikeli ısı aralığı” olarak nitelendirilmektedir. Bazı besinler özellikle hayvansal kaynaklı olanlar, doğal olarak mikroorganizma içerebilmektedir.

 

Bazı besinlerin soğukta saklanma koşulları:

Besin Sıcaklık (°C) Süre
Et 0-2 3-5 gün
Kıyma 0-2 1-2 gün
Balık (-1)-0 1-2 gün
Yumurta 4-7 1 hafta
Pişmiş yemekler / pasta 0-2 1 gün
Pastörize süt 3-4 1 gün
Meyveler 4-7 Çilek 2 gün, elma 2 hafta
Sebzeler (patates, soğan) 15-20 1-2 hafta
Diğer sebzeler 4-7 Yeşil sebzeler 5 gün – 2 hafta

 

Derin Dondurucuda Veya Buzdolabının Buzluk Kısmında Saklamak:

Hastalık yapıcı bakterilerin üremeleri 10°C’nin altında yavaşlar ve 4°C’de durur. Derin dondurucuda veya buzdolabının buzluk kısmında saklama ile besinlerde bulunan bakteriler ölmez; sadece üremeleri durur. Çözdürmeden sonra hızla çoğalmaya başlayabilirler. Bu sebeple çözdürme işlemi de dikkatlice yapılmalıdır. Dondurulmuş besinler buzlukta 2-4 hafta süreyle saklanabilmektedir.

Buzluğa koyulan besinler mutlaka polietilen bir film veya alüminyum folyo ile kaplanmalıdır; aksi halde kuruma ve dondurma yanığı oluşabilmektedir. Yeni eklenecek besinler dip ve alt kısımlara, eskileri ise üste koyulmalıdır.

Etler uzun süre saklanmak istenirse pişirilecek miktarlara ayrılıp yağlı kâğıt veya buzluk poşetleri içerisinde buzlukta -2 °C’de 1–2 hafta, dondurucu da ise -18 °C’de 1-2 yıl saklanabilir. Etler kullanılacağı zaman 24 saat önceden + 5 derecede buzdolabı içerisinde çözdürülmeli, acil kullanılması gerekiyor ise akan soğuk su altında çözülmesi sağlanmalıdır. Çözdürülmüş etler kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır.

-18°C’nin altında: Meyve ve sebzeler yaklaşık 8 ay, yoğunlaştırılmış portakal suyu yaklaşık 4 ay, et 1-2 yıl bozulmadan saklanabilmektedir.

 

Buzdolabında Saklama:

Buzdolabında besinler saklanırken mümkünse diğer besinlerle temas etmeyecek şekilde olmalıdır. Özellikle çiğ et, tavuk gibi besinler diğerlerinden ayrı tutulmalı; tavuk en altta olacak şekilde yerleştirilmelidir. Yemek, kıyma, doğranmış et gibi besinlerin üzeri kapalı olmalıdır (kapak, alüminyum folyo veya film streçle).

 

Et ne kadar küçük parçalara bölünürse yüzey alanı büyüyeceğinden saklama süresi de o kadar kısa olur. Bu nedenle kıyma hazırlandıktan hemen sonra hiç vakit kaybetmeden buzdolabına koyulmalı ve buzdolabında 1 günden çok bekletilmemelidir. Kıymadan daha büyük olan parça etler ise buzdolabında 2–3 gün bekleyebilir.

 

Ayrıca etlerin kasaplarda da beklemiş olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

 

 

 

 

Sebze ve meyveleri bozan hava değil, toplandıktan sonra bile olgunlaşmaya devam eden meyve ve sebzelerin yaydıkları etilen gazıdır. Etilen gazı olgunlaşma, yaşlanma ve çürümeyi hızlandıran bir gazdır. Sebze ve meyvelere farklı yöntemler uygulanarak saklama süreleri uzatılabilmektedir:

 

Sebzeler, süt, et vb. ise kaynar suda 5 saat ısıtılmalıdır. Basınç altında ısıtma ile bu süre kısaltılabilmektedir. 100-120°C civarında 20-25 dakika ısıtmak yeterlidir.

Kurutma ile C vitamini kayıpları oluşmaktadır. Kurutma ile saklamada besin, doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Kurutma yerde değil, yüksek yerlerde yapılmalıdır. Güneşte kurutmada besinlerdeki karoten zarar görmektedir.

 

Turşuların bazıları (biber, patlıcan gibi) sirkeyle de yapılmaktadır. Sirkeyle yapılacak turşularda kullanılacak sirkedeki asit % 4’ten az olmamalıdır.

Bazıları ise (salatalık, domates, lahana gibi) tuzlu su yani salamurayla yapılmaktadır. Asma yaprağı ve peynirin saklanmasında salamura yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

Olgunlaşmış meyveler ön yıkamaları yapıldıktan sonra ayıklanıp parçalanmalı; daha sonra buzlu suda yıkanmalı ve sonrasında da iyice süzdürülmelidir. Bunlar da ufak paketler hâlinde dondurulmalıdır.

Sebzeler ise ayıklanıp yıkandıktan sonra şoklanmalı yani kaynar suda 1 dakika bekletilmelidir. Hemen sonra buzlu su içine atılıp süzdürülüp pişirilecek miktarlar kadar paketlenmeli ve dondurucuya atılmalıdır. Bu şekilde hazırlanan meyve ve sebzeler, 3–4 ay bozulmadan dondurucuda saklanabilmektedir.

Besinlerdeki enzimlerin faaliyetleri dondurma ile yavaşlatılsa da tamamen durdurulamaz, bu yüzden bazı sebzeleri önceden pişirmek gerekir. Besinleri dondurmadan önce yapılacak bazı işlemler onların lezzet, tat, koku, renk ve dokularında değişiklik meydana getirmemekte; tersine katkı sağlamaktadır.

 

 

Bazen de anne sütünün sağılıp saklanması gerekebilir. Bu durumda gerekli hijyen sağlandıktan sonra süt, eczanelerde satılan süt sağma araçları ile süt sağma şişelerine ya da poşetlerine sağılır. Süt sağılan bu şişe ve poşetlerin ağızları sıkıca kapatıldıktan sonra dondurmadan 72 saat, dondurulmuş ve eritilmiş ise 24 saat +1 ile +4 derece arasında buzdolabında, buzlukta -7- ile-2 derece arsında 3 hafta ve derin dondurucuda -18 derecenin altında 6 ay saklanabilir.

 

Exit mobile version