Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Yaşlılıkta Dikkat Edilmesi Gereken 7 Konu

YAŞLILIKTA BESLENME NASIL OLMALI, YAŞLILIKTA BESLENMENİN ÖNEMİ:

Yaşlılık Nedir; anne karnından başlayarak yaşamın sonlanmasına kadar devam eden doğal bir süreçtir.

Yaşlanma Nedir; zamana bağlı olarak, hastalık söz konusu olmaksızın ortaya çıkan vucüt yapısında , organların işlevlerinde, hücrelerin dokuların ve organizmanın fizyolojik işlevlerinde oluşan çoklu değişikliklerdir. 65 yaş ve üzeri bireyler “yaşlı” olarak tanımlanmaktadır. İlerleyen yaşla birlikte insan vücudunda oluşan değişiklikler, duyusal ve motor gerilemenin yanı sıra mental durumda değişiklikler, beslenme bozukluğu ve çoklu hastalık durumlarının görülme sıklığının artması nedeniyle ilaç kullanımı yaygındır.

Yaşlılıkta Beslenme: yaşlı bireyleri beslenmesi düzenlenirken, fizyolojik değişiklikler, fiziksel nedenler, sosyo-ekonomik nedenler, psikolojik nedenler, kronik hastalıklar, ilaç besin etkileşimi göz önünde bulundurularak enerji ve besin yeterli miktarda alınmasına dikkat edilmelidir. Böylece yaşlıların çoğunluğunun enerjik, yaşam dolu ve bağımsız bir yaşam sürdürmeleri kolaylaşır, sağlılığı korunur, yaşam kaliteleri ve beklenen yaşam süresi artar.

Yaşlılıkta Beslenme; hastalıkların önlenmesinde, geciktirilmesinde ve tedavi edilmesinde, sakatlıklardan korunmada ve kronik hastalıkların önlenmesinde önemlidir.

 

Yaşlılıkta beslenmeyi etkileyen etmenler nelerdir;

Yaşlılıkta beslenmede vücutta meydana gelen değişikliklerdir. Bunlar;

  1. Tat ve koku duyusunda
  2. Tükürük salgısında
  3. Mide bağırsak fonksiyonlarında azalmadır.

Yaşlılarda posa alımı, kompleks karbonhidrat, sebze ve meyve tüketimindeki azalma nedeniyle sıklıkla yetersizdir. Bu sebeple kabızlık problemi sürekli karşılaşılan problemdir. İlaç kullanımıyla bu durumun giderilmesi sonucu bağırsak florasında tahribat meydana gelmektedir. Bu sebeple laksatif etki yapan ilaçlara bir süre sonra bağımlılık söz konusudur. Bu durumun önlenebilmesi için ,eğer diyet ile yeterli posa alınamıyorsa bağırsak hareketleri ve faaliyetlerinin düzenlenebilmesi için posa , probiyotik-prebiyotik takviyesi yapılabilmalıdır.

 

  1. Hipertansiyon

Yaşlılarda hipertansiyon yaşın ilerlemesine bağlı olarak zemininde gelişen kalp yetersizliğinin sıklığı ve etkileri giderek arttığı görülen önemli bir sağlık problemidir. Sık karşılaşılan sol ventrikül diyastolik disfonksiyonu ile beraber olan, yaşlı hipertansif  hastalardaki kalp yetmezliğinin kanıta dayalı tedavisi için, eldeki imkanların sınırlı olması ilginç bir durum olarak görülür. Bu tür hastalarda öncelik olarak hedefin sistolik veya diyastolik hipertansiyonun tedavisi gerekmektedir.

Büyük tansiyon 60’lı yaşlardan sonra artma gösterir iken, küçük tansiyon 60’lı yaşlarda en yüksek seviyeye gelebilir. Sonrasında yaklaşık aynı seviyeye gelir veya az bir düşme görülebilir. Büyük tansiyonun yüksek, küçük tansiyonun aynı değerlerde kalmasından kaynaklanan kalp damar hastalıklarının ölüm riskinin 2-5 kat daha fazladır. Normal tansiyon değerleri olan yaşlılarla, yüksek tansiyon hastası olan yaşlıların ölüm ve felç olma riski % 51 civarı fazla olduğu bilinmektedir.

 

  1. Osteoartrit

Osteoartrit, halk arasında bilinen ismiyle kireçlenme, eklemlerde kıkırdak dokunun  yapısında bozulma, kıkırdakta incelme, aşınma ve tahribatın ortaya çıktığı en sık görülen eklem hastalığıdır. En sık diz, kalça, el bileği ve omurgada görülmektedir. Eklem kıkırdağı ve altındaki kemik bütünlüğünün bozulmasına neden olan çok çeşitli etmenler sonucu ortaya çıkan semptom ve klinik muayene bulgularla karakterize bir hastalıktır.

Osteoartritte en temel şikayet eklem ağrısıdır. Ağrının şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ağrı zaman içerisinde alevlenmeler gösterebilir. Ağrı genellikle eklem hareketleri ile artış gösterir. Eklemde hava değişiklikleri ve soğuk ile artan ağrı verahatsızlık hissi ortaya çıkabilir. Özellikle eklemin kullanılmasından sonra eklem şişliği ve eklem sertliği ortaya çıkabilir. El parmaklarının en uç eklemlerinde küçük kemik doku şişlikleri oluşabilir. İleri evrelerde eklem hareketlerinde kısıtlılık gelişebilir.

Kadınlarda erkeklere oranla 2 kat fazla görülür. Genelde 50 yaşın üstünde ortaya çıkan bir durumdur. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte eklemlerde yük taşınmasını sağlayan kıkırdağın tamamen ortadan kalktığı ve kemik yüzeylerin birbiri ile temas etmeye başladığı görülür. İlerleyen kıkırdak harabiyeti ile birlikte eklemde ağrı ortaya çıkar.

Orta ve ileri yaşta olmak, şişmanlık , eklem hastalıklarına kalıtsal yatkınlık ,geçirilmiş eklem yaralanmaları, kıkırdak yapısını etkileyen hastalıklar (Romatoid artrit, gut vb.), eklem çevresi kas gruplarının zayıf olması, eklemlerde yük dağılımı dengesini bozan şekil bozuklukları osteoartitin riks faktörleri olarak gösterilmektedir.

 

  1. Osteoporoz

 

  1. Diyabet

Yaşlılıkta Görülen Diyabet Tipleri:

1) Birincil Sebeplerden ortaya çıkan Diyabet:

İnsüline bağımlı olmayan, şişman bireylerde görülen diyabet (Tip2)

İnsüline bağımlı olmayan, normal kilodaki bireylerde görülen diyabet (Tip1)

Hastada zayıflama ve ketoz görülen, insüline bağımlı diyabet (Tip1)

2)İkincil Sebeplerden Ortaya Çıkan Diyabet:

Pankreas hastalıkları

İç salgı bezi bozuklukları

İlaçlar ve kimyasal maddeler

Kalıtsal hastalıklar

  1. Kanser

65 yaş ve üstünde ölümle sonuçlanan en yaygın durumlardan biridir. U.S. Centers for Disease Control and Prevention araştırmalarına göre 65 yaş ve üstü erkeklerden %28’i kadınlardan ise %21’i kanser ile mücadele etmektedir. Erken önlem ve beslenmeye dikkat ederek yaşam kalitenizi arttırabilir, kansere yakalanma riskiniz azaltabilirsiniz.

  1. Demans ve Alzheimer

U.S. Centers for Disease Control and Prevention  istatistiklerine göre 65 yaş ve üstü her yüz bin kişinin 184’ü Alzheimer hastalığıyla karşı karşıyadır. The Alzheimer’s Association raporuna göre dünyada 65 yaş üstü yaklaşık 5 milyon yetişkin Alzheimer’dır fakat kaç kişide bu durumun kronik olduğunu saptamak zor olduğundan kesin bir sayıya ulaşılamamaktadır.

  1. Kalp damar hastalıkları
  1.     OBEZİTE

Azalan fiziksel aktivite kapasitesi, enzim aktivitesi ve enerji harcamasına bağlı olarak yaşlılıkta kilo artışı sıkça karşılaşılan sorunlardan biridir. Beslenme konusunda sağlıksız alışkanlıklar ve davranışlar yaşla birlikte obeziteyle beraber birçok komplikasyona sebep olmaktadır.

Yaşlılık döneminde yeterli ve dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite alkol ve sigaradan kaçınma yaşam kalitesini arttırır.

YAŞLILIKTA BESLENMEDE DİKKAT EDİLECEK İLKELER

 

REFERENCES

http://www.turkgeriatri.org/osteoporoz_rapor.php

http://www.saglikweb.com/yaslilik/yaslilikta.seker.hastaligi.asp

 

 

 

Exit mobile version