Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Ramazan’da Nasıl Beslenmeliyiz?

Birlik ve beraberlik duygularının pekiştirildiği, sosyal dayanışma ve paylaşım bilincinin geliştirildiği Ramazan ayı, oruç tutanların beslenme ve yaşam biçiminin tamamen değiştiği dini açıdan önemli bir aydır.

Ramazan ayında oruç süresi ortalama 17 saat olduğundan optimal beslenmeyi yakalamak, sahur ve iftarda dengeli besin alımını sağlamak oldukça önemlidir. Bu durumda beslenme, kilo almamak veya mevcut kiloyu dengede tutmak için planlanmalıdır. Oruçluyken en kritik nokta vücut elektrolit seviyesini normal düzeylerde tutabilmek ve susuzluğu en aza indirmek olmalıdır. Aksi taktirde gün içinde baş ağrısı, halsizlik, böbreklerde problemler ve sindirim sorunları görülebilir. Herhangi sağlık problemi yaşamamak için, sahur ve iftar öğünlerinde izlenmesi gereken noktalara dikkat etmeliyiz.

 

Sahur Önerileri

 

İftar Önerileri

 

Nelerden Uzak Durmalıyız 

 

 

Tüketilmesi Önerilen 5 Besin

 

Ramazan Ayında Uygulanabilecek Örnek Menüler

 

SAHUR: 

 

Veya

 

 İFTAR

 

Tatlı Tarifi 

Karabuğdaylı Meyveli Tatlı

 

Sütü orta ateşte ısıtın. Bol suyla yıkanmış ve suyu süzülmüş karabuğdayı ekleyip kapağı kapalı olarak yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Yoğurt, rendelenmiş portakal kabuğu ve balı bir kapta çırpın. Karabuğdayı ekleyip karıştırın. Kaselerin diplerine meyvelerin yarısını paylaştırın. Üzerine karabuğdaylı karışımı paylaştırın. En üste meyveleri ekleyin. Afiyet olsun.

 

 

Exit mobile version