Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Lösemide Beslenme Yaklaşımları [Detaylı Anlatım]

Lösemi nedir?

Lösemi “kan kanseri”, kemik iliğinin anormal hücreler ile dolması ve bu hücrelerin kana ve dokulara yayılması sonucu belirti veren kötü huylu bir hastalıktır.

 

Lösemi hastalığında doğru beslenmenin faydaları nelerdir?

Lösemili çocukların yaşam kalitesinin artar ve büyüme-gelişme düzeylerinin takibi açısından önem taşımaktadır. Lösemili çocukların beslenme yönünden düzenli takibi sayesinde hem löseminin erken dönemlerinde hastalığa ve tedavi yan etkilerine bağlı gelişebilecek malnütrisyon hem de lösemi tedavisinin bitiminde yüksek enerji alımına bağlı gelişebilecek obezite açısından erken dönemde gerekli tedbirler alınabilecektir.

 

Lösemi hastaları nasıl beslenmelidir?

  1. Et, tavuk, balık, yumurta ve kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller: Bu gruptaki besinler iyi kalite protein içermektedir. Etlerde az yağlı olanlar tercih edilmeli ve haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.
  2. Süt, yoğurt, peynir, çökelek ve benzeri besinler: Bu gruptaki besinler protein ve kalsiyumdan zengindir. Yağı azaltılmış veya kaymaksız süt, yoğurt, az yağlı peynirler tercih edilmelidir.
  3. Tahıllar, ekmek, pirinç, bulgur, makarna ve benzerleri. Temel enerji kaynağıdırlar. Bu gruptaki besinlerde bitkisel protein ve B grubu vitaminler bulunur.
  4. Sebze ve meyveler: Bu besinler C vitamininden zengindir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler A ve C vitamini içerir. Sebze ve meyvelerin içerdiği vitamin ve mineraller vücudun savunma sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca sebze ve meyveler içerdikleri posa açısından sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olmaktadır.
  5. Yağ ve şekerler: Bu gruptaki besinler enerji sağlarlar. Sıvı yağları tercih edilmelidir. Şeker tüketimi için meyve tercih edilebilirsiniz.

 

Meyve ve sebze ağırlıklı beslenenlerde neden lösemi daha az görülür?

Bunun nedeni meyve ve sebzelerde bulunan flavonoid adı verilen maddelerdir. Flavonoidler hayvansal gıdalarda bulunmaz, renkli bitkilerde bulunan pigmentlerdir. Flavanoidler bitkileri güneşin zararlı ışınlarına karşı ve infeksiyonlara karşı korurlar. Flavanoidler lösemi oluşumunu engellerler, lösemik hücrelerin ölümünü artırırlar ve lösemik hücrelerinin çoğalmasını durdururlar. Ayrıca flavonoidlerin oksitlenmeyi engelleyici (antioksidan), iltihabı engelleyici etkileri de vardır.

 

 

Buna ek olarak;

 

Nötropenik diyet nedir ve nasıl beslenmelidir?

Exit mobile version