Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Ketojenik Diyet Çeşitleri [Detaylı ve Açıklamalı Anlatım]

Ketojenik Beslenme

Ketojenik diyet epilepsi gibi nörolojik hastalıklarda kullanılmaktadır. Çok düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyettir. Karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltarak yağa dönüşümünü sağlamaktadır. Karbonhidrat alımı günde 30-50 gramdan daha azıyla sınırlandırılmaktadır. Karbonhidratlardaki bu azalma vücudu ketozis adı verilen metabolik bir duruma sokmaktadır. Ketoziste vücut, enerji için yağ yakmaya başlamaktadır. 

Ketojenik diyet, kilo verme amaçlı sıkça kullanılmaktadır. Karbonhidrat tüketimi oldukça sınırlı olduğu için yüksek karbonhidrat içeren besinler diyetten çıkarılmaktadır. Diyetin büyük çoğunluğu protein ve yağlardan oluşmaktadır. Kilo kaybında etkili bir yöntemdir. Ketojenik diyet, kilo vermede düşük yağlı bir diyetten çok daha etkili olabilmektedir. Ek olarak ketojenik diyette genellikle aç kalınmamaktadır. Bu diyetin uzman kontrolü ile uygulanması önemlidir ve birçok çeşidi bulunmaktadır.

 

Ketojenik Diyet Çeşitleri

Standart Ketojenik Diyet: Çok düşük karbonhidratlı, orta proteinli ve yüksek yağlı bir diyettir. Tipik olarak %75 yağ, %20 protein ve sadece %5 karbonhidrat içermektedir. Sıklıkla kullanılmaktadır.

Döngüsel Ketojenik Diyet: 5 gün ketojenik, ardından 2 gün yüksek karbonhidrat şeklindedir. Daha yüksek karbonhidrat içermektedir.

Yüksek Proteinli Ketojenik Diyet: Standart ketojenik diyete benzemekte ancak daha fazla protein içermektedir. Genellikle %60 yağ, % 35protein ve %5 karbonhidrat içermektedir.

 

Ketojenik diyetler kilo kaybını şu yollarla sağlamaktadır:

Yüksek protein alımı:

Yüksek protein, kısa dönemde kilo kaybına yardımcı olabilmektedir.

 

Bazı besinlerin azaltılması:

Karbonhidrat alımınızı sınırlandırmak yemek seçeneklerinizi de sınırlar. Bu da yağ yakımını sağlamaktadır.

 

Glikoneogenez:

Vücut, yağ ve proteini yakıt için karbonhidrat haline getirmektedir. Bu işlem enerji harcanmasına sebep olmaktadır.

 

İştah kapatıcı etki:

Ketojenik diyetler tok hissetmeye yardımcı olmaktadır. Bu işlem, açlık hormonlarındaki değişikliklerle gerçekleşmektedir.

 

Artmış insülin duyarlılığı:

Bu yolla serum insülin ve kan şekeri seviyelerinde önemli azalmalara ve yağ kaybına neden olabilmektedir.

 

Yağ depolanmasının azalması:

Bazı araştırmalarda ketojenik diyetin alınan fazla şekeri yağa dönüştürme süreci olan lipogenezi azaltabileceği gösterilmiştir.

 

Yağ yakımının artması:

Ketojenik diyette başlıca enerji kaynağı yağ olduğu için her türlü aktivitede yakılan yağ miktarını artmaktadır.

 

Ketojenik Diyette Azaltılması Gereken Besinler

 

Düşük karbonhidrat içeren meyveler:

 

Ketojenik Diyeti Oluşturan Besinler:

Dışarıda yemek yerken peynir, et, balık veya yumurta bazlı bir tabak seçilmelidir. Karbonhidrat veya nişasta yerine fazladan sebze sipariş edilebilir. Örneğin etinizin yanında gelen patates kızartmasını sebze ile değiştirebilirsiniz.

 

Sağlığa Olumlu Etkileri:

İnsülin duyarlılığını arttırarak serum insülin ve kan şekeri seviyelerinde önemli azalmalara ve yağ kaybına neden olabilmektedir. Bunlar tip 2 diyabet veya prediyabetli (gizli şeker) bireyler için önemli olumlu etkilerdir.

 

Sağlığa Olumsuz Etkileri:

Bütün bu etkilere bakıldığında hızlı ağırlık kaybı sağlayan ancak uzun dönemde zararlı etkileri görülen ve yine uzun dönemde bazı olası etkileri henüz net olarak açıklanamayan diyetler yerine, yeterli ve dengeli bir beslenme programı ile ağırlık kaybı daha güvenilirdir.  

 

Exit mobile version