Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Hiperlipidemi Ve Hiperkolesterolemi Diyeti

Son yılların yapılan araştırmalar sonucunda en önemli sağlık sorunlarının başında gelen koroner kalp hastalıkları, ani ölümlerin birincil nedenleri arasında yer almaktadır. En önemli risk faktörü toplumumuzda birçok kişinin HDL (iyi kolesterol) normal sınırların oldukça altında, LDL (kötü kolesterol) normal sınırların oldukça üstünde bulunmasıdır. Oysaki olması gereken HDL kolesterolün yüksek LDL kolesterolün normal seyretmesidir. Diğer risk faktörleri ise sigara içimi, hipertansiyon, tip II Diyabet , ilerlemiş yaş ve birinci derece akrabalarında koroner kalp hastalığı bulunmasıdır.

 

Diyette bulunan doymuş yağ asitlerinin ve kolesterolün azaltılması hiperkolesterolemi tedavisi için yapılacak en önemli noktalardan birisidir. Kolesterol düşürücü diyet ve sağlıklı yaşam biçimi, kolesterol seviyelerinin düşürülmesi ile birlikte koroner arter hastalığı görülme oranlarında belirgin azalma görülür. Bu yüzden beslenmemizde yağ tüketimine ve kolesterol içeren besinlerin tüketimine dikkat etmeniz kalp sağlığınız için önemlidir.

 

Kolesterol İçeren Besinler

 

Kolesterol İçermeyen Besinler

 

KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİNDE  NASIL BESLENİLMELİDİR?

  1. Posalı besinleri diyetinizde arttırmalısınız. Posa, bitkilerin sindirilmeden atılan bitki duvarı kısmına denilmektedir ve safra kesesi salgısı olan safra asitlerinin emilimini engelleyerek karaciğerde kolesterol sentezi için gerekli öncü öğelerin konsantrasyonunu azaltmaktadır. Yulaf, arpa, pirinç kabuğu gibi kaynaklarda bulunan posa çeşidi karaciğerde kolesterol sentezini engelleyerek kan kolesterolünün düşürülmesinde etkili olduğu bildirilmiştir. Kısaca posa kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olur. Beslenmenizde posalı besinlerin tüketimini arttırmalıyız.
  1. Aynı zamanda protein içeriği yüksek kuru baklagillere beslenmenizde haftada 2-3  kez yer veriniz.
  2. Yemeklerinizi yavaş yavaş yiyiniz ve iyice çiğneyiniz.
  3. Günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün olmak üzere toplam 6 öğün besleniniz.
  4. Öğün atlamamaya dikkat ediniz, özellikle ara öğünleri kaçırmayınız
  5. Sucuk ,salam ,pastırma,sosis tüketmemelisiniz.
  6. Haftada 2-3 kez ızgara,fırın veya buğulama balık tüketiniz.
  7. Sızma zeytinyağı ile birlikte mısırözü yağı, soya veya fındık yağını eşit oranda karıştırıp yemeklerinizde ve salatalarınızda bu yağ karışımını tercih ediniz.
  8. Sebze yemeği hazırlarken; 1 kg sebze etsiz/zeytinyağlı için 3 çorba kaşığı sıvıyağ ekleyebilirsiniz, etli ise yağ koymadan pişiriniz.
  9. Yemeklerinize ve salatanıza ekstra tuz eklemeyiniz.
  10. Kızartmalardan kaçınınız. Yemeklerinizi nemli sıcaklıkta haşlama, ızgara veya fırında pişirebilirsiniz.
  11. Pasta, kek, kurabiye, börek, hamur işlerinde çok fazla yağ kullanılır, mümkün olduğunca bu yiyecekleri tüketmemelisiniz.
  12. Tereyağı, kuyruk yağı, iç yağ tüketmeyiniz, içeriğini bilmediğiniz hazır yiyeceklerden kaçınınız.
  13. Tam yağlı süt, yoğurt, peynir tüketimi yerine az yağlı tercih edebilirsiniz.
  14. Günde 3-3,5 lt su içmelisiniz.

 

Hangi Besinleri Yemekten Sakınmalısınız?

 

Hangi Besinleri Tercih Etmelisiniz?

Exit mobile version