Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Stresin Beslenme Üzerindeki 7 Etkisi Ve Alternatif Çözümleri

Günlük hayatımızda bize stres yaratabilecek pek çok olayla karşılaşıyoruz. Stresi sadece kötü bir durum ya da olay karşısında değil, hayatımızın her anında yaşıyoruz. Bu anları yaşayan kişilerin, genellikle kasları gergin, kalp atışları ve nefesi daha hızlı hale geliyor. Hormonlarınız vücudunuzu bir tehdide ya da ondan kaçmaya hazır hale getirir. Bu çok sık görülürse, “kronik stres” denir ve vücudunuzun farklı bölgelerine ve genel sağlığınıza zarar verir. Bu zarar, farkında olmadan yarattığımız yanlış beslenmeden de kaynaklanır. Kişiler stresli zamanlarındayken, kimi çok yemeği tercih ederek stres attığına inanır, kimi de iştahsızlık yaşar. Stresin bu düzensiz beslenmeyle birlikte vücudumuza yarattığı birçok etkisi vardır. Bu sebeple strese bağlı yeme davranışıyla mücadele yolları; kilo kontrolünde ve stresi azaltmada yardımcı olur.

 

Kronik Stres Etkisi

Vücudumuz, bir tehdit ya da tepki verebileceğimiz bir durumun içerisindeyken yani akut stres yaşadığında, beyin uyarılarını göndererek, stres hormonları aktive eder. Örneğin glikoz, kasları ve beyni beslemesi için harekete geçirilir, duyular artar, kalp daha hızlı atar ve soluk alış verişi hızlanır. Genelde “savaş veya kaç” tepkisi olarak bilinen bu durumda, yaşamı tehdit eden olaylara hızlı tepki vermemize sağlayan hayatta kalma mekanizması gelişir.

Vücudumuzda bir stres anı gerçekleştiğinde adrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarının düzeyleri yükselir ve sorun çözüldüğünde hızla düşer. Kronik streste ise stres hormonlarına, özellikle kortizole uzun süreli maruz kalınır ve vücut homeostaza (sağlıklı bir dinlenme durumuna) dönmemesi ile ciddi sonuçlara sebep olur. Bağışıklık sistemi, kardiyovasküler ve merkezi sinir sistemlerini olumsuz yönde etkilenir.

 

Stresin Vücudumuzdaki Etkisi

 

Stresin Beslenme ve Obezite İlişkisi

Stresin, insanda yemek yeme davranışlarında bozukluğa sebep olduğu uzun yıllardır araştırılıyor. Yapılan bazı hayvan ve insan çalışmalarında bu konu hakkında kesin bilgiler oluşmaktadır. Stresli zamanlarda tüketilen gıdalar genellikle yetersiz ya da tüketilmesi gerekenden fazla şekilde tüketilmesine sebep olmaktadır. İçinde bulunduğumuz kronik yaşam stresiyle beraber, fazla besin tüketimi yüksek yağlı ve yüksek şeker içeren besinler tükettiğimizi yapılan çalışmalar göstermektedir. Ayrıca tüketilen bu besinlerin, zamanla kilo artışına sebep olduğu ve bu bireylerde obeziteyi tetiklediği ortaya çıkmıştır.

 

Stresliyken Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Exit mobile version