Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Ravent (Işkın Otu) ve Bilmedikleriniz

Işgın ya da Işkın (Rheum ribes), kuzukulağıgiller familyasından, mayıs-haziran aylarında sarımsı beyaz çiçek açan, 40–150 cm boyunda, çok yıllık, otsu bir ravent türü. Salkım biçimli çiçek durumunu taşıyan genç sürgünler (sap) yetiştiği yörelerde taze olarak tüketilir. Kivi tadında mayhoş lezzetli sevilen bir sebze olsa da Türkiye’de halk arasında meyve olarak da nitelendirilerek muz ve kivi ile kıyaslanıp Doğu’nun muzu ya da kivisi biçiminde lanse edilir.

Benzersiz bir Uçkun ( Işkın )Yemeği

Malzemeler (4 kişi)

4 parça uskumru veya başka bir balık filetosu

4-5 parça uçkun

1 tane soğan

1 tane portakal

3 çorba kaşığı kadar tereyağı

3 çorba kaşığı zeytinyağı

Dereotu

Marul

1 tane limon

Az tuz

Yapılışı:

Sap şeklindeki temizlenmiş uçkun 1 adet soğan ile doğranır. Bir tavaya tereyağı konur. Soğan ve uçkun birlikte kavrulur. Tavaya azcık portakal veya limon suyu eklenir. 10 dakika kadar pişirilir. Soğuyunca mutfak robotu yardımıyla ezilir ve eşsiz bir sos elde edilir. ( Bu sos hazır olarak ülkemizde bulunmaz ve çok pahalıdır )

Portakalı soyulur ve parçalanır. Dereotunu ve marul elle parçalara ayrılır üzerine bol limon sıkılır ve az tuz serpilir

Balık filetosu bir tavada biraz tuz ve zeytinyağıyla kızartılır.

Büyük bir servis tabağı içine uçkun sosu yayılır. Sosun üzerine kızarmış uskumru eklenir. Çok farklı ve değişik bir lezzettir.

 

Işkın Otu Kökü Çayı;

Bilinen hiçbir zararı olmayan ışkın kökü çayı; 100gr temizlenmiş ve kıyılmış ışkın kökü iki bardak suya konularak yarım gün bekletilir ve suyu süzülür, 1 tatlı kaşığı şeker eklenip kaynatılarak yapılır. Uçkun sürgünlerinin tadı hafif mayhoştur. Beyaz ve hoş kokulu çiçekleri de alkollü veya alkolsüz içecek yapımında kullanılabilmektedir.

Exit mobile version