Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Irritabl Barsak Sendromu (IBS) ve Beslenme Önerileri

IBS yapısal bir anormallik oluşturmadan, genellikle stres dönemlerinde ortaya çıkan ve yaşam süresini kısaltmayan bir bağırsak hastalığıdır. Bağırsağın aşırı veya düzensiz çalışması sonucu oluşan IBS; hastalarda sık sık karın krampları, karın ağrısı, şişkinlik, dışkıda mukus olması, kabızlık ve ishal gibi şikâyetlere neden olur. Genelde kadınlarda erkeklere göre daha sık meydana gelir. Bu sebeple hormonsal değişikliklerin bu hastalığa sebep olabileceği düşünülür.

 

IBS’nin sebepleri

 

IBS hastalığında beslenme önerileri

Bu hastalıkta beslenme tedavisi, hastanın o anki belirtilerine yönelik olmalıdır. Hastalığı tetikleyici gıdalar diyetten tamamen çıkarılmalı ya da azaltılmalıdır.

 

Yapılan çalışmalarda, bazı hastalarda bir takım besinlerin tüketiminin IBS belirtilerini arttırdığı gözlemlenmiştir. Bunlar; 

 

IBS’de Prebiyotik ve Probiyotik Kullanımı

Probiyotikler, insanın bağırsağında bulunan ve insan sağlığını olumlu etkileyen canlı mikroorganizmalardır. Prebiyotikler ise sindirime dirençli, fermente edilebilir ve probiyotiklerin aktivitesini ve büyümesini uyaran doğal karbonhidratlardır.

IBS’de probiyotik ve prebiyotiklerin bir arada tüketilmesi oldukça önemlidir. Bunların karın ağrısı ve gaz oluşumunu azaltıcı etkisi vardır.

 

Prebiyotik besinler

 

 

 

Probiyotik besinler

 

IBS’de düşük FODMAP diyeti

FODMAP (Fermente Oligosakkarit Disakkarit Monosakkarit ve Poliol) birçok besinin doğal bileşenidir ve emilmeyen, kısa zincirli, fermente edilebilir karbonhidratlardır.  Bu kısa zincirli karbonhidratlar, IBS’nin bazı belirtilerini kötüleştirebilir. 

FODMAP içeren besinler bağırsakta su çekerler ve bu sebeple sindirilemez ya da emilemezler. Bunun sonucu olarak gaz, karın ağrısı, kramp ve ishal gibi problemler ortaya çıkar. Bu sebeple düşük FODMAP diyeti yapmak oldukça önemlidir.

 

Yüksek FODMAP içeren besinler

 

Düşük FODMAP içeren besinler

 

Probiyotik kullanımı ve düşük FODMAP diyeti

Probiyotik besinlerin kullanımıyla artan bir çeşit probiyotik bakterisi IBS belirtilerini azaltır. Ancak bu bakterilerin sayısı FODMAP diyetiyle ciddi bir azalış gösterir. Buna rağmen FODMAP diyeti de IBS’nin belirtilerini azaltır.

Bütün bunlara ek olarak, karın ağrısı ve bağırsak fonksiyonunu azaltmak amacıyla B12 vitamini takviyesi yapılabilir. Yapılan araştırmaların birçoğunda, IBS’li hastalarda D vitamini eksikliği görülmüştür. D vitamini seviyesi temel alınarak takviye kullanmak gerekebilir.

 

Exit mobile version