Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Fonksiyonel Gıdaların Özellikleri, Faydaları ve Zararları

Fonksiyonel Gıdalar

Fonksiyonel gıdalar, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi de dâhil olmak üzere, sağlığa faydası olan bir besin grubudur. Bir gıdanın fonksiyonel gıda olabilmesi için;

 

Fonksiyonel Gıdaların Özellikleri

Fonksiyonel gıdalar, hiç işlem görmemiş doğal gıdalar (domates-likopen), işlevsel bir besin öğesi ile zenginleştirilmiş gıdalar (iyotlu tuz) ya da zararlı bir bileşiği çıkartılan gıdalar (sodyumu azaltılmış tuz) olabilir. Gıda içerisindeki bazı bileşikler değiştirilerek ve yararlılığı artırılarak fonksiyonel gıdalar üretilmektedir. 

gibi maddeler gıdalara eklenerek gıdayı fonksiyonel hale getirebilir.

 

Fonksiyonel Gıdaların Ortak Özellikleri

 

Fonksiyonel Gıdaların Zararları

Fonksiyonel gıdalar da insanlar için olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bitkisel gıdaların “doğal” olarak etiketlenmesi kesin güvenilir olduğu ya da yan etkisi olmadığı anlamına gelmez. Bu gıdalar biyolojik olarak aktiftir ve kullanım dozuna göre tedavi edici ya da toksik etkiye sahip olabilir. Bunun için kullanırken ‘doz’ ayarlaması çok önemlidir. Olumlu etkileri bilinen gıdaların yüksek dozlarda alınması;

Bir fonsiyonel gıda bileşeni olan beta-karotenin yüksek dozlarda alınması halinde; baş ağrısı, kusma, kemik anormallikleri, karaciğer hasarı gibi birçok durum meydana gelebilir.

 

Fonksiyonel Gıdaların Faydaları

Birçok çalışma fonksiyonel gıdaların; obezite, kolon kanseri, diyabet, kalp-damar hastalıkları ve koah üzerindeki olumlu etkilerini göstermiştir.  

 

Hangi Gıdalar Fonksiyoneldir?

Exit mobile version