Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Anti-Stres Minerali Magnezyum Faydaları, Eksikliği ve Belirtileri

Magnezyum, vücudumuzda en bol bulunan minerallerden biridir. DNA yapımından kasların gevşemesine yardımcı olmaya kadar 600’den fazla hücresel görevde rol oynar. Aynı zamanda magnezyum, yüzlerce enzimin düzgün çalışabilmesi için hayati öneme sahiptir. 

 

Magnezyumun Faydaları

 

Magnezyumdan Zengin Besinler

 

Magnezyum Eksikliği ve Belirtileri

Hipomagnezemi olarak da bilinen magnezyum eksikliği, sıklıkla gözden kaçırılan bir sağlık sorunudur. Belirtileri:

 

Magnezyum Takviyeleri

Günlük önerilen magnezyum miktarı erkekler için 400–420 mg ve kadınlar için 320–360 mg’dır. Günümüzde diyetle bu miktarlarda magnezyum almak mümkün olmayabilir. Magnezyum, takviyelerde başka bir bileşene bağlı formuyla bulunur. Dolayısıyla hiçbirinde yüzde 100 miktarda yer almaz ve her birinin farklı emilim, etki ve endikasyonları vardır. Takviye kullanılacaksa, kan magnezyum değeri ölçüldükten sonra almak gerekir. Maksimum dozajı aşmamaya dikkat edilmelidir. Bazı magnezyum takviyeleri aşağıdaki gibidir: 

  1. Magnezyum sitrat: Sitrik asit ile kombine olduğundan asidik yapıya sahiptir. Bileşiğin içindeki Mg %13 olduğundan eksiklik için kullanılması tavsiye edilmez.
  2. Magnezyum oksit: Biyoyararlanımı düşüktür. Mg eksikliği için tavsiye edilmez. Reflü, mide ekşimesi veya kabızlıkta kullanılabilir.
  3. Magnezyum laktat
  4. Magnezyum aspartat
  5. Magnezyum klorür
  6. Magnezyum malatı: Malik asit ile bileşik formudur. Özellikle kronik yorgunluk sendromu ve depresyonda tercih edilecek formdur.
  7. Magnezyum taurat: Taurin aminoasidi ile kombine formdur. Taurin anti-aging özelliğiyle kullanılır, kalp krizi riskini %80’e kadar azaltır, elektrolit dengesini sağlar ve immün fonksiyonları destekler.
Exit mobile version