Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Pesketaryen Beslenme: Nedir? Tercih Edilme Sebepleri, Serbestler, Yasaklar, Diyet Listesi Örneği

Pesketaryen Beslenme Nedir?

Pesketaryen; vejetaryen diyetine balık ve deniz ürünleri ekleyen kişidir. İnsanların et ve kümes hayvanlarını bırakıp yine de balık yemeyi seçmelerinin birçok nedeni vardır. 

 

Neden Pesketaryen Diyet Tercih Ediliyor?

Bitki bazlı diyetlerde; daha düşük obezite riski görülmektedir. Ayrıca kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalıkların da daha az görüldüğü kaydedilmiştir. Yapılan çalışmalar; bu koruyucu faydaların çoğunu pesketaryen bir diyetten de alınabildiğini göstermiştir.

Diyetlerini daha bitki temelli bir yöne kaydıran bireylerin daha az kilo aldıkları, bu da mevcut beslenme düzeniniz ne olursa olsun hayvansal besin tüketiminizi azaltmanın olumlu sonuçlar verebileceğini gösteriyor. 

 

Pesketaryen Diyetinde Serbestler: 

 

Pesketaryen Diyetinde Yasaklar:

 

Vejetaryen Diyete Balık Katmanın Faydaları

Vejetaryen diyetine balık eklemenin birçok sağlık yararı vardır. Pek çok insan, hayvansal ürünleri tamamen dışlamanın veya hayvan etinden kaçınmanın bazı temel besin öğelerinin düşük miktarlarda alımına yol açabileceğinden endişe duymaktadır. Özellikle B12 vitamini, çinko, kalsiyum, demir ve protein. 

Vejetaryen diyete; balık, kabuklular ve yumuşakçalar dahil olmak üzere deniz ürünlerinin eklenmesi faydalı besinler ve çeşitlilik sağlayabilir. Balık ağırlıklı beslenmek demek yüksek oranda Omega 3 demektir. Omega 3 bakımından zengin bir beslenme tarzı ise sağlığa sayısız fayda sağlar. DHA ve EPA’nın ek sağlık yararları vardır, sadece kalbe değil; aynı zamanda beyin fonksiyonlarına ve ruh haline de yardımcı olur, somon ve sardalya gibi yağlı balıklar EPA ve DHA içerir.

Pesketaryen Di̇yet Li̇stesi̇ Örneği̇

Kahvaltı:

 

Alternatif: 

4 yemek kaşığı yulaf ezmesi+1 porsiyon meyve 

1 yemek kaşığı chia tohumu+5 yemek kaşığı yoğurt

 

Öğle:

 

Veya

Not: Salatalara, 1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenebilir. Limon, sirke ve organik nar ekşisi serbest olarak tüketilebilir.

 

İkindi

 

Akşam

 

Ara

 

 

 

Exit mobile version