Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Östrojen: Nedir?, İlişkili Problemler, Fazlalık-Eksiklik Belirtileri, Diyet İle İlişkisi, Tavsiyeler, Örnek Menü

Östrojen Nedir? 

Sağlıklı bir yaşam için hormon dengesi çok önemlidir. Hormonlar dengede olduğunda vücudumuz olması gerektiği gibi çalışır ancak bu denge bozulduğunda bazı sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Östrojen kadınlık hormonu olarak da bilinir; ancak erkeklerde de bulunur. Kadınlar erkeklere göre daha yüksek östrojen seviyelerine sahiplerdir. Bu nedenle dengesi çok önemlidir. 

Östrojen; kadınlarda adet döngüsünü düzenlemekle beraber üreme sistemini, idrar yolunu, kalp ve kan damarlarınıkemikleri, göğüsleri, deri, saç, mukoza zarlarını, pelvik kasları ve beyni etkileyebilen bir hormondur. Bunun yanı sıra östrojen; vücut ısısının düzenlenmesinde ve endofrin üretiminde rol oynar bu nedenle mental sağlıkla da ilişkilidir.

 

Östrojen Sevi̇yesi̇ İle İli̇şki̇li̇ Problemler

Kadınlarda Östrojen Fazlalığı Belirtileri; 

 

Kadınlarda Östrojen Eksikliği Belirtileri; 

 

 Diyet ve Östrojen İlişkisi 

Düşük östrojen seviyeleri de insan sağlığını yakından etkiler ancak toplumda daha sık rastlanan hormon bozukluğu östrojen baskınlığıdır (östrojen fazlalığı). Yapılan araştırmalara göre östrojen seviyelerindeki fazlalık; yumurtalık kanseri, meme kanseri ve Polikistik Over Sendromu (PCOS) ile ilişkilendirilmiştir. Yapılan bazı güncel araştırmalar ise beslenme şeklinin östrojen seviyeleri üzerinde etkili olduğunu göstermiştir. Bazı diyet modelleri östrojen seviyelerini düşürürken bazı diyet modelleri ise yükseltmektedir.

 

Yüksek Östrojen Seviyesi ve Beslenme

 

Östrojen seviyelerini arttıran besinler; 

 

Östrojen Seviyelerini Düzenleyen Beslenme Modeli:  Akdeniz Diyeti

Akdeniz diyeti, sağlıklı östrojen seviyelerini desteklemektedir. Taze meyve, sebzelerden ve kuru baklagillerden zengin, sağlıklı yağlar tüketilen ve kırmızı et, hayvansal yağlar ve işlenmiş gıda tüketimi düşük seviyelerde olan Akdeniz diyeti; hormon dengesini düzenlemektedir.

 

Bunun yanı sıra tam tahıllar, kolesterol emilimini düşürme etkisine sahip liften zengindir. Kolesterol östrojenin öncüsü olduğunu düşünürsek tam tahıllı besinleri tercih etmek kan östrojen seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda yüksek lifli beslenme, kolonda östrojen emilimini azaltır. Bu nedenle yüksek lif içeren Akdeniz diyetinin; meme kanseri, yumurtalık kanseri ve PCOS riskini azalttığı düşünülmektedir.

 

Östrojen Seviyelerini Düşürmek İçin Tavsiyeler:

 

Östrojen Seviyelerini Düzenlemek İçin Örnek 

 

Sağlıklı Beslenme Menüsü

     Kahvaltı: 

 

 Kahvaltı (Alternati̇f):

 

Öğle Yemeği̇:   

 

Ara Öğün: 

 

Akşam Yemeği̇:

 

Ara Öğün:

 

Yeterli su içtiğinizden emin olunuz (en az 2.5 litre) 

Haftalık 200-300 dk fiziksel aktivite yapmaya çalışınız. 

 

Not: Yukarıdaki menü örnek bir menüdür. Bireyin boy, kilo, yaş ve fiziksel aktivite düzeyine göre günlük ihtiyaçları değişebilir.

Exit mobile version