Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Ödem Atıcı ve Metabolizma Hızlandırıcı: Hibiskus Çayı

Hibiskus Bitkisi

Hibiskus bitkisi süreç içerisinde gıda olarak bitkisel içeceklerde, gıda endüstrisinde aroma vermede ve bitkisel ilaç endüstrisinde kullanılmıştır. Aynı zamanda bazı ülkelerde hibiskus bitkisinin yaprak ve tozları yemeklerde kullanılmıştır. Tohumlarından elde edilen yağlar ise farklı amaçlarla kullanılmıştır. Elde edilen özütlerinde anti-hipertansif, antioksidan, anti-diyabetik, nefro-hepato koruyucu, anti-bakteriyel, diüretik ve anti-kolesterol etkilerinden dolayı merak konusu oluşturmuş ve üzerine çalışmalar yapılmıştır. Hibiskusun ana dünya tedarikçileri, günümüzde Çin ve Taylan’dır.

 

Hibiskus Çayı

Ülkemizde hibiskus bitkisinin tüketiminde genellikle tercih edilen şekli olan hibiskus çayı, hibiskus bitkisinin yapraklarının kurutulmasıyla elde edilir. Kuvvet veren çay olarak da bilinmektedir. Hem yaz hem kış aylarında tercih edilebilecek bu çayın içerisinde bulundurduğu biyoaktif bileşiklerle vücut için sağlığı geliştirici faydaları bulunmaktadır. Dünya çapında özellikle antioksidan etkileriyle ön plana çıkmaktadır.

 

Hibiskus Çayının Faydaları

Literatürde hibisküs çayının ve kullanılan özütlerinin güvenilirliği belirtilmiştir. Yapılan bazı çalışmalarda kanıtlar yetersiz kalabilmektedir. Ancak olumlu etkileri olduğunu gösteren birçok çalışmada mevcuttur. Günlük beslenme düzenimize bitki çayı tüketimimize hibisküs çayını da aralarda tercih ederek vücudumuza sağlık açısından faydalarından yararlanabiliriz.

 

Hibiskus Çayı Nasıl Hazırlanır?

Öncelikle 1 su bardağı suyu kaynatalım. Kaynattıktan sonra kaynamış suyun içerisini kurutulmuş hibiskus çayından bir tutam(1 tatlı kaşığı kadar) kadar koyalım. Demlenmesi için 4-5 dakika bekleyelim. Demlettikten sonra süzüp içebilirsiniz.

 

Hangi Bireylerin Tüketimi Sakıncalıdır?

Exit mobile version