Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Kompost: Nedir? Nasıl Yapılır? Malzemeler, Faydaları

İsmine çok fazla aşina olmadığımız ‘kompost’  hakkında biraz bilgi sahibi olup, nasıl yapılabileceğimiz, bizlere ve doğaya karşı faydalarının neler olabileceğini öğrendikten sonra sizin de bu güncel konuya olan ilginizin başlaması gayet normal olacaktır.

 

Kompost Nedir?

Kompost aslında aklınıza gelebilecek olan her türlü organik malzemenin kontrollü olarak geri dönüştürülmesine verilen isimdir yani diğer bir diğer deyişle, istediğiniz organik ürünleri çürüterek doğal olarak bir gübreleme işlemi gerçekleştirmektir. İlk duyduğunuzda kulağınıza zor gibi gelse de bu konuda atılan en küçük adım dahi bütüncül bakıldığında dev faydalara yol açmaktadır.

Yani kompost için en küçük mikroorganizmalardan, makroskopik birimlerin tüm noktalarına kadar, herkese fayda sağlayabildiğini söylemek hiç yanlış olmaz.

Doğada ki düzene baktığımızda tüm canlıların yaşamlarını yitirdikten sonra toprağa karıştığını, sonra tekrardan birbirlerinden hayat bularak yaşam döngüsüne girebildiğini biliyoruz ve bu şekilde düşündüğümüzde her yıl yüzlerce ton gıda atığının çöpe dökülmesinin ne kadar üzücü olduğunu fark edebiliriz. İşte bu noktada kompost yapımı devreye giriyor, en azından kendi evimizdeki gıda atıklarının kurtarabilmemiz bile dünyamızın omuzlarındaki yükü hafifletmeye yardımcı olacaktır.

 

Nasıl Kompost Yapabiliriz?

Çok farklı türlerinin de yapılabildiği kompost sistemleri olduğu gibi, rahatça kendimizin hazırlayabileceği temel türü de mevcuttur. Azot bakımından zengin yeşil gıda atıkları ve karbon bakımından zengin kahverengi gıda atıklarının farklı türlerde çeşitli mikroorganizmalar, su ve hava beraberliğinde gereken şartları sağladığımızda gıda atıklarından gübre elde edebiliriz yani çöp olarak atılmalarının önüne geçebiliriz.

Evde yapabileceğiniz basit bir kompost örneği ise üçte bir yeşil, üçte iki kahverengi malzemelerden oluşmalıdır. Yapım aşaması ise, bahçe veya balkonunuzda orta boy bir kaba delikler açtıktan sonra sırası ile önce kahverengi sonra yeşil malzemeleri koyup çok sıvı olmayacak şekilde su ilave ederek olmalıdır ve çürümenin hızlanması için kolaylıkla bulabileceğimiz yeşil otlardan ilave edilmelidir. Birkaç günde bir karıştırıldığında yaklaşık 25 -30 gün sonunda organik gübre kullanıma hazır olacaktır, hoş bir koku, pürüzsüz ve böceksiz yapısının olması beklenilendir.

 

Yeşil Malzemeler Olarak;

 

Kahverengi Malzemelere İse;

 

Asla Konulmaması Gerekenlerde İse,

 

Kompost Yapmanın Faydaları Nelerdir?

 

Yazımın başında da belirttiğim gibi bu yönde atılacak en küçük bir adım bile bir anda devleşerek bütüncül olarak herkese olumlu dönütler verecektir.

Exit mobile version