Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Kolajen: Nedir? Türleri, Kaybına Yol Açan Faktörler, Faydaları, Zararları, Kaynakları, Diyeti

Kolajen Nedir?

Kolajen, vücudumuzda bol miktarda bulunan bir protein çeşididir. Bu protein lifi, vücutta yer alan tüm proteinin yaklaşık üçte birini oluşturur. Kemik, kas, kıkırdak, deri, tendon, kan damarları ve sindirim sisteminde bulunur. Ölü cilt hücrelerini yenileyerek, cildin esnekliğini arttırır ve gergin kalmasını sağlar.

Vücudun bir arada kalmasına yardımcı olan bir yapıştırıcı olarak, eklem ve tendonları birbirine bağlar. Bağ ve bağ dokularını oluşturan kolajen, koruyucu bir bariyer görevi üstlenerek, cildi toksinlerden ve diğer zararlı etkenlerden korur. Temel yapıtaşı, fibroblast olarak isimlendirilen bağ dokusu hücreleridir. Saçların ve tırnakların da temel bileşeni olarak, tırnak ve saç sağlığı üzerinde de doğrudan etkilidir.

Ancak, 25’li yaşlardan sonra vücutta kolajenin üretimi yavaşlar. 35’li yaşlardan sonra bu yavaşlama daha da hızlanarak, etkilerini daha çok hissettirmeye başlar. Ciltteki kolajen miktarı azalmaya başladığında ise cilt esnekliğini ve sıkılığını kaybetmeye başlar. Sonuç olarak, yaş ilerledikçe ciltte sarkmalar, kırışıklıklar hatta eklem ağrılarıyla karşılaşılması da kaçınılmaz bir hale gelir. İşte bu noktada birçok sıkıntı ortaya çıkabilir. Bu nedenle de kolajen takviyesi almak şart olur.

 

Kolajen kaybına yol açan en önemli diğer faktörler şunlardır:

 

Kolojenin Faydaları:

 

Kolojenin Zararları:

Aslında kolajen vücudun direkt olarak ihtiyaç duyduğu ve kendi ürettiği bir proteindir. Bu nedenle direkt olarak zararları var demek kesinlikle doğru olmaz. Fakat bazı kolajen takviyeleri nadir de olsa yan etkiler oluşturabilir. Bunun sebebi de takviye ürünlerde yer alan etkin maddelere veya üründe kullanılan kolajen kaynağına karşı kullanıcıların hassasiyetleridir. Bu da genelde doz aşımı yapan kişilerde görülebilen yan etkilerdir.

Bu durumlara bağlı olarak gelişen yan etkiler nelerdir?

Yorgunluk hissi, şişkinlik, aşırı duyarlılığa bağlı reaksiyonlar, ağızda kötü tat, mide bulantısı ve kusma en yaygın yan etkilerindendir.

Kolajen takviyelerinin araştırmalara göre nadir de olsa en olası yan etkisi sindirim sorunları ve mide bulantısı olarak görünüyor; sağlığı olumsuz yönde etkileyecek kritik bir yan etkisi beklenmez.

Böbrek ve karaciğer gibi organlarında sağlık sorunu olan bireylerin veya protein yönünden düşük miktarda beslenmesi gereken kişilerin kolajen kullanması sakıncalı olabilir. Bu nedenle kullanmadan önce düzenli ilaç kullananların doktoruna danışması önerilir.

 

Kolajen Kaynakları:

 

Kolajen Diyeti Nedir?

Çok fazla şekerden ve rafine karbonhidratlardan kaçınmayı içeren bir diyet olmakla birlikte bazı kaynakların bildirdiği; gençliği, enerjiyi ve güzelliği koruyan ve yüksek kolajen içeren yiyecekleri barındıran bir beslenme planıdır.

 

Kolojen Tipleri:

İnsan vücudunda tanımlanmış en az 28 tip kollajen vardır.

Vücudumuzda en çok kolajen, cildimizde bulunur. Bunun yanında, kaslarda, tendonlarda, kemiklerde, korneada, damarlarda, bağırsaklarda ve neredeyse tüm vücutta kolajen bulunur.

En yaygın kolajen tipleri, tip 1, tip 2, tip 3, tip 4 ve tip 5 kolajendir.

 

Kolojen Takviyeleri:

Vücudumuzun her bölgesinde bulunan kolajen, ilerleyen yaşlarda vücutta eksilmeye başlar. Bu eksiklikten dolan çeşitli rahatsızlıklar meydana çıkar. Vücutta eksilen kolajeni yerine koymak için piyasaya kolajen takviyeleri sürülmüştür. Piyasadaki kollajen takviyeleri genelde Tip 1 ve Tip 2 ve Tip 3 kolajen içermektedir. Cilt için kullanılacaksa tip 1 bakımdan zengin kolajen takviyesi, eklemler için kullanılacaksa tip 2 kolajen takviyesi tercih edilmelidir.

Exit mobile version