Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Hamilelikte Kilo Kaybı Doğru Mu? Hamilelikte Uyulması Gereken 10 Kural

Hamilelik döneminde kilo kaybı veya zayıflama diyetleri önerilmemektedir. Fakat aşırı kilo alımını engellemek ve hamilelik süresince doğru miktarda kilo alımını sağlamak amaçlı uyulması gereken birkaç kural mevcuttur.

 

1) Hamilelikte Zayıflama Diyetlerine Başvurmayın!

Diyetisyeniniz önermediği sürece veya anne-bebek sağlığı açısından tehlikeli bir durum gözlenmediği sürece kendi kendinize kilo vermeye çalışmayın. Hamilelik süresinin sonuna kadar kişinin kilosuna göre alması gereken ideal kilo ağırlığı şöyle sıralanabilir:

 

Obez (BMI > 30)                                 5-6 kg

Kilolu  (BMI > 25 -29.9)                    7-11 kg

Normal   (BMI > 18.5- 24.9)             11-16 kg

Zayıf       (BMI< 18.5)                          13-18 kg

 

2)Hangi Dönemde Kilo Kaybı Olabilir?

Kilo kaybı hamilelikte önerilmese de , ilk haftalarda kadınlarda görülen sabah yorgunluğu sendromu sebebiyle yorgunluk, kusma durumlarına rastlanabilir. Bu durumlar kişide kilo ve iştah kaybına sebep olabilir. Obez kadınlarda bu sendrom yüzünden ufak çapta kilo kayıpları görülmesi, bebek ve anne sağlığını ciddi anlamda tehdit etmemektedir.

 

3)Diyetisyeninize veya Doktorunuza Danışın:

Hamilelik döneminde kilo aldığınızı düşünüyor ve başa çıkamayacağınızı hissediyorsanız, aşırı kilo alımını engellemek ve bebek sağlığını korumak için uzman yardımı alın. Şok diyetler veya farklı beslenme yollarını denemekten kaçının.

 

4)Günlük Kalori İhtiyacınızın Farkında Olun:

 

5) Boş ve Gereksiz Kalori Alımından Kaçının:

Şeker ilaveli hazır gıdalardan, katı yağ kullanımından kaçının. Ayrıca kafein içerikli, çiğ deniz ürünlerinin tüketiminden uzak durun.

 

6) Hamilelik öncesi vitamin desteği alın: Vücudunuz hamilelikte vitamine ihtiyaç duyacaktır. Hamilelik öncesi alacağınız vitamin takviyesi vücudun ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacağı için gereksiz kalori alma isteğinizi kontrol altında tutacaktır. Fakat unutulmamalıdır ki vitamin beslenmeye takviyedir,kesinlikle beslenmenin yerine geçmemelidir. Yiyeceklerle alınan vitaminlerden vücudun kullanma ve faydalanma kapasitesi daha yüksektir. Hamilelik süresince folik asit, demir, kalsiyum, omega3 gibi hem bebek hem de anne sağlığı için ciddi önem taşıyan vitamin desteği mutlaka alınmalıdır. Ayrıca aşırı  A,D,EK vitaminlerini içeren takviyeleri tercih etmeyiniz.

 

7)Küçük porsiyonlarda sık beslenin:

Çeşitli ve küçük porsiyonlarda sık beslenmek, günde üç ana öğünde aşırı yemeye göre daha sağlıklı bir yoldur. Böylelikle porsiyon alışkanlığınızı ve isteğinizi de daha kolay kontrol altına alabilirsiniz. Aşırı ve büyük porsiyonda öğün tüketmek,  bulantı , gıdalardan tiksinme gibi problemlere yol açabilmektedir. 5-8 öğün sıklığıyla küçük porsiyonlarda sık beslenmek hazımsızlık yaşamanızı engeller. Aynı zamanda bu tarz beslenme bebek sindirim sistemi gelişimi ve sindirim sistemi sağlığı için de faydalıdır.

 

8) Bebeğinize ve size faydalı olacak sağlıklı ve besin açısından zengin  beslenme planı seçin:

 

9) Sağlıklı Atıştırmalıklar Seçin:

 

10) Hafif tempoda egzersiz yapın:

 

Exit mobile version