Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Beyin Sağlığını Koruyan Beslenme: Mind Diyeti: Nedir?, Besin Grupları, Yasaklar

Uygulayacağınız diyet, sadece beden sağlığınız için değil aklınız ve beyin sağlığınız için de uygun olmalı!

Beyninizin tüm işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi, sizin nasıl beslendiğinizle doğrudan ilgilidir. Uzmanlar, son yıllarda giderek artan Alzheimer hastalığına karşı bu görüşü savunuyor. Hatta oluşturdukları geniş katılımlı denek gruplarıyla kişileri mercek altına alıp kimin ne yediğine bakarak, hangi zihinsel sorunla karşılaştığını belirlemeye çalışıyor. Bu grupların inceleme sonucu ortaya atılan yöntem ise MIND diyetidir.

 

Peki, MIND Diyeti nedir?

Başarısı kanıtlanmış iki diyetin karışımından oluşur. MIND için Akdeniz ve DASH diyetinin bileşimi diyebiliriz. MIND diyeti  programları beyin sağlığı korumak, erken bunama, unutkanlık, Alzheimer gibi rahatsızlıkları engellemek ve ortaya çıkışını geciktirmek için uygulanan bir diyettir. Yapılan bir araştırmaya göre MIND diyeti, Alzheimer’a yakalanma riskini yüzde 54 oranında azaltıyor. Hatta hayatının belli bir döneminden sonra MIND diyetini uygulayanların bu hastalığa yakalanma riski % 35 daha az olduğu bildirilmiştir. DASH ve Akdeniz diyetlerinin beyin sağlığını etkileyen gıdalar  ile ilgili olan kısımları alınarak hazırlanmış bir diyettir. Beyin sağlığını etkileyen 10 adet besin grubu yoğunlukla kullanılır. Bunlar; yeşil yapraklı sebzeler, badem, fındık, çilek, fasulye, kepekli tahıllar, balık, kümes hayvanları, zeytinyağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte akıl sağlığına zararlı beş gruptan uzak durulması gerektiği belirtilir. Bunlar: Kırmızı et, tereyağı ve margarin, rafine edilmiş peynir çeşitleri, hamur işleri, tatlılar ve kızarmış ya da fast food yiyeceklerdir.  MIND diyetinde amaç vücuttaki pek çok organın işleyişini iyileştirirken, hepsine ilave olarak söz konusu beslenmenin beyin fonksiyonlarını da desteklemesidir.

 

Her şey aklımız ve beynimiz için! 

Beyin sağlığımızı korumak için neler yiyeceğimizle ilgili öyle uzun bir liste yoktur. Örneğin “yeşil yapraklı sebzeler” başlığı altında ıspanak, pazı, karalahana, tere, roka, semizotu, marul, maydanoz, taze soğan ve sarımsak, brokoli, kereviz sapı hatta çiriş ve hodan gibi bazı yerel bitkiler bu listede yer alıyor. Ama önemli olan MIND diyeti ile beyin sağlığınızı korumak için haftada en az altı öğün yeşil yapraklı sebze, iki öğün de diğer sebzelerden tüketilmesi gerekiyor.

 

Mind Diyetindeki Besin Grupları:

 

Kırmızı, bordo ve mor renkteki yaban meyveleri

MIND diyeti için bir diğer önemli besin grubu ise üzümsü meyveler ya da yaban meyveleridir. Ancak çilek hariç bu meyveleri bulmak o kadar kolay değildir. Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kuşburnu, frenk üzümü, bektaşi üzümü, kızılcık, kocayemiş yer almaktadır. Uzmanlar, MIND diyeti yapanların, haftada en az iki porsiyon üzümsü meyve yemesi gerektiğini belirtiyor. Çünkü bu meyveler, insan beynindeki bilişsel merkezin deformasyonunu geciktiriyor. İçerdikleri doğal şeker diyabetlilere iyi geliyor ve hepsi de lif zengini olduğu için sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor. İçerdikleri zengin flavanoid ile bağışıklığı ve savunma sistemini güçlendirmektedir.

 

Peki, yasaklar neler?

  MIND diyetinde beş yiyeceğin sınırlandırılması gerekmektedir:

 

Exit mobile version