Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

0-1 Yaş Çocuklarımız Neler Yemeli?

                Yeni doğan bebekler için en ideal besin ‘ANNE SÜTÜ’ ‘dür. Anne sütü içeriği ile bir bebeğin doğduğu andan itibaren ilk 6 aya kadar ihtiyacı olan bütün besin ögelerini karşılamaktadır. Anne sütü alan bebeğin su alımına bile ihtiyacı yoktur. Anne sütü içeriği ile su ihtiyacını da karşılamaktadır. İlk 6 aydan sonra anne sütü ile birlikte tamamlayıcı beslenmeye geçilmesi önerilmektedir.

ANNE SÜTÜNÜN YARARLILIĞI

İlk 6 aydan sonra bebeğin yeterli enerji ihtiyacını anne sütü tek başına karşılayamaz. Bu yüzden tamamlayıcı beslenme dediğimiz ek gıdalara başlanmalıdır. Ancak anne sütüne 2 yaşına kadar devam edilmesi önerilmektedir.

6-8 Ay Beslenmesi

Tamamlayıcı besinlere sebze ve meyve püresi, sebze çorbası ve yoğurtla başlamak çok daha uygun olur. Bir öğünde bebeğe vereceğiniz katı besin miktarı 1 çay bardağını geçmemelidir ve yavaş yavaş bebeğin yeme durumuna göre verilmelidir. Anne sütü almayan bebekler mama alımına devam edebilir.

  1. Aydan sonra;
  1. Aydan sonra ;

Örnek bir beslenme programı şu şekilde olabilir.

Uyanınca : Anne sütü
Sabah : Kahvaltı (evde yapılmış bebe bisküvisi, peynir, yumurta, pekmez)
Ara öğün : Anne sütü
Öğle yemeği : Etli sebze çorbası
Ara öğün : Anne sütü
Akşam yemeği : Meyve püresi, yoğurt
Ara öğün: Su muhallebisi
Gece: Anne sütü

 

  1. Aydan sonra;

Bebeğiniz sizinle sofraya oturarak beslenmeye başlayabilir. Damak tadı gelişimi için önemlidir. Ancak 1 yaşına kadar bal, kivi ve çilek gibi alerjenitesi yüksek besinler vermemeye çalışın.

 

PRATİK ÖNERİLER

Exit mobile version