Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Suyun Görevleri, Sıvı Kaybı, Sıvı Tüketiminizi Arttıracak İpuçları

İnsan vücudunun ortalama %60’ı sudur. İnsan vücudu sıvı ihtiyacını karşılamadan yaşamını sürdüremez. Su, vücut fonksiyonlarının çalışmasında, vücut ısının korunmasında, sindirim ve besin emiliminde, kabızlığın önlenmesinde ve pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli bir rol oynamaktadır.

 

Suyun Görevleri;

 

Sıvı Kaybı

Yaz aylarında artan hava sıcakları sebebiyle vücudumuzda terlemeye bağlı sıvı kaybı oluşur. Dolayısıyla oluşan sıvı kaybını yerine koymamız gerekir. Sıcak havalarda fazla fiziksel aktivite yapıldığında, fazla proteinli ve tuzlu besinler tüketildiğinde, terleme ve idrarla, ateşli hastalıkların geçirildiği durumlarda, bağırsak enfeksiyonu ve ishal gibi hastalık durumlarında sıvı kaybı artmaktadır. Bu durum vücudun su gereksiniminde artışa neden olmaktadır.

İnsan vücudunda suya olan ihtiyaç kalori başına 1 ml su olarak hesaplanmaktadır. İhtiyaç duyulan su miktarından daha azı alındığında vücutta dengesizlik oluşur. Su kaybı olursa vücutta bozukluklar meydana gelmeye başlayacaktır. İlk önce metabolizma yavaşlar. Devamında halsizlik, dikkat dağınıklığı, zihin bulanıklığı vb. görülmektedir.

 

İçecekler ve Su

 

Sıvı Tüketiminizi Arttıracak İpuçları

Exit mobile version