Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Kış Sebzeleri ve Meyvelerinin Faydaları, Etkileri [Detaylı Bilgilendirme]

Meyve ve Sebzeler:

 

Mevsime Uygunluk:

Mevsime uygun beslenmek gereksinim karşılama ve dış etmenlerden kaynaklanabilecek tehlikeleri en aza indirgemek adına oldukça önemlidir. Mevsimi dışında tüketilen meyve ve sebzeler için akla hormonlama ve ziraai ilaçlar gelmelidir. Aynı zamanda her mevsim yetişen meyve ve sebzeler bizlerin ihtiyaçlarına en uygun olacak şekilde yetişmektedir. 

 

Kış Sebzeleri:

 

Ispanak:

Serin ve kuru havalarda sağlığımız için önemli bir sebzedir.  Düşük kalorili bir pakette birçok besin öğesi içeren süper bir besindir. 

 

Havuç:

A, B, B2, B3, C, D, E ve K vitaminleri gibi iyi bir vitamin ve besin içeren gevrek bir besindir. 

 

Brokoli:

Brassica ailesinden Brokoli; besin bakımından zengin, doyurucu ve lezzetli bir sebze olarak bilinir.  

 

Beyaz Turp:

Sodyum, C vitamini, potasyum, fosfor ve ayrıca magnezyumdan oldukça zengindir.  Ayrıca kalorisi düşüktür. 

 

Pancar:

Canlı ve renkli bir sebzedir. Pancar gibi sebzeleri kış diyetine dahil etmeniz önerilir.  

 

Tatlı Patates:

Lif, beta-karoten, A, B6, C vitaminleri ve antioksidanlarla yüklüdür.  

 

Kara Lahana:

Bu yeşil yapraklı sebzeler sadece en sağlıklı sebzelerden biri değil, aynı zamanda daha soğuk havalarda da gelişiyor. Brüksel lahanası, lahana ve şalgam gibi soğuğa dayanıklı bitkileri içeren turpgillerden sebze ailesinin bir üyesidir. Kara lahana; yıl boyunca hasat edilebilmesine rağmen, daha soğuk havayı tercih eder ve hatta karlı koşullara bile dayanabilir.

 

Brüksel Lahanası:

Küçük olmasına rağmen etkileyici miktarda besin içerir. Mükemmel bir K vitamini kaynağıdırlar. 

 

Pazı:

Sadece soğuk havaya toleranslı olmakla kalmaz, aynı zamanda kalori bakımından çok düşük ve besin maddeleri bakımından yüksektir. Günlük önerilen A vitamini miktarının neredeyse yarısını içerir ve günlük önerilen K vitamini alımını karşılar. Aynı zamanda iyi bir C vitamini, magnezyum ve manganez kaynağıdır. Koyu yeşil yaprakları, parlak renkli Pazı sapları ve betalains adı verilen faydalı bitki pigmentleri ile doludur.

 

Kış Meyveleri:

 

Kivi:

Kivinin tatlı ve ekşi tadı vardır ve diğer meyvelerden daha fazla C vitamini içerir. Vitaminin büyük bir antioksidan değeri vardır. Yağda çözünen A ve E vitaminleri için mükemmel bir kaynaktır. Potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor, demir, bakır ve çinko gibi çeşitli elementler içerir. İyi bir lif kaynağıdır.

 

Portakal:

Tatlı-ekşi tadı ve güçlü aroması olan bir meyvedir. Özellikle C vitamini, folik asit, potasyum, selenyum, lif, beta-karoten, pektin, kalsiyum, demir, iyot, fosfor, manganez, sodyum, klor ve çinko açısından zengindir.

 

Greyfurt:

C vitamininin çok iyi bir kaynağıdır. Diyet lifi, A vitamini, potasyum, folat ve B5 vitamini için iyi bir kaynaktır. Ayrıca limonoid ve likopen gibi fitokimyasalları da içerir.

 

Hurma:

Cennet hurması; bağışıklık güçlendiricidir. A, C, B1, B2 ve B3 vitaminleri, karbonhidrat, fosfor, protein, kalsiyum, demir, sodyum, selüloz, potasyum ve magnezyum içerir.

 

Ayva:

Bol miktarda A, B, C vitamini ve lifler barındırır. Bakır, çinko, selenyum, potasyum, demir ve fosfor açısından zengindir.

 

Elma:

A,B ve C vitamini açısından çok zengin bir meyvedir. Ayrıca demir, fosfor, bakır gibi mineraller de elmada zengindir. Kabuğun altındaki kısımda bulunan C vitaminini tüketmek için mümkünse elmayı kabuğu ile yemek tavsiye edilir.

 

Mandalina:

Narenciye ailesine ait oldukça aromatik bir meyvedir. Naringenin, hesperetin, A vitamini ve karoten gibi değerli bir antioksidan kaynağıdır ve kalsiyum, magnezyum ve potasyum içerir. 

 

Nar:

Potasyum, lif, C, A vitamini ve niasin içermektedir. Vitamin, mineral deposu olduğu gibi antioksidan açısından da oldukça zengindir.

 

Muşmula:

Lif, potasyum, demir, kalsiyum, folik asit ve magnezyum gibi yararlı mineral bakımından oldukça zengin bir meyvedir. A ve C vitaminlerini barındırır.

 

Armut:

A, B, C ve K vitaminlerini içerir. Kalsiyum, demir, potasyum, folik asit, bakır manganez açısından zengindir. Kışın en çok tüketmemiz gereken meyvelerden biridir. 

 

Muz:

B6 vitamini açısından oldukça zengindir. Potasyum ve lif kaynağıdır. 

Exit mobile version