Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Karabuğday: Özellikleri, Sağlığa Yararları ve Olumsuz Yönleri

Karabuğday, tahıl benzeri(pseudo-tahıl) bir bitki ürünüdür. Karabuğday dünyada pek çok ülkede üretilen ekonomik değeri yüksek ve tüketimi gün geçtikçe artan bir bitki olmasına karşılık Türkiye’de tarımı son yıllarda yapılmaktadır. Karabuğdayın gıda sanayisinde bu kadar önemli bir yerde olmasının en önemli sebebi gluten içermemesidir. Gluten buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir proteindir ve çölyak hastaları tarafından sindirilemez. Karabuğdayın da çölyak hastaları gibi glutensiz beslenmesi gereken kişiler için glutensiz gıdaların üretilmesinde önemli rolü vardır.

 

100 gr çiğ karabuğday için;

 

Karabuğdayın Özellikleri ve Sağlığa Yararları

 

Peki Karabuğdayın Olumsuz Özelliği Yok Mudur?

Karabuğday içerisinde başlıca gıda alerjenlerinden olan immonoglobulin-E (IgE)’yi bulundurur. Bu da eğer birey yüksek seviyelerde karabuğday IgE antikoru bulunduruyorsa alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Karabuğday tüketiminden kısa bir süre sonra ortaya çıkan egzama veya ürtiker alerjinin ana semptomlarıdır. Daha ciddi alerjik reaksiyonların anafilaktik şok olarak bilinen kan basıncının hızlı bir şekilde düşmesiyle bağlantılı olarak hemorajik hastalığa neden olabileceği belirtilmiştir.


Sonuç olarak karabuğdayın sağlığa pek çok yararı bulunmaktadır. Ancak hiçbir besini mucize diye adlandırmamak gerek. Sağlık için önemli olan dengeli bir şekilde beslenip, vücuda gerekli olan vitamin ve minerali sağlamaktır.

Exit mobile version