Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

İzomalt: Nedir? Özellikleri, Kullanım Dozu, Kullanılan Alanlar, Kalorisi, Zararları

İzomalt (isomalt, Hydrogenated isomaltulose, E953) Nedir?

İzomalt; sükrozdan elde edilen ve gıda endüstrisinde yaygın olarak tatlandırıcı olarak kullanılan ticari bir şeker alkolüdür. İzomaltın teknolojik özellikleri sakkaroza benzemekte ve gıdanın işlem sürecinde herhangi bir değişim gerektirmeksizin gıdada kullanılabilmektedir.

İzomalt, iki izomerin karışımıdır. Bu izomerler: α-D-glukopiranosil-1-6-mannitol (GPM) ve α-D-glukopiranosil-1-6-sorbitol (GPS). Kristalizasyon suyunun salınımı (yaklaşık 100 ° C), erime (yaklaşık 150 ° C), farklı tarama hızları ve ısıl işlemler kullanılarak fenomenolojik olarak karakterize edilmiştir.

 

İzomaltın Özellikleri: 

 

İzomalt İçin Kullanım Dozu:

Türk gıda mevzuatına göre izomaltın kalori değeri 2.4 kcal/g kabul edilmektedir. Kullanım miktarı QS (Quantum Satis: maksimum düzeyin belirlenmediğini ifade eder) olarak geçmektedir. Gıda maddesine %10 veya daha fazla şeker alkolü eklenmiş ise etikette ‘aşırı tüketimi laksatif etkiye neden olabilir’ ifadesi kullanılmalıdır.

 

İzomalt Kullanılan Alanlar: 

İzomalt Kaç Kalori:

100 gram izomalt için: 194 Kcal 

 

İzomaltın Zararları: 

Bilinen ciddi bir zararı yoktur ama her üründe olduğu gibi yüksek doz kullanımında sakıncalar olabilir. Önerilen dozlarda tercih edilebilir. 

Exit mobile version