Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

İshal ve Kabızlık İçin Beslenme Önerileri

İshal İçin Öneriler

İshal dışkının sıklığında,miktarında ve hacminde artma olarak tarif edilir. Bu durumda su ve elektrolit kaybı olur.

 

İshalin belirti ve bulguları şunlardır;

İshalin süresi uzarsa hastada deri tonusunda azalma, zayıflık, halsizlik görülür. Kan hacmi azalır ve kandaki artık maddelerin yoğunluğu artar.

 

Beslenme Önerileri

 

İshalden Korunma Yöntemleri

İshalden korunmak için kaynağı bilinmeyen suları tüketmemek, elleri yemeklerden önce ve sonra sabun ile yıkamak, kullanılan ve içilen suların klorlanması, tuvaletten sonra elleri mutlaka yıkamak, kaynağı belli olmayan suları tüketirken kaynatmak, sebze ve meyveleri iyi yıkamak, çiğ sebzeleri iyi pişirmek, gıda saklama koşullarını dikkat etmek, tuvalet hijyenine dikkat etmek, tırnak temizliğine dikkat etmek gereklidir.

 

Kabızlık İçin Öneriler

Dışkılamanın gecikir ve dışkı sert, kuru ve dışkılama çok zor ise bireylerde kabızlık gelişmiş kabul edilir. Normal dışkılama haftada 3-12 arasında olmalıdır. Kabızlık beslenmeye bağlı, fiziksel hareket azlığı, gebelik, yaşlılık ve bazı ilaçlar sebebiyle gelişebilir. Özellikle 6-12 yaş grubundaki çocuklarda görülen bu sorun her üç çocuktan birinde karşımıza çıkmaktadır. Çalışmalar sonucu elde edilen bir diğer bulgu ise kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 3 kat daha fazla kabızlık görüldüğü yönündedir. Aynı zamanda yaş arttıkça hastalığın görülme oranı da artmaktadır. Özellikle 65 yaş ve üzeri hastalarda görülme oranı bir hayli yüksektir.

 

Beslenme Önerileri

Exit mobile version