Site icon Uzman Diyetisyen Emre Uzun

Histamin İntoleransı: Nedir? Neden Olur? Semptomları, Teşhisi, Örnek Menü

Histamin Nedir?

Histamin, vücudun kendi kendine sentezleyebildiği, aynı zamanda bazı besinlerde doğal olarak da bulunan bir biyojenik amindir. Vücuttaki görevleri, bağışıklık sisteminin yanıt oluşturmasında görev almak, hücreler arasındaki haberleşmeyi sağlamak, sindirimde kilit nokta olan mide asidinin salgılanması ve bağırsak hareketliliğidir.  Aynı zamanda alerjik reaksiyonlarda kılcal damarların genişlemesini sağlayarak vücutta tepkime olduğunu gösteren kaşıntıya sebep olur.

 

Histamin İntoleransı Neden Olur ?

Histamin intoleransı, bağırsakta histamini tolere etme kapasitesi düşük olan kişiler tarafından yüksek miktarlarda histamin içeren yiyeceklerin yenilmesinden dolayı ortaya çıkabilmektedir. 

 

Histamin İntoleransı Semptomları: 

 

Histamin İntoleransı Teşhisi:

Histamin intoleransının teşhisi, gıda tüketiminden sonra semptomların dikkatlice kaydedilmesi, etken gıda maddelerinin belirlenmesi ve histamin içeriklerinin belirlenmesi ile başlamalıdır. Bu aynı zamanda; histamin dışında bireyi rahatsız eden diğer nedenleri anlamak için yararlı olacaktır. Kesin tanı; plazma histamin konsantrasyonlarının ve objektif fiziksel parametrelerin belirlenmesi ile çift kör, plasebo kontrollü oral histamin provokasyonuyla konulabilmektedir. Daha sonraki süreçte doktorunuz 14 ila 30 gün boyunca eliminasyon diyeti yapmanızı önerebilir ve sizler de bir diyetisyenden yardım alarak eliminasyon diyetini uygulayabilirsiniz. 

İlk 14 gün histamin açısından zengin besinleri çıkarıp sonraki süreçte bu besinleri yavaş yavaş diyetinize eklenir. Vücut hangi besine nasıl bir karşılık verdiği izlenir. Buna göre bu diyette hangi besinlerin sizi daha çok etkilediğini bulabilir ve ona göre hayatınızı düzenleyip histamin intoleransını kontrol altında tutabilirsiniz.

 

Histaminin Toleransının Vücutta Oluşturduğu Süreç:

 Diaminoksidaz (DAO) enzimi ile birlikte vücut, doğal olarak histamin üretir. DAO, gıdalardan aldığınız histamini parçalamaktan sorumludur. Bu enzimin eksikliği olursa vücut, histamini parçalayamaz. 

 

Histamin Açısından Zengin Besinler:

Histamin Açısından Fakir Besinler:

 

Sonuç:

Son yıllarda artan stres ve değişen yaşam koşullarıyla adını sık sık duyduğumuz histaminin toleransının tedavisi için internette doğru olmayan bilgiler de dolaşmaktadır. Histamin intoleransı ile ilgili 200’den fazla bilimsel dergi makalesi ve 30’dan fazla hasta odaklı web sitesinin değerlendirilmesi, bilimsel kanıtlarla kanıtlanandan daha fazlasının iddia edildiğini ortaya koydu. Unutmayalım ki süreci takip etmesi gereken hekiminiz ve diyetisyeninizdir.

 

 

Düşük Histaminli Diyeti – Örnek Menüsü

 

Kahvaltı (08:00-09:00):

 

Öğle yemeği(12:00-13:30):

 

Ara öğün(15:00):



Akşam yemeği (18:00-19:00):



Ara öğün(21:00):

Exit mobile version