Vanilya Özü Nedir? Saf Vanilya Özü Yerine Vanilya Esansı Kullanabilir mi? Diyet Tarifler

Vanilya genellikle aroma veren bileşik olarak kullanılır. Antioksidan ve kansere karşı koruyucu özelliklere sahiptir. Kaygı, endişe, gibi durumları hafifleten, santral sinir sistemini uyaran, cilt gerginliğini iyileştiren, metabolizmayı hızlandıran, kilo verdirici özellikleri vardır. Çocuklarda enfeksiyon ve ateşi düşürmek için ılık bir süte bir çay kaşığı şekerle birlikte verilmesi önerilmektedir. Fakat aşırı miktarda kullanımı mide bulantısına sebep olabilir.

 

Vanilya Özü Nedir?

Vanilya özü, vanilya çekirdeklerinin su ve etil alkol karışımına ilave edilmesiyle yapılır. Öz, vanilya aromasını vanilya çekirdeklerinde bulunan vanilin adlı molekülden alır. Saf vanilya özü standartları ülkeden ülkeye değişebilir. Vanilya özütü şeker, mısır şurubu veya dekstroz dahil olmak üzere düşük miktarda tatlandırıcı içerebilir. Ayrıca vanilya özü su, etanol, propilen glikol, emülgatörler ve kimyasal olarak üretilmiş aromalar ve renkler kullanılarak yapılır.  Üretimdeki farklılıklar sebebiyle, vanilya özütü genellikle daha az işlenir ve daha güçlü, daha saf vanilya aromasına sahiptir.

 

Saf Vanilya Özü Yerine Vanilya Esansı Kullanabilir mi?

Vanilya özü yerine vanilya esansı kullanmak, besinin yapısını etkilememelidir. Bununla birlikte, lezzette gözle görülür farklılıklar oluşabilir. Vaniline ek olarak, vanilya fasulyesi, lezzet ve aromasına katkıda bulunan 200’den fazla bileşik içerir.

Sonuç olarak, gerçek vanilya özü daha fazla, daha karmaşık bir aroma profiline sahiptir. Asıl fark, kısık ateşte pişirilen veya pişirilmeyen tariflerde daha belirgin olma eğilimindedir. Bu nedenle, puding, muhallebi, pasta kreması ve kremalı tatlılar için saf vanilya özü kullanmak en iyisidir. Bununla birlikte, çikolatalı kurabiyeler veya havuçlu kek gibi göze çarpan bir vanilya aromasına sahip olması beklenmeyen hamur işleri için, vanilya esansı kullanıldığında genellikle pek bir fark görmeyeceksiniz. Ayrıca markaya bağlı olarak vanilya özütünün tadı genellikle vanilya esansının iki katıdır. Bu nedenle, saf vanilya özü gerektiren bir tarifte vanilya esansı kullanırken, iki katına kadar daha fazla kullanmak durumunda kalabilirsiniz.

Sonuç olarak, genellikle küçük miktarlarda kullanılmasına rağmen, vanilya özü tatlılarınızın tadını artırabilir ve derinleştirebilir. Vanilya özü, saf vanilya çekirdeklerinden yapıldığından, daha ucuz ancak yapay olarak aromalı olan vanilya esansına kıyasla daha güçlü, daha karmaşık bir vanilya aromasına sahiptir.

 

Vanilya İçeren Sağlıklı Diyet Tarifler:

  • Fit Sütlaç:

Malzemeler:

  • 4 yemek kaşığı Yulaf
  • 1 su bardağı Badem Sütü
  • 2 yemek kaşığı Pekmez
  • 1 çay kaşığı Vanilya ve vanilya esansı
  • 2 yemek kaşığı Hindistan Cevizi
  • 3 yemek kaşığı Ceviz
  • 1 çay kaşığı Tarçın

 

Nasıl Yapılır?

Sütü ve yulafı kıvam alıncaya kadar pişirin. Ceviz, hindistan cevizi, tarçın ve vanilyayı ekleyin ve karıştırın. Sütlaç kıvamına gelince ateşten alın ve kaplara bölüştürün. Sütlacın içine pekmez ekleyip kaşık ile karıştırın. Afiyet olsun.

 

  • Şekersiz Fit Pancake:

Malzemeler:

  • 2 Su Bardağı (200 Ml Lik) Yulaf Unu
  • 1 Su Bardağı Badem Sütü
  • 1 Adet Büyük Olgunlaşmış Muz
  • 2 Adet Yumurta
  • 1 Paket Vanilin/Vanilya
  • Yarım paket Kabartma Tozu
  • 3 Çorba Kaşığı Hindistancevizi yağı

 

Nasıl Yapılır?

Öncelikle yumurtaların beyazını sarılardan ayıralım, beyazlarını köpük olana kadar çırpalım. Bir kaba yumurta sarısını, vanilyayı, sütü ve çatalla ezilmiş muzu ekleyelim. Çırpıcı yardımı ile karıştıralım. Daha sonra yulaf ununu ilave edip çırpıcı ile karıştırmaya devam edelim. En son yumurta akını ekleyip, çırpıcı olmadan kaşık yardımıyla karıştırmaya devam edelim. Tavaya ıslatacak kadar yağ döküp, kaşık ölçüsünde tavaya harcımızı döküp, tavada arkalı önlü pişirelim. Afiyet olsun!

NOT: Eğer muzunuz olgun değilse daha pancake şekersiz olacaktır. Pancakeinizin daha tatlı olmasını istiyorsanız; 1 yemek kaşığı hurma özü veya keçiboynuzu pekmezi ekleyebilirsiniz.

Write a comment