Üriner Enfeksiyonlarında Evde Uygulanabilecek 6 Çözüm

Üriner sistem enfeksiyonu her yıl milyonlarca kişiyi etkilemektedir. Antibiyotiklerle tedavi edildiği halde, enfeksiyonunun yeniden oluşmasına yardımcı birçok ilaç bulunmaktadır.

İdar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) böbrekler, üreterler, mesane ve idrar yolu dahil olmak üzere idrar yollarının herhangi bir bölümünü etkileyen bir enfeksiyondur. Bağırsaklardan gelen bakteriler İYE’lerin en sık nedenidir. Mantarlar ve virüsler de enfeksiyona neden olabilmektedir. Bakteri Escherichia coli ve Stapylococcus saprophyticus‘un suşları vakaların yaklaşık % 80’ini oluşturmaktadır.

İYE’nin semptomları;

  • İdrar yaparken yanma hissi
  • Sık idrara çıkma
  • Bulanık veya koyu renkli idrar
  • Güçlü bir kokuya sahip idrar
  • Tamamlanmamış mesane boşaltma hissi
  • Pelviks ağrısı

İYE’ler kadın ve erkek her ikisinde de görülür ama kadınlar daha fazla risk altındadır. Bunun nedeni idrarı mesaneden çıkaran tüp olan üretra kadınlarda erkeklerden daha kısadır. Bu, bakterilerin mesaneye girmesini ve mesaneye yerleşmesini kolaylaştırır. Kadınların neredeyse yarısı hayatlarının bir noktasında  İYE yaşamaktadır.

Antibiyotikler İYE’leri tedavi etmek için kullanılmaktadır ve tekrarlamasını önlemek için bazen düşük dozlarda uzun dönemde kullanılabilmektedir.

Enfeksiyondan korunmak ve tekrarlama riskini azaltmak için birkaç doğal yol vardır.

 

İdrar Yolu Enfeksiyonları İle Savaşacak 6 Yol

  1. Bol Sıvı İçmek

Hidrasyon durumu üriner sistem enfeksiyonu riskiyle ilişkilendirilmektedir. Bunun nedeni, düzenli idrara çıkma, bakteri üremesini engellemek için idrar yollarından yıkamaya yardımcı olmaktadır.

Bol miktarda sıvı içmek, idrar yolundan bakterilerin çıkarılmasına yardımcı olan idrara çıkma ile İYE riskini azaltmaktadır.

 

  1. Vitamin C Alımını Arttırmak

Bazı kanıtlar, C vitamini alımınızın arttırılmasının idrar yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayabileceğini göstermektedir. C vitamininin idrarın asiditesini artırarak, enfeksiyona neden olan bakterileri öldürerek enfeksiyondan korumaktadır.

 

  1. Şekersiz Kızılcık Suyu İçmek

Şekersiz kızılcık suyu içmek üriner sistem enfeksiyonlarında en bilinen doğal ilaçlardan biridir.

Bazı çalışmalar, şekersiz kızılcık suyunun bakterilerin üriner sisteme yapışmasını önleyerek üriner sistem enfeksiyonu riskini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.

 

  1. Probiyotik Almak

Probiyotikler, yiyecekler ve suplementler yoluyla tüketilen faydalı mikroorganizmalardır. Bağırsakta sağlıklı bir bakteri dengesi oluşturmaktadılar. Probiotikler suplement formunda bulunur. Kefir, kimchi, kombucha, probiyotik yoğurt gibi fermente gıdalarda bulunmaktadır. Probiyotik kullanımı; bağışıklık sisteminin gelişmesi ve sağlıklı sindirim sistemi için yardımcı olmaktadır.

Bazı çalışmalar ayrıca bazı probiyotik suşlarının İYE riskini azaltabileceğini göstermektedir.

Probiotikler, tek başına veya antibiyotiklerle kombinasyon halinde  UYE’den korunmaya yardımcı olmaktadır.

 

  1. Sağlıklı Alışkanlıklar Edinmek

İdrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesi, birkaç banyo ve hijyen alışkanlığı uygulayarak başlar. Öncelikle idrarı çok uzun süre muhafaza etmemek önemlidir. Bu, enfeksiyona sebep olan bakterilerin birikmesine neden olmaktadır.

Cinsel ilişki sonrasında idrara çıkmak, bakterilerin yayılmasını önleyerek İYE riskini de azaltmaktadır.

İYE’lere eğilimli olanlar İYE’lerde bir artışla bağlantılı olduğu için, sperm insidansı kullanmaktan kaçınmalıdır.

Son olarak, tuvalet sonrası şahsi temizliğe dikkat etmek gerekmektedir. Yanlış temizleme bakterilerin üriner sisteme yayılmasına ve üriner enfeksiyon riskinin artmasına neden olmaktadır.

 

  1. Doğal Takviyeleri Denemek

Bazı doğal takviyeler, bir İYE geliştirme riskini azaltmaktadır. Üzerine çalışılan bikaç takviye:

D-Mannoz:  Kızılcıklarda bulunan şeker çeşididir . İYE’leri etkilemekte ve yeniden oluşmayı önlemede etkili olduğu gösterilmektedir.

Kızılcık yaprağı: Uva-ursi olarak da bilinmektedir.Bir çalışmada, kızılcık yaprağı, karahindiba kökü ve karahindiba yaprağı kombinasyonu İYE nüksünü azalttığını göstermektedir.

Kızılcık özütü: Kızılcık suyu gibi, kızılcık özütü idrar yollarına yapışan bakterileri önleyerek korumaktadır.

Sarımsak özütü: Sarımsak antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve İYE’leri önlemek için bakterilerin büyümesini engellemektedir.

Sonuç olarak; idrar yolu enfeksiyonları yaygın bir sorundur ve başa çıkmak için sinir bozucu olabilir. Bununla birlikte çok su içme, bazı sağlıklı alışkanlıkları uygulama ve diyeti önleyici maddeler ile destekleme İYE riskini azaltmanın iyi yollarıdır.

Bir yorum Yaz