Sporcularda Ve Egzersizde Ketojenik Diyet: Faydası Var Mı?

Ketojenik diyet, alışıla gelmiş sağlıklı beslenme önerilerinden farklı olan yüksek yağlı, orta proteinli, düşük karbonhidratlı bir yeme düzenidir. Besin açısından zengin birçok gıda, meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, süt ve yoğurt gibi karbonhidrat kaynaklarıdır. Ketojenik diyette, bu kaynaklardan gelen karbonhidratlar ciddi şekilde sınırlıdır.

 

Ketojenik Diyetler ve Kilo Kaybı

Türkiye’de obezite yaygınlığı önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir.

Obezite’de vücut ağırlığı ve yağ doku kütlesinde artış meydana gelmektedir. Bu artış kişi de hipertansiyon, tip II diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların gelişme riskini arttırır. Obezite ile mücadele için davranış değişiklikleri, özellikle diyet stratejileri ve fiziksel aktivite önerilmektedir.

Ketojenik diyet hızlıca bir kilo kaybı sağladığı için son zamanlarda obezite ve diyabet ile mücadele de diyet planı olarak ortaya çıkmıştır. Ketojenik diyetini takiben 20 obezite hastasında yapılan bir çalışma, bu yeme şeklini azaltılmış gıda ve alkol istekleriyle ilişkilendirmiştir.

 

Bu nedenle, ketojenik diyet açlık seviyelerinizi düzenlemek için etkili bir strateji olabilir, ancak uzun süreli güvenliği dikkate alınmalıdır.

  • Ketojenik diyet protein kaynaklı gıdalardan yüksek doygunluk etkisini verdiği için, iştah kontrol mekanizmasını desteyip, kilo kaybına yardımcı olur.

Ancak dikkat edilmesi gereken diğer bir konuda protein alımını %25’in üzerine çıkılmaması gerektiği, ve vücudun proteini  glikoza çevirilebildiğini de unutmamız gerektiği.

 

  • Ketojenik diyetin süresi en az 2 – 3 hafta ile aylar arasında (6-12 ay) en fazla (genel bir önlem durumunu takiben) değişebilir.

 

Ketojenik Diyette Vucütta Yağlanma olur mu?

Yağ tüketimini artırmakla beraber karbonhidrat günlük 50 gr’dan fazla tüketilirse, vücutta yağlanma meydana gelir.

Bu miktara bağlı kalındığı sürece yağlanma olmayıp, hatta bir çalışmada da Ergenlerde 12 haftalık bir ketojenik diyeti, düşük yağlı bir diyete kıyasla vücut ağırlığında ve LDL kolesterolünde önemli azalmaya neden olmuştur. Başka bir çalışma da ise, düşük yağlı bir diyete kıyasla HDL seviyesinde bir artış meydana gelmiştir. Ancak bununla birlikte, bu diyet stratejisinin diğer yöntemlerden daha etkili olup olmadığı açık değildir.

 

 

Egzersiz ve Ketojenik Diyet

 

Ketojenik diyet, egzersiz türüne ve yoğunluğuna bağlı olarak vücut ağırlığını ve yağ kütlesini azaltmak için etkili bir strateji olarak desteklenebilir. Buna aerobik egzersizler örnek olarak verilebilir. Bu egzersizler; düşük veya orta yoğunlukta yapılan uzun süreli egzersizlerdir.

 

Uzun süreli ve sık tekrarlı olan bu egzersizler, ketojenik diyetle birlikte  karbonhidratlar yerine yağ kullanımını teşvik ederek avantajlı olabilir. Ancak anaerobik gibi 2 dakikadan daha az süren yüksek yoğunluklu, düşük süreli egzersizler, egzersiz sırasında performans düşüklüğüne sebep olabilir.

 

Yapılan araştırmalar ketojenik diyetin sporcularda net bir performans avantajı göstermemekle birlikte olup, daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.

Write a comment