3-6 Yaş (Oyun Çağı) Beslenmesi

Oyun çocuğu olarak da adlandırılan 3-6 yaş aralığı, gelecekteki beslenmenin şekillenmesini sağlayan en önemli dönemdir. Bu yaşta edinilen güzel yeme davranışları, çocuğun gelecekte daha sağlıklı bir birey olmasını sağlarken; düzensiz öğünler, abur cuburlar, fast food beslenme gibi kötü yeme alışkanlıkları da bireyin ileri de obez bir birey olabileceğinin ve kronik hastalıklara sahip olabileceğinin bir göstergesidir.

Çocuklar bu dönemde anne ve babalarının bakımına muhtaçtır, ailenin nasıl ve ne zaman yediğine göre çocuğun da beslenme alışkanlığı değişir. Bu yüzden ilk olarak ebeveynlerin sağlıklı beslenmeleri, çocuklar için büyük önem taşımaktadır. Ayrıca bu yaş çocukları her gördüklerini taklit etme özelliğine sahip olduklarından dolayı da ailenin beslenme şeklinin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Çocuğun yeterli ve dengeli beslenmesi ile büyüme ve gelişmesi düzgün bir şekilde tamamlanmış olacak. Ayrıca sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılarak gelecekteki sağlığının daha iyi olması sağlanarak, kronik hastalık riskleri de indirgenmiş olacaktır.

Enerji ve Besin Ögesi Gereksinimleri

Proteine Dikkat!

Çocukların büyüme ve gelişmesi için en önemli besin ögesi olan protein, vücut ve doku onarımı için de elzemdir. Gün içinde süt, yoğurt, yumurta, et, tavuk, balık gibi besinlerden karşılayabileceği protein gereksinimi et / tavuk / balık / yumurtadan 2-3 porsiyon kadar, süt grubundan 2 su bardağı süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu peynir kadar olmalıdır. Olası demir eksikliğine karşı kırmızı et tüketimine özen gösterilmelidir.

Karbonhidrat

Çocukların dayanamadığı şekerlemeler, hamur işlerinden olan karbonhidratlar dikkat edilerek tüketilmelidir. Çikolatalar, hazır bisküviler, kekler yerine, evde daha az şekerle yapacağınız meyveli kekler, pekmez veya bal ile hazırlayabileceğiniz alternatif tatlılar ile çocuğunuzu mutlu etmeniz mümkün.

Korkulan Yağlar

Oyun çağı beslenmesinde, yetişkin beslenmesindeki kadar yağlardan korkmaya gerek yoktur. Çünkü mideleri küçük olan çocukların, daha az hacim fakat daha yüksek enerjiye sahip olan yağlara daha çok ihtiyaçları vardır. Fakat yine de fazla yağ tüketiminin ileride kalp damar sağlığı açısından büyük riskleri bulunmaktadır. Bu da badem, fındık, ceviz, tereyağ, zeytinyağı gibi besinlerden sağlanabilir.

Dayanılamayan Şeker

Çocuğun şeker ihtiyacının paketli ürünler, çikolatalar yerine, taze meyve, kuru meyve, taze sıkılmış meyve suları, pekmez, bal, ev reçeli, ev kekleri kurabiyelerinden sağlanması daha doğrudur. Özellikle hazır meyve suları, meyveli yoğurtlar, asitli içecekler sanıldığından çok daha fazla şeker barındırmaktadır.

Bağırsak Dostu Posa

Kabızlık sorunu bu dönemde en sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Gün içerisinde 3-4 porsiyon sebze meyve, tahıl ürünü tüketerek rahatlıkla karşılanabilecek olan posa ihtiyacı bağırsak sağlığı için çok önemlidir. Bununla birlikte ileride yaşanabilecek kalp damar rahatsızlıkları riskini azaltarak, kolon kanseri riskini de en aza indirgemiş olur.

3-6 YAŞ İÇİN TAVSİYELER

  • Çocuğunuzu yemesi için zorlamayın ve inatlaşmayın. Yemek istemiyorsa karnı doyduğu içindir.
  • Yemek seçme, bazen aşırı bazen ise çok az yemek yeme bu yaş çocuklarının özelliklerindendir. Az yediği günlerde onu zorlamayın.
  • Sofraya sizinle birlikte oturmasına izin verin ve kendi yemeğini kendisinin yemesine mani olmayın.
  • Tabağına küçük porsiyonlarda almasına dikkat edin çünkü gözleri karınlarından daha açtır ve hep daha fazlasını isterler.
  • Sevmediği bir besini o an yemesi için ısrar etmeyin fakat belli bir zaman sonra tekrar denettirin.
  • Mutfağa girip birlikte yemek pişirin, ona sebzeleri, meyveleri tanıtın.
  • Ödüllendirme, cezalandırma gibi hareketlerden olabildiğince kaçının.
  • Çocuklar farklı yemek çeşitlerine alıştırılmalı, fast food şekerleme hamur işi gibi ürünlerden uzak tutulmalıdır, öğün saatlerine dikkat ederek yedirilmelidir.
  • Böylece yetişkinlikteki beslenmesinin de sağlıklı temelleri atılmış olur.

Bir yorum Yaz