Potasyum Benzoat: Nedir? Yararlı mı Zararlı mı? Alımı ve Fazla Alımı, İçeren Besinler

Potasyum Benzoat Nedir?

Potasyum benzoat, benzoik asit ve potasyum tuzu ısı altında birleştirilerek elde edilen beyaz, kokusuz bir tozdur. Potasyum benzoat, gıda, güzellik ve cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak bulunan bir koruyucudur. Bakteri, maya ve küf oluşumunu engelleyerek raf ömrünü uzatmaya yardımcı olur.

 

Potasyum Benzoat Yararlı mı Zararlı mı?

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), potasyum benzoatın güvenli bir gıda koruyucu olduğunu düşünüyor.  Amerika Birleşik Devletleri’nde, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ilgili bileşik sodyum benzoatın güvenli olduğunu düşünmektedir, ancak henüz potasyum benzoatın güvenliği konusunda NET bir duruş sergilememiştir.

 

Olası Yan Etkileri

Hem potasyum benzoat hem de askorbik asit (C vitamini) içeren bir yiyecek veya içecek ısıya veya ışığa maruz kaldığında, kimyasal benzen oluşturur. Benzen içeren yiyecekler, özellikle egzama, kaşıntılı cilt veya kronik olarak tıkalı veya burun akıntısı olan kişilerde kurdeşen veya şiddetli alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

 

Potasyum Benzoat Alımı

Günlük alım miktarı Dünya Sağlık Örgütü tarafından 5 mg / kg olarak belirlenmiştir. Benzoik Asit ve Sodyum Benzoat, ABD Gıda ve İlaç Dairesine göre genellikle gıdalarda güvenli olarak kabul edilmektedir. Sıçanlar ve fareler kullanılarak yapılan kronik maruz kalma hayvan çalışmalarında Benzil Alkolün hiçbir yan etkisi görülmemiştir. Benzoik Asit ve Sodyum Benzoatın kronik maruz kalma hayvan çalışmalarındaki etkileri, yem alımının azalması ve büyümenin azalmasıyla sınırlıydı. İzin verilen maksimum potasyum benzoat seviyeleri, işlenmiş gıdanın türüne göre değişir. Örneğin, aromalı içecekler fincan başına 36 mg (240 mL) içerebilirken, meyve reçelleri yemek kaşığı başına yalnızca 7,5 mg (15 gram) içerebilir. Referans olarak 70 kg olan bir birey giriş limitini aşması için yaklaşık 10 bardak soda tüketmesi gerekmektedir.

 

Fazla Alımı

  • Yetişkinlerin sınırı aşma riski çok az olsa da, bu katkı maddesinin yüksek seviyelerinden kaçınmanın en iyi yolu, işlenmiş gıda alımınızı sınırlamaktır. 
  • Sınırlamalar özellikle bebekler, yeni yürümeye başlayan çocuklar için çok önemlidir, çünkü yüksek oranda işlenmiş bir diyetin ardından sınırı aşabilirler
  • Potasyum benzoatın küçük miktarlarda zararlı olması muhtemel olmasa da, onu içeren yiyecekler genellikle yoğun bir şekilde işlenir. Bu nedenle, potasyum benzoat içeriğine bakılmaksızın bu yiyecekleri diyetinizde sınırlamak en iyisidir.

 

Hangi Yiyecekler Potasyum Benzoat İçerir?

  • İçecekler: Soda, aromalı içecekler ve belirli meyve ve sebze suları
  • Tatlılar: Şeker, çikolata ve hamur işleri
  • Çeşniler: İşlenmiş soslar ve salata sosları, ayrıca turşu ve zeytin
  • Sürülebilir ürünler: Belirli margarinler, reçeller ve jöleler
  • İşlenmiş etler ve balıklar: Tuzlanmış veya kurutulmuş balık ve deniz ürünleri ile bazı şarküteri ürünleri. 

 🡪 Bu koruyucu, bazı vitamin ve mineral takviyelerine de eklenir. Ek olarak, daha düşük sodyum içeriği gerektiren yiyeceklerde sodyum benzoat alternatifi olarak kullanılır. 

Bazı tatlılar, içecekler, çeşniler ve etler dâhil olmak üzere birçok paketlenmiş ve işlenmiş gıda potasyum benzoat içerir. 

  • Bu koruyucuyu içerik listesinde arayabilirsiniz. Avrupa gıda katkı maddesi numarası olan E212 olarak da adlandırılabilir.

Write a comment