Mide Asidite Dereceniz Size Neyi İşaret Ediyor?

Mide asidi nedir?

Mide asidi sindirim için gerekli olan oldukça güçlü bir sıvıdır. Sağlıklı bireylerde mide asidinin miktarı 20-100 mL arasındadır ve pH seviyesi asidiktir (1.5 – 3.5). Bu rakam mide asidinin ne kadar güçlü olduğunu ve doğadaki birçok şeyin parçalanabileceğini gösteriyor. Ama bu sıvı midenize zarar vermez. Çünkü midemizin iç kısmı çok katlıdır ve iç yüzeyinde mukus içeren bir koruma katmanı bulunmaktadır.

 

Mide asidi ne işe yarar?

Mide asidinin en önemli fonksiyonları:

 

1)Bakteri, mantar ve diğer mikroorganizmaların asit yapı yardımıyla etkisiz hale getirilmesine yardım eder. Bu özellik mide, bağırsak sağlığı için oldukça önemlidir. Çünkü mideyi geçen bu mikroorganizmaların başka bir düşmanı kalmaz.

 

2)Besinlerin sindirimine yardım eder. Sindirim süreci için besinlerin parçalanması gerekir. Asit özellik hem besinleri parçalamaya hem de midenin devamında bağırsaklardaki enzimleri aktifleştirmeye yardım eder. Özellikle protein sindiriminde önemli bir yeri olan pepsinojen enziminin aktif hale gelmesi için asit bir ortama ihtiyacı vardır.

 

3)Vitaminlerin emilimine yardım eder.  En iyi örnek B12 vitamini. Çünkü B12 vitamini “intrensek faktör” adı verilen bir yapıya bağlanarak taşınır. Mide asidi intrensek faktörü aktive ederek B12 vitamininin ayrılmasını sağlar. Eğer bu faktör eksik ise B12 emilemeden atılır.

 

Mide asidi fazlalığı nedir?

Midede çok fazla asit bulunmasının nedeni belirli süreçlerin mide asidi üretimini arttırmasıdır. Mide günde ortalama yaklaşık 1.5-3 litre kadar asit üretir.Bu artışa neden olan etmenler ise;

 

  • Yenilen yiyecekler mide asit miktarını arttırabilir.

 

  • Mide asidini arttıran bazı yiyecekler:

Yapılan araştırmalar mide asidini arttıran yiyeceklerin şunlar olduğunu göstermiştir: Portakal, greyfurt gibi asitli meyveler, asitli yapısı nedeniyle domates, soğan ve sarımsak, kırmızı, baharatlar fakat unutmamak gerek ki bu yiyecekler herkeste aynı etkiyi bırakmaz. Bu nedenle mide yanması şikayetinin hangi yiyeceklerden sonra ortaya çıktığının hastanın kendisi tarafından tespit edilmeye çalışılması gerekir.

 

  • Kafeinli içecekler tüketmek:

Kahve, çay, kola ve diğer kafeinli içecekleri aşırı tüketmek mide asidi üretimine yol açar. 2017 yılında yapılan bir araştırmada kafeinli içeceklerin acı tadının midede mide asidi üretimini arttırdığı gösterilmiştir. Bununla birlikte yapılan diğer araştırmalarda mide ülseri hastalarının günde 1-2 fincan kahve içebileceğini göstermiştir. Kafein mide asidi üretimini arttırsa da asit reflüye neden olduğuna dair kanıtlar yeterli değildir.

 

  • Yağlı yiyecekler:

Araştırmacılar yağlı yiyeceklerin mide asidi salgılamasını arttırdığını ve mide-bağırsak hormonlarını uyardığını göstermiştir. Bazı durumlarda yağlı yiyecekler mide ülseri belirtilerini de arttırmaktadır.

 

  • Fazla alkol tüketimi:

Araştırmacılar bira veya şarap gibi fermente edilmiş alkollü içeceklerin mide asidi problemine yol açtığını belirtmektedir. Bira ve şarap mide asidi için uyarıcı etki yapmakta, gastrin hormonunu ve mide asidi miktarını arttırmaktadır. Buna rağmen kronik alkol tüketiciliği mide asidi azlığına da yol açabilmektedir.

 

  • Uyku:

Araştırmalara göre yetersiz uykunun mide asidi miktarının artmasına yol açtığı belirtilmiştir. Bilim insanları düzensiz uyku ve uyku kalitesi düşüklüğü gibi faktörlerin de geceleri mide yanması sıklığını arttırdığını belirtmektedir.

 

Mide asidi nasıl azaltılır?

Mide asidi miktarını beslenme ile azaltmanın çeşitli yolları bulunmaktadır.

  • Stres veya yanlış beslenme nedeniyle zaman zaman mide yanması problemleri yaşıyorsanız maden suyu (sodyum bikarbonat içeriği yüksek) mide asit fazlalığını baskılamaya yardımcı olacaktır. 8-10 bardak suyun içerisine 1 çay kaşığı yemek sodası atarak gün boyunca içmek mide asidini dengelemeye yardımcı olacaktır.
  • Yapılan bir araştırmada Akdeniz diyetinin gastrik asit, yani mide asidi miktarını azalttığı gösterilmiştir. Birçok mide asidi fazlalığı vakasında beslenme tarzında yapılan değişiklikler en az ilaçlar kadar etkili sonuç vermektedir.
  •  Az öğün yapıp çok yemek yerine, 3 ana ve 3 ara öğün ile beslenin. Öğün atlamayın.
  • Yatmadan önceki son 3 saat içerisinde herhangi bir şey yemeyin.
  • Mide asidi fazlalığı belirtilerinizi arttıran yiyeceklerden uzak durun.

 

Mide asit azlığı belirtileri nelerdir?

Mide asidi azlığı mide yanması ve hazımsızlık yapar. Mide asidi azlığı mide ağrısı, gastrit ve diğer asit reflü belirtilerini ortaya çıkarır. Ayrıca mide asidi azlığı sindirim sisteminde bakterilerin gelişmesi, kemik erimesi ve anemi gibi sağlık sorunlarına da kapı aralar.

 

Mide asit azlığı nelere sebebiyet verebilir?

  • Mide asit azlığı
  • Aşırı bakteri üremesi
  • Şeker sindiriminin bozulması=  Gaz Karın içi basıncının artması
  • Reflü
  • Son yıllarda müthiş artış gösteren yiyecek entoleranslarının   birçoğu (neredeyse tamamı) mide asit azlığına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

 

Mide asidini nasıl arttırabiliriz?

  • Mide ilaçlarından uzak durun: Çünkü mide ilaçları asitliği ciddi şekilde azaltır.
  • Asit içerikli besinler tüketin: Organik elma sirkesi  ve narenciyeler (özellikle limon) tüketimi. Gün içinde açken bir bardak suya iki tatlı kaşığı limon suyu veya elma sirkesi ekleyerek içebilir ya da öğünlerde salatanıza bol limon ve sirke ilavesiyle tüketebilirsiniz.
  • Çok çiğneyin: Çünkü çiğnemek mide asit salgısını uyarır. Her lokmayı en az yirmi kere çiğneyin.
  • Nane tüketin: Taze nane mide asit salgısını arttırır. Yaz aylarında yemeklerden önce mutlaka birkaç yaprak nane çiğneyin.
  • Mayalanmış besinler tüketin: Çünkü mayalanmış besinler doğal organik asit içerir. Ayrıca bakteri yükünü azaltarak mide asidinin gücünü arttırır.
  • Son alternatif betain HCL:Asit formdadır ve mide asidini destekler. Kesinlikle hekim kontrolünde takviye edilmelidir.

Write a comment