Mayo Klinik Diyeti: Nedir? Beslenme Planları, Çalışmalar, Örnek Menü

Mayo Klinik diyet, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en iyi hastane sistemlerinden biri olan Mayo Clinic’teki kilo verme uzmanları tarafından geliştirilmiştir. Sağlıklı yiyeceklere ve düzenli egzersize odaklanan dengeli bir beslenme türüdür. Kalorileri önemli ölçüde azalttığı için kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Bununla beraber, kısıtlayıcı ve takip etmesi zor olabilmektedir.

Bazı diyetlere uyum zor olabilmektedir ve bu da bireylerin, motivasyonunun azalmasına neden olabilmektedir. Mayo Klinik Diyeti, birçok kısa vadeli seçeneğin aksine, ömür boyu takip edilebilecek sürdürülebilir bir plan olmayı amaçlamaktadır. Her gün kahvaltı etmek gibi sağlıklı alışkanlıkları geliştirmek, günlük egzersiz yapmak ve bir gıda günlüğü tutmak temel ilkeleri arasında yer almaktadır. 

Egzersiz planına uygun olarak meyve ve sebze eklemek gibi davranış temelli değişikliklere öncelik vermektedir. Davranış temelli kilo vermeye yönelik müdahaleler, diğer diyetlere kıyasla daha fazla kilo kaybını sağlamaktadır. Düzenli egzersiz, iltihabı azalttığı ve yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi kalp hastalığı için risk faktörlerini azalttığı için iyileştirilmiş kalp sağlığı ile de ilişkilidir. 

Mayo Klinik Diyeti, egzersizi teşvik etmek ve diyet sırasında tüketilmesi gereken belirli yiyeceklerin miktarlarını göstermek için bir piramit kullanmaktadır. Meyveler, sebzeler ve fiziksel aktivite piramidin temelini oluşturur. Karbonhidratlar bir sonraki katmanı, ardından protein, yağlar ve son olarak tatlıları içerir. Piramit karbonhidratları ekmek ve tahıl olarak tanımlarken, mısır ve patates gibi bazı nişastalı sebzelerin bu diyette karbonhidrat olarak kabul edildiği görülmektedir. Bu diyet, porsiyon miktarlarını azaltmaya teşvik eder ve öğünleri besin piramidi etrafında nasıl planlanacağını öğretir.

Ayrıca meyve, sebze, kepekli tahıllar ve sağlıklı yağlar gibi besleyici maddelere fazlaca yer verirken tam yağlı süt, yüksek yağlı etler, şeker ve doymuş yağdan kısıtlı bir beslenme planı uygulanmaktadır. 

Diyetin ilk iki haftasında şeker ve alkol yasaktır. İkinci aşamada hiçbir yiyecek tamamen elenmez. Ancak rafine karbonhidratlar, yağlı yiyecekler, tatlılar ve alkol kısıtlanmalıdır.

Yapılan çalışmaların neticesinde, doymuş yağ veya ilave şeker alımını azaltarak vücutta, hücrelere kan dolaşımında şeker taşınmasında görevli hormon olarak bilinen insülinin etkinliğinin artırılabileceği kanısına varılmıştır.

Diyabet riski taşıyan kişilerde yapılan bir çalışmada, meyve ve sebzelerden elde edilen lif içeriği yüksek ve doymuş yağ oranı düşük bir diyet, lif alımını artırmayanlara kıyasla daha düşük kilo kaybını sağlamıştır. Ek olarak, araştırmalar, düşük kalorili bir diyette egzersiz yapmanın, tek başına diyete göre kilo vermeyi teşvik etmede daha etkili olduğunu göstermektedir.

Diyetin ana dezavantajı, zorlu ve çok fazla emek isteyen bir diyet olmasıdır. Yemeklerin planlaması, market alışverişi ve yemeği belirtilen yönergelere uygun olarak hazırlamak mutfakta çok fazla zaman geçirmeye sebep olabilmektedir. Ek olarak, Mayo Klinik diyeti uygularken dışarıda yemek yemek, atıştırmalıklar meyve ve sebzelerle sınırlandırıldığından  zor olabilmektedir.

 

Örnek Menü

Kahvaltı: 2 dilim kepekli etimek, 6 adet badem veya fındık, 1 elma ve filtre kahve veya çay

Öğle yemeği: Ton balığı (85 gram), 1/2 su bardağı (40 gram) az yağlı rendelenmiş peynir, 1 su bardağı (100 gram) pişmiş kepekli makarna, 5 adet siyah zeytin ve 1 yemek kaşığı kornişon turşu eşliğinde bol yeşillikli salata

Akşam yemeği: 1 orta boy haşlanmış patates ve 1 su bardağı (150 gram)  haşlanmış brokoli ve  (85 gram) balık

Ara öğün: 1 adet armut ve 1 çay bardağı leblebi

Write a comment