Maltodekstrin: Nedir? Besin Değeri, Kimler Kaçınmalı?, Hastalıklarla İlişkisi

Maltodekstrin Nedir?

Maltodekstrin; mısır, pirinç, patates nişastası veya buğdaydan yapılmış beyaz bir tozdur. Gıda endüstrisinde kullanılan tatlı olmayan çözünür karbonhidratlardır. Genellikle işlenmiş bir yiyeceğin hacmini arttırmak için koyulaştırıcı veya dolgu maddesi olarak kullanılır. Aynı zamanda paketlenmiş gıdaların raf ömrünü uzatan bir koruyucudur. Maltodekstrin ve mısır şurubu arasındaki fark şeker içerikleridir. Mısır şurubu katıları %20’den fazla şeker içerir iken, maltodekstrin %20’den az şeker içeriğine sahiptir. Maltodekstrin; yüksek glisemik indekse sahip bir karbonhidrat olduğundan vücutta çok hızlı bir şekilde sindirilir. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) maltodekstrini güvenli bir gıda katkı maddesi olarak onaylamıştır. Toplam karbonhidrat sayısının bir parçası olarak gıdanın besin değerine dahil edilir. Maltodekstrin genellikle gıdalarda az miktarlarda bulunur. Genel karbonhidrat alımı üzerinde önemli bir etkisi yoktur.

 

Besin Değeri

Maltodekstrinin 1 gramı 4 kkal’dir. Glisemik indeksi 106-136 arasıdır. Sofra şekerinden daha yüksek glisemik indeksi olan maltodekstrin kan şekerinde ani bir artışa neden olabilir. Çok az miktarda tüketmek güvenlidir ancak diyabetliler özellikle dikkatli olmalıdır.

 

Kimler Kaçınmalıdır?

İnsülin direnci olanlar, diyabet gelişme riski olanlar ve diyabetliler; maltodekstrin içeren gıdalardan uzak durmalıdır.  PLoS ONE’da yayınlanan 2012 tarihli bir araştırmaya göre, maltodekstrin, bağırsak bakteri kompozisyonunu hastalığa daha duyarlı hale getirecek şekilde değiştirebilir. Bağışıklık sistemi fonksiyonu için önemli olan sindirim sistemindeki probiyotiklerin büyümesini baskılayabilir. Çalışmalar; maltodekstrinin, Crohn hastalığı ile ilişkili E. coli suşunun oluşumunu belirgin şekilde arttırdığını göstermektedir. Otoimmün veya sindirim bozukluğu geliştirme riski olanlar, maltodekstrin kullanmaktan kaçınmak için iyi bir fikir olabilir.

 

Diyabette Maltodekstrin Kullanımı

Maltodekstrin kan şekeri seviyelerinde hızlı artışlara neden olma potansiyeline sahip olduğundan, diyabetli insanların bundan kaçınması daha iyi olacaktır. Bununla birlikte; maltodekstrin, genellikle küçük dozlarda güvenlidir. Diyete maltodekstrin eklendiğinde kan şekerini nasıl etkileyeceğinden emin olunamadığı durumlarda, kan şekeri daha sık kontrol edilebilir.  Bazı yapay tatlandırıcıların kan şekeri yönetimi için daha iyi seçenekler olduğu düşünülmektedir. Yeni araştırmalar, yapay tatlandırıcıların bağırsak bakterilerini etkilediğini ve dolaylı olarak insülin duyarlılığını etkilediği için sanıldığı kadar masum olmadığı ortaya çıkmıştır.

 

Kronik Hipoglisemi

Kronik hipoglisemisi olan bazı kişiler düzenli tedavilerinin bir parçası olarak maltodekstrin alırlar. Maltodekstrin kan şekerinde daha hızlı bir artışa neden olduğundan, normal kan şekeri seviyelerini korumak için mücadele edenlerde etkili bir tedavidir. Glikoz seviyeleri çok düşük olursa, hızlı bir çözüme sahiptirler.

 

Maltodekstrin ve Gluten

Genellikle glutensiz gıda olarak kabul edilse de buğday veya arpadan da elde edilebilir. Maltodekstrin oluşumunda buğday nişastasının işlenmesi maltodekstrinin glutensiz hale gelmesine neden olduğu düşünülse de gluten intoleransı olanlar ve çölyak hastaları yiyeceklerin “buğday maltodekstrini” içermediğinden emin olmak için gıda etiketlerini kontrol etmeleri önerilir.

 

Batı Tarzı Diyette Maltodekstrin

Batı diyeti gıda katkı maddeleri bakımından da zengindir. Genellikle stabilizatörler, kaplama malzemeleri, hacim arttırıcılar gibi koruyucu maddeler içeren gıdalara yaygın olarak kullanılır. Maltodekstrin de bu katkı maddelerinden biridir. Yapılan çalışmalarda batı diyetinde kullanılan katkı maddeleri bağırsak homeostazını bozduğu ve bağırsak iltihabını şiddetlendirdiği görüldü. Farelerde yapılan çalışmalarda maltodekstrinin endoplazmik retikulum stresini tetiklediği görüldü.

 

Egzersizde Maltodekstrin Kullanımı

Maltodekstrin, hızlı sindirilen bir karbonhidrat olduğundan antrenman sırasında boşalan glikojen depolarını tazeler. Özellikle antrenman sonrası tüketim için idealdir. Bundan dolayı maltodekstrin bazen sporcular tarafından toz formunda, jel paketlerine veya enerji içeceklerine dâhil edilir. Vücut geliştiriciler ve kilo almaya çalışan diğer sporcular için, maltodekstrin egzersiz sırasında veya sonrasında iyi bir hızlı enerji kaynağı olabilir. Bazı araştırmalar ayrıca maltodekstrin takviyelerinin egzersiz sırasında anaerobik gücün korunmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Bir yorum Yaz