Kuşburnu Meyvesinin Sağlığımızdaki Yeri: Faydaları, Etkileri, Tarifleri

Kuşburnu meyvesi tıbbi açıdan eskiden beri kullanılan ve aynı zamanda beslenmede de önemli yeri olan bir besindir. Eski zamanlarda kuşburnu, iltihap önleyici, diş eti kanamalarına karşı, safra taşı ve bağırsaklardaki parazitleri (tenya, bağırsak solucanı gibi) önleyici olarak kullanılmıştır. Ayrıca diyabet, kronik bel ağrısı ya da ishal olan hastalara da iyi geldiği gözlemlenmiştir. Kuşburnu meyvesi vitaminlerden zengin olduğu için vücut gelişimi açısından da önemlidir. 

 

Kuşburnu Meyvesinin Sağlığımızdaki Yeri

Kuşburnu, çok sayıda mineral ve vitamini içerisinde bulundurur. Ayrıca kuşburnu meyvesinin içerisinde glikozit, tanen ve flavonoidler gibi organik maddeler bulunur. Kuşburnunda bulunan organik bileşiklerden biri olan tanenler, üzümsü meyvelerin önemli bir bileşenidir. Bu fenolikler, bitkide çok önemsenecek fonksiyonlar gerçekleştirmemesine rağmen; insan metabolizmasını önemli derece etkiler. Kuşburnu meyvesi içerisinde bulunun organik asitler de, malik, sitrik ve asetik asittir. Organik asitlerin vücudumuza çok fazla biyolojik yararlılığı olduğunu unutmamak gerekmektedir. Sitrik asit, enerji metabolizmasına, minerallerin emilimine ve böbrek taşlarının önlenmesine veya tedavisine yardımcı olur.

Kuşburnu ayrıca antienflamatuar bir besindir. A ve E vitaminlerini içermesinden kaynaklı ayrıca kansere karşı önemli ölçüde korur. Çünkü A ve E vitamini güçlü bir antioksidan içeriğine sahiptir ve damar duvarlarının da daha güçlü olmasını sağlar. C vitamini insan vücudu için gereklidir. Vücudumuz için koruma ve savunma sağlayarak, soğuk algınlığı, nezle, grip ve ateşe karşı vücudumuzun direncini arttırır. Birçok besinde bulunan C vitamini, kuşburnu meyvesinde bolca bulunur. Ayrıca C vitaminin yanında likopen de içermektedir. 

 

  • Vücuttaki Besin Emilimini Arttırır

Sitrik asit, minerallerin biyolojik yararlılığını arttırır, vücudun daha iyi emmesini sağlar. Sitrik asit ayrıca çinko takviyelerinin emilimini arttırır.

 

  • Enerjiyi Metabolize Eder

 

 Krebs döngüsüne katılarak vücutta enerji oluşumunu sağlar.

 

  • Böbrek Taşlarına Karşı Koruyucudur

Sitrik asit, idrarınızı taş oluşumu için daha az uygun hale getirerek böbrek taşlarına karşı korur.

 

  • Antioksidandır

Biyolojik yararlılık açısından baktığımızda kuşburnunun vücudumuzdaki parazitler açısından önemli ölçüde iyileştirici olduğunu görülebilir. Kuşburnu meyvesinin içerisindeki askorbik asit, A vitamini, E vitamini, likopen, organik maddeler ve organik asitler, antienflamatuar ve antioksidan özellik sağlar. Kuşburnunun bu özelliğinden kaynaklı olarak; vücudumuzu parazitlerden arındırmak, enfeksiyonlardan korumak, bu enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmek amaçlı kullanılabilecek bir besindir. Dolayısıyla, beslenmemize eklememiz gereken bir besindir. Kuşburnunu tüketmek istediğiniz zaman çeşitli alternatifler kullanarak tüketebilirsiniz. Bu öneriler aşağıdaki gibidir:

 

Kuşburnu Meyvesi

Kuşburnu meyvesini ara öğünlerde tüketebilirsiniz. Kan şekerinin ani yükselmemesi ve uzun süre tok kalabilmek için meyvenizin yanında süt/kefir/ayran/yoğurt ya da çiğ badem/fındık tüketebilirsiniz. Bu da muhteşem bir ara öğün olacaktır.

 

Kuşburnu Çayı

1 Litre kaynamış suya, 3 kaşık kuşburnu atıp 10 dakika kaynatabilirsiniz. Böylelikle kolayca çayınızı hazırlayıp afiyetle içebilirsiniz.

 

Kuşburnu Yağı

Salatalarınıza, tükettiğiniz yoğurdunuza, sabahları hazırladığınız söğüş tabağınıza pratik olarak ekleyip, tüketebilirsiniz.

Write a comment