Kurban Bayramında Nasıl Beslenilmeli?

Kurban Bayramında özellikle et ve tatlı tüketimi artmaktadır. Sağlıklı bir bayram geçirmek için bayram günleri boyunca beslenmeye dikkat etmek gerekmektedir.
Öncelikle kahvaltı nasıl olmalı? Hamur işleri, yağlı kızartmalar, sucuk ve salam içeren omletler vb. yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Daha hafif; bol peynir, söğüş yeşillik, haşlanmış yumurta içeren bir kahvaltı ile bayram sabahına başlamak gerekir. Kurban telaşı nedeniyle kahvaltı için çok vakit ayrılamıyor ise; yine de kahvaltıyı atlamamak gerekir. Süt içip yanında ceviz, fındık, badem yahut meyve tüketilebilir.
Kurban eti ise kesimden hemen sonra tüketilmemeye özen gösterilmelidir. Etin en az 24 saat bekletilmesi gerekmektedir. Hem etin yumuşaması ve lezzetinin yerinde olması için hem de içinde bulunduruyorsa mikroorganizmaların etkisiz hale gelmesi için bu süre önemlidir. Ayrıca en önemlisi dinlendrilmemiş etin sindirimi daha zor olmaktadır.
Et en önemli protein kaynağıdır fakat aynı zamanda yağ ve kolesterol de içerir. Bu sebeple pişirirken kendi yağında pişirmek gerekmektedir. Ekstra yağ eklenmemelidir. Sakatatlar çok yağlı olduğundan tüketimine dikkat etmek gerekmektedir.
Kavurma yapılırken et çok uzun süre sıcağa maruz kalmasından ötürü kanserojen öğeler oluşabilmektedir. Bu yüzden ızgara, tencerede sebzelerle beraber pişirme, haşlama ya da mangal tercih edilmelidir.
Öğün başına et tüketimi 60-80 gramı aşmamalıdır. Etin yanında beraberinde salata, ayran, yoğurt, cacık vs. tüketilmelidir. Et demir, çinko açısından zengindir fakat C ve E vitaminlerini içermez. Bu nedenle salata ile tüketilmesi ya da sebze ile pişirilerek tüketilmesi önerilir.
Tatlı tüketimi de bayramda bir diğer çok dikkat edilmesi gereken konudur. Şerbetl tatlılar, şekerlemeler, çıkolatalar kan şekerini ani yükselttikleri gibi yağ depolanmasını da hızlandırırlar. Olabildiğince uzak durmak gerekir. Daha çok sütlü tatlılar, dondurma, meyve ve meyve tatlıları tercih edilmelidir. Günde 1 porsiyondan fazla tüketilmemelidir.
Yoğun bir beslenme olan bu bayram döneminde sıvı alımlarımızı da kontrol edilmelidir. 8-10 bardak su tüketilmesi çok önemlidir. Yapılan bayram ziyaretlerinde içilen kahve ve çaya dikkat edilmelidir, sanıldığının aksine çay, kahvenin su ihtiyacını gidermediği unutulmamalıdır. Yemeklerden 1 saat kadar sonra maden suyu tüketimi sindirim açısından rahatlama sağlayacaktır.
Her zaman için geçerli olduğu gibi bayram döneminde de 1 saat açık havada yürüyüş yaparak bu dönemde alınan fazla kaloriler dengelenmeye çalışılabilir.
Özellikle kilo problemi, kalp damar rahatsızlıkları, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlıkları gibi problemleri olan kişilerin et ve tatlı tüketimine dikkat etmeleri gerekli ve çok önemlidir.

Comments 1

  1. Mutlu Demiray
    07/09/2016

    Çok açıklayıcı bir yazı olmuş, teşekkürler.

Write a comment