Bu dönem 3 – 6 yaÅŸ çocukların beslenmesini kapsamaktadır ve bu yaÅŸ grubunun beslenmesinde en önemli husus; çocuÄŸun yemek yeme alışkanlığının kazanmış olmasıdır. Çünkü çocuklukta edinilen beslenme alışkanlıklarının yetiÅŸkinlik dönemindeki beslenme düzeni üzerinde önemli bir etkisi vardır.
Peki, kreş çocuklarında beslenme nasıl olmalıdır ?
Hızlı büyüme içerisinde olan okul öncesi çocukları yüksek enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle günlük beslenmeleri enerji, vitamin ve mineral bakımından zengin olmalıdır.
Enerji gereksinimi:
- 1100kkal + her yaş için 100 kalori
- 3 yaşında bir çocuk için 1400 kkal
- 4 yaşında bir çocuk için 1500 kkal
Çocukların büyüme hızları birbirinden farklıdır bu yüzden çocuklar birbiri ile kıyaslanmamalıdır.
Protein gereksinimi:
Bu dönem çocukların protein gereksinimi önceki dönemlerde olduğu gibi yüksektir. Günlük protein ihtiyacı :
Günde kilosu başına 1-2 gram olup toplam protein miktarının %50 sini hayvansal kaynaklardan almalıdır.
Karbonhidrat gereksinimi:
Günlük enerjinin %50-60 ‘ı değişik türdeki karbonhidratlardan karşılanmalıdır.
YaÄŸ gereksinimi:
Yağlar enerji sağlamalarının yanında yağda eriyen vitaminlerin kullanılmasında, sinir sisteminin çalışmasında önemli görevleri vardır. Bu nedenle günlük enerjinin %30 nun yağlardan gelmelidir.
Vitamin Gereksinimi:
Vitaminler genelde suda ve yaÄŸda erime durumÂlarına göre iki grupta toplanırlar. YaÄŸda eriyenler, A,D,E,K vitaminleri suda eriyenler ise, C vitamini ve B grubu vitaminleridir. YaÄŸda eriyen vitaminler vücutta depolanabildiklerinden diyetle her gün alınmaları gerekli deÄŸildir. Yetmezlik belirtileri çok geç ortaya çıkar ve fazla alınmaları zararlı etki gösterir. Suda eriyenler ise vücutta depolanmaÂdıklarından diyetle her gün alınmaları gerekir ve yetmezlik belirtileri çabuk ortaya çıkar.
Vitaminler için en iyi kaynakların sebze ve meyveler olduğu unutulmamalıdır.
Mineral Gereksinimi:
Çocuklar için önemli mineraller, kalsiyum ve demirdir. Kalsiyum ve deÂmiri yeterli miktarda saÄŸlayan besinler diÄŸer tüm mineralleri de saÄŸlarlar. Kalsiyum yetersiz alınırsa çocuklarda büyüme geriliÄŸi ve raÅŸitizm görülür. En iyi kalsiyum kaynakları, süt, peynir, yoÄŸurt, fındık, fıstık gibi kuruyemiÅŸÂler ve yeÅŸil yapraklı sebzelerdir. Çocuklar yeterli demir alamadıklarında demir yetmezliÄŸine baÄŸlı kansızlık oluÅŸur. Demirden zengin besinler et, yumurta, yeÅŸil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemiÅŸler, yaÄŸlı tohumlar, pekÂmez ve kuru meyvelerdir.