Kreş Çocuklarının Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Bu dönem  3 – 6  yaş çocukların beslenmesini kapsamaktadır ve bu yaş grubunun beslenmesinde en önemli husus; çocuğun yemek yeme alışkanlığının kazanmış olmasıdır. Çünkü çocuklukta edinilen beslenme alışkanlıklarının yetişkinlik dönemindeki beslenme düzeni üzerinde önemli bir etkisi vardır.

Peki, kreş çocuklarında beslenme nasıl olmalıdır ?

Hızlı büyüme içerisinde olan okul öncesi çocukları yüksek enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle günlük beslenmeleri enerji, vitamin ve mineral bakımından zengin olmalıdır.

Enerji gereksinimi:

  • 1100kkal + her yaş için 100 kalori
  • 3 yaşında bir çocuk için 1400 kkal
  • 4 yaşında bir çocuk için 1500 kkal

Çocukların büyüme hızları birbirinden farklıdır bu yüzden çocuklar birbiri ile kıyaslanmamalıdır.

Protein gereksinimi:

Bu dönem çocukların protein gereksinimi önceki dönemlerde olduğu gibi yüksektir. Günlük protein ihtiyacı :

Günde kilosu başına 1-2 gram olup toplam protein miktarının %50 sini hayvansal kaynaklardan almalıdır.

Karbonhidrat gereksinimi:

Günlük enerjinin %50-60 ‘ı değişik türdeki karbonhidratlardan karşılanmalıdır.

Yağ gereksinimi:

Yağlar enerji sağlamalarının yanında yağda eriyen vitaminlerin kullanılmasında, sinir sisteminin çalışmasında önemli görevleri vardır.  Bu  nedenle günlük enerjinin %30 nun yağlardan gelmelidir.

Vitamin Gereksinimi:

Vitaminler genelde suda ve yağda erime durum­larına göre iki grupta toplanırlar. Yağda eriyenler, A,D,E,K vitaminleri suda eriyenler ise, C vitamini ve B grubu vitaminleridir. Yağda eriyen vitaminler vücutta depolanabildiklerinden diyetle her gün alınmaları gerekli değildir. Yetmezlik belirtileri çok geç ortaya çıkar ve fazla alınmaları zararlı etki gösterir. Suda eriyenler ise vücutta depolanma­dıklarından diyetle her gün alınmaları gerekir ve yetmezlik belirtileri çabuk ortaya çıkar.

Vitaminler için en iyi kaynakların sebze ve meyveler olduğu unutulmamalıdır.

Mineral Gereksinimi:

Çocuklar için önemli mineraller, kalsiyum ve demirdir. Kalsiyum ve de­miri yeterli miktarda sağlayan besinler diğer tüm mineralleri de sağlarlar. Kalsiyum yetersiz alınırsa çocuklarda büyüme geriliği ve raşitizm görülür. En iyi kalsiyum kaynakları, süt, peynir, yoğurt, fındık, fıstık gibi kuruyemiş­ler ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Çocuklar yeterli demir alamadıklarında demir yetmezliğine bağlı kansızlık oluşur. Demirden zengin besinler et, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemişler, yağlı tohumlar, pek­mez ve kuru meyvelerdir.

Write a comment