Kreş Çocuklarının Beslenme Sorunları ve Çözümleri

İştahsızlık:

Sık sık meyve suyu veya süt içmek, şekerli besinleri sık tüketmek iştahsızlığın oluşumundaki temel unsurlardan birisidir. Dolayısıyla yemekten 1 saat önce içeceklerden kaçınılmalı ve yemek esnasında değil de yemek sonrasında içecek alınması daha yararlıdır.

Gereğinden fazla süt içimi de diğer besinlerin tüketimini engellediği ve tokluk hissi verdiğinden günlük 2.5 su bardağı süt ile sınırlandırılmalıdır. Sıvılar şişelerde değil fincanda veya bardakta verilmelidir.

Yemek Seçme:

Okul öncesi dönem çocuğu taklitçidir. Erkek çocuk babayı, kız çocuk anneyi taklit eder. Çocuğun aile ile masada oturması uygun beslenme alış­kanlığı kazanması için büyük önem taşır. Anne ya da baba yemek seçiyor ise ve yemekte aşırı titiz davranıyorsa (çocuk üstüne dökmemesi, etrafa sıçratmaması için sürekli uyarılıyorsa) çocuğun olumlu alışkanlıklar geliş­tirmesi zorlaşır. Kendileri süt içmeyen ve sütü sevmediklerini ifade eden ebeveynlerin çocuklarına süt içirmeleri kolay değildir.

Çocuğu yemesi için zorlamak o besine karşı tiksinti, reddetme duygusu oluşturur. Bu durumda çocuğun üzerine gidilmemeli, daha sonra tekrar yemesi denenmelidir.

Aşırı Yemek Yeme:

Şişmanlık, ihtiyacın üzerinde enerji alımı sonucu ortaya çıkmaktadır ve temeli çocukluktaki hatalı beslenme şekline dayanmaktadır. Yetişkinlikte şişman olan bireylerin yaklaşık 1/3’ünün çocukluk çağında şişman olduğu görülmektedir. Şeker, bisküvi, çikolata, patates cipsleri, kolalı içecekler, tatlılar yüksek enerji verici yiyeceklerdir ve çocuklar tarafından sevilerek tüketilmekte bu yüzden aile çocuğa bu besinleri bir ödülü olarak sunmamalıdır. Çocuğu sevme, onu ödüllendirme besinlerle değil, onun sağlığını korumakla olmalıdır.

Kabızlık:

Çocukların kabızlık yaşamalarını önlemek veya mevcut kabızlık durumunu ortadan kaldırmak için öğünlerinde sebze, meyve ve tam buğday unundan yapılmış ekmek ve tahıl  ürünlerine yer veriniz ve çocuğunuzun yeterli sıvı aldığından emin olunuz. Küçük çocuklara işlenmemiş kepek ve kepekli besinlerin verilmesi diyetle alınan ve büyüme gelişme için elzem olan bazı önemli minerallerin emilimini azaltacağından sakıncalıdır.

Write a comment