Kreatinin: Nedir? Ne İşe Yarar? Bilime Dayalı 10 Faydalı Yönü

Kreatinin nedir? Ne işe yarar?

Atletik performansı artırmak için besin takviyesi olarak kullanımı son birkaç yılda daha da popüler hale gelmiş durumdadır. Kreatinin ne olduğu üzerinde durulursa aslında kasta bulunan azotlu bir organik bileşiktir. Diyet yoluyla; süt, kırmızı et, beyaz et, balık tüketimi yoluyla vücuda alınır. Diyet takviyesi olarak kullanılan kreatinin; sıvılarda kolaylıkla çözünen, fosforlu bir kombinasyonu olan tatsız kristal bir tozdur. Çoğunluğu kaslarda depolanır. Kreatinin takviyesinin amacı; kas hücrelerinde ATP (enerji) depolarını arttırarak çok daha sıkı bir antrenman performansı geçirmeye yardımcı olur. Kasların %70’i sudan oluşur. Kreatinin de kaslarda su tutma oranını arttırdığından kaslar daha hacimli ve hatlı görünür. Ergojenik bir yardım olarak kreatinin takviyesinin kullanım miktarına ilişkin birçok öneri bulunmaktadır. Kesin bir klavuzu yoktur. Kreatinin kullanımının kilogram başına 0,07 g ‘dan günde 5 g/gün’e kadar değişen ve yapılan çok sayıda çalışmada 4 ile 6 hafta süreyle idame dozu günde kg başına 0,03 g önerilmektedir.

 

1. Kas hücrelerinin daha fazla enerji üretmesine yardımcı olur.

Kaslardaki fosfokreatinin depolarını artırır. Fosfokreatinin ise hücrelerin enerji ve tüm temel yaşam fonksiyonları için kullandığı anahtar molekül ATP oluşumuna yardımcı olur. Kısaca kreatinin takviyesi, yüksek yoğunluklu egzersiz performansını artıran ek ATP (enerji) sağlar.

 

2. Kaslarda diğer birçok işlevi destekler

Kas kütlesi oluşturmak için etkili ve tamamlayıcı bir takviyedir. Yeni kas lifi oluşturan proteinlerin oluşumunu destekler. Kas oluşuna destek olan önemli biyolojik süreçleri uyarabilir.

 

3. Yüksek yoğunluklu egzersiz performansını iyileştirir

Kreatinin, yüksek yoğunluklu sporlar için en etkili takviyelerden biridir.

 

4. Kas büyümesini hızlandırır

5-7 gün kısa süreli yüksek yoğunluklu egzersizlerde alımın; yağsız vücut kütlesi oluşumun yanında kas boyutunun da önemli derecede arttığı gözlemlenmiştir. Mevcut en etkili kas geliştirme takviyelerinden biridir.

 

5. Parkinson hastalığına yardımcı olabilir

Kreatinin kas gücü ve işlevini iyileştirerek Parkinson hastalığının bazı belirtilerinin azalmasını destekleyebilir.

 

6. Diğer nörolojik hastalıklarla savaşabilir.

Birkaç nörolojik hastalıklarda; anahtar faktör olan fosfokreatinin azalması ile meydana gelmektedir. Hayvan çalışmalarında; kreatinin bu seviyeleri artırabildiğinden hastalığın ilerlemesini azaltmaya ve yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Alzheimer, iskemik inme, epilepsi, beyin omurilik yaralanmaları, huntington hastalığı vb. hastalıklar ile ilgili yapılan çalışmalarda iyileşme görülmüştür.

 

7. Kan şekerini düşürür ve Diyabete savaşır

Bazı kanıtlar; kreatininin yemeklerden sonra kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor ancak uzun vadeli etkileri hakkında çok az veri vardır.

 

8. Beyin işlevlerini geliştirmeye yardımcı olur

Kreatinin takviyesi beyin işlevleri için ek enerji kaynağı olabilmektedir. Kreatininden düşük diyetler(vejetaryen) ile beslenme düzenine sahip bireyler kullanabilir Yaşlılarda kullanıldığında hafızayı ve nörolojik faaliyetleri destekleyebilir.

 

9. Yorgunluğu azaltabilir

Kreatinin; beyninize ek enerji sağlayarak ve dopamin seviyelerini artırarak yorgunluk belirtilerini azaltabilir.

 

10. Kullanımı kolay ve Güvenli

Kısa süreli kreatinin kullanımının güvenli olduğu ve önemli yan etkileri olmadığı kabul edilebilir. Şu anda bilimsel literatür, kısa süreli kullanımını; maksimum yoğunluklu direnç eğitimlerinde ve etkisi yapılan çalışmalarla desteklenmiş hastalıklar üzerinde önermektedir.

Bir yorum Yaz