Kombucha (Kombu Çayı) Bilinmeyenleri, Olumlu – Olumsuz Etkileri

Kombucha çayı olarak bilinen fungus çayı, hafif tatlı karbonatlı, asidik yapı olarak kullanılan bir kültür çayıdır. Fermente edilmiş bu çayın özellikle Amerika’da olan popüleritesinin sebebi içerisinde az miktarda etanol içeriğinden, hayat verici, canlandırıcı gücünden kaynaklıdır.

 

Kombucha’nın, şimdiye kadar çalışmalar sonucu bildirilen etkileri şunlardır;

  • Antibiyotik etkisine sahiptir.
  • Laksatif etkisi vardır.
  • Eklem romatizmasını iyileştirir.
  • İmmun sistemi destekler.
  • Gutu iyileştirir.
  • Kolesterol düzeyini ayarlar.
  • Atherosklerozisi önler.
  • Toksinlerin atılımı ve kanın temizlenmesini sağlar.
  • Diyabetin düzelmesine yardımcı olur.
  • Vücudu dirençli tutar ve kanser için etkilidir.

 

Kombucha Çayının Yararlı Etkileri;

 

Kombucha Çayı Probiyotik Bakımından Zengindir

Probiyotik mikroorganizmaların insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koymaya yönelik pek çok araştırma yürütülmekte olup, bu mikroorganizmaların sindirim sisteminden geçerken canlı kalabilmeleri büyük önem taşımaktadır. Diyetinize probiyotik ürünler eklemek, sağlık bakımından o diyetin kalitesini arttırır. Japon menşeli olan Kombucha çayı, fermante bir ürün olduğu için probiyotik içeriği oldukça zengindir.

 

Kombucha Çayının Antimikrobiyal Etkisi

Araştırmalar sonucunda, asetik asit içeriklerine bağlı olarak gram positive ve gram negative organizmaların geniş bir spektrumuna karşı antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu bildirilmiştir. Yani patojenik bakterilere karşı antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğunu göstermişlerdir. Ayrıca, Kombucha çayının fermantasyonu sırasında asetik asit üretilir. Çaydaki polifenoller gibi asetik asidin de bakteri öldürücü özelliği vardır. Bu yüzden Kombucha çayının önemli ölçüde bakteri öldürücü özelliği vardır. Kombucha çayının antimikrobiyal etkisi ile candida mayalarının ve bazı bakterilerin büyümesinin baskılandığı görülmüştür. Ayrıca Kombucha Çay’ında usnik asit olarak bilinen antibakteriyel bir ürün de tespit edilmiştir. Bir takım çalışmalar sonucunda, usnik asit önceleri likenlerde tanımlanmış ve bir grup virüsün aktivitesini önlediği ileri sürülmüştür.

 

Kombucha Çayının Antioksidan Etkisi

Antioksidanlar hücrelere zarar veren serbest radikaller ile savaşan hücrelerdir. Çoğu bilim insanı; antioksidan alımının takviye ürünler yerine doğal gıdalardan olması gerektiğini savunurlar. Kombucha çayı, özellikle yeşil çay ile yapıldığında önemli derecede antioksidan etkiye sahiptir. Bazı çalışmalarda, Kombucha çayı içen canlılarda karaciğer toksititesinin en az %70 oranında azaldığı gözlenmiştir. 

Fermente içecekte bulunan B ve C vitaminleri içeceğin besinsel değerini artırma yanında güçlü antioksidanlardır. Yapılan bir çalışmada, 15 günlük fermentasyon sonrası Kombuchanın ortalama antioksidan aktivitesinin yaklaşık %70 arttığını bildirmişlerdir. Bir diğer çalışmada yeşil çay, siyah çay ve çay artığından yapılan Kombucha’nın mükemmel antioksidan özelliğe sahip olduğu gösterilmiştir.

 

Kombucha Çayının Antiproliferatif Etkisi

Bir Onkoloji Merkezinde yapılan çalışmaya göre, Kombucha’nın her gün içilmesinin kansere karşı ciddi oranda direnç geliştirdiğini ifade edilmiştir. 1960’larda araştırıcılar Kombucha’nın kanseri iyileştirici özelliklerini ve detoks edici etkilerini yeniden doğrulamış ve uzun süreli kullanımın immun sistemi güçlendirdiği ve interferon üretimini artırdığını ileri sürmüşlerdir. Kanserden zarar gören hastaların bağ dokularında L-laktik asidin olmadığı ve kan pH’larının 7,56’dan yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Kombucha’nın kan pH’sını ve laktik asit içeriğini yeniden dengeleyebileceği düşünülmüştür.

 

Kombucha Çayının Antidiabetik Etkisi

Tip 2 diyabet dünya üzerinde milyonlarca kişiyi etkileyen, yüksek kan şekeri ve insülin direnci ile karakterize olan bir hastalıktır. Yapılan çalışmalarda, Kombucha çayının karbonhidrat sindirimini yavaşlattığı görülmüş ve bu sebep ile çayın kan şekerini dengeleyici rolü ile diyabete karşı savaşta etkilidir. 300.000 kişi ile yapılan çalışmada düzenli olarak Kombucha çayı tüketenlerin, diyabetik olma olasılığının %18 azaldığı gözlenmiştir. Son yıllarda Kombucha’nın diyabetli hastalarda kullanımında artış görülmektedir. Bu konu hakkında çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Yapılan bir çalışmada, diyabet hastalarına; siyah çay, Kombucha ve taze su verilmiştir. Siyah çay verilenler de kan glikoz düzeyi 7 ve 15. günlerde azalmış, Kombucha verilen grupta ise sadece 15. Günde kan glukoz düzeyinde önemli bir düşüş görülmüştür. Diyabete etkisi konusunda hala net bir bilgi olmamasıyla beraber, araştırmalar hala devam etmektedir.

Ayrıca yapılan çalışmalarda, Kombucha Çayının kandaki kötü kolesterol seviyesini de düşürdüğü gözlemlenmiştir. Bu yüzden kolesterol seviyesinin düşmesiyle birlikte kalp sağlığını korur, kalp krizini engelleyici rol oynar. Araştırmalar ve yapılan çalışmalar sonucunca düzenli olarak kombucha çayı tüketenlerde, kalp krizi riskinin %31 azaldığı görülmüştür.

 

Laksatif Etkisi

Kombucha’nın sinir sistemi üzerine etkileri B kompleks vitaminlerini içermesine ve laksatif etkisi de onun laktik asit içeriğinin olmasındandır. Laktik asit bakterilerinin immun sistemi arttırıcı etkilerinin olduğu da düşünülmüştür. Kombucha’nın algılamayı arttırdığı, zayıflamaya yardımcı olduğu ve ömrü uzattığı konusu da iddia edilmiştir.

 

Diğer Etkileri

Kombucha’nın çoğu özellikleri içeceğin asidik kompozisyonuna bağlanmıştır. Fermente çayın detoksifiye edici özelliği toksinlerin vücuttan atılımında görevli olan glukuronik aside bağlıdır. Vücutta toksinlerin birikimiyle oluşan gut, romatizma, artrit ya da böbrek taşları bu şekilde iyileştirilebilir. Ağır metaller ya da çevre kirleticileri glukuronidasyon sonrası böbrekler aracılığıyla atılabilir.

 

Kombucha Çayının Zararları

 

  • Hamilelik ve Emzirme: Kombucha Çay’ı, gebelik ve emzirme sırasında güvenli olarak kabul edilmemektedir. Zararlı etkisi görülebilir.

 

  • Alkolizm: Kombucha Çay’ı, alkol içerir. Eğer bir alkol probleminiz varsa ( bağımlılık olarak ) Kombucha çayını tüketmekten kaçının.

 

  • Diyabet: Kombucha Çay’ı,  şeker hastalığı olan kişilerde kan şekeri seviyelerini etkileyebilir. Düşük kan şekeri (hipoglisemi) belirtilerine dikkat etmeniz ve diyabet rahatsızlığınız varsa Kombucha çayı kullanmadan önce kan şekeri düzeylerini kontrol ettirmeniz gerekmektedir.

 

  • İshal: Kombucha çayı kafein içerir. Özellikle büyük miktarlarda alınan Kombucha Çay’ı kafein nedeniyle ishali daha da kötüleştirebilir.

 

  • İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS): Kombucha çayı kafein içerir. Özellikle büyük miktarlarda alınan Kombucha çayı, kafein nedeniyle ishali kötüleştirebilir bu nedenle huzursuz bağırsak sendromunun belirtilerini artırabilir.

 

  • Zayıf Bağışıklık Sistemi: Eğer zayıf bir bağışıklık sistemine sahipseniz, Kombucha Çay’ı kullanmayın. Kombucha Çayı, ciddi enfeksiyonlara neden olabilen bakteri ve mantar gelişimini destekler.

Bir yorum Yaz