Kolajen: Nedir? Faydaları, Yan Etkileri, Alım Miktarı, İçeren Besinler Ve Arttırmanın Yolları

Kolajen Nedi̇r?

Kolajen mikroorganizmalarda en çok bulunan proteindir. Vücuttaki tüm protein miktarının % 25-30 unu oluşturur.  Kolajenin 28 çeşidi vardır. Hücrenin şeklinin korunmasında, organizasyonunda ve mekanik özelliklerinde yapısal olarak rol oynar. Aynı zamanda antioksidan etkiye ve bağışıklık düzenleyici etkiye de sahiptir.

Kolajen; osteoblast farklılaşması ve kemik oluşumunun bir belirtecidir. İskelet oluşumu sırasında kıkırdağın kemiğe geçişinde rol oynayabilir.

 

Kolajen Takvi̇yesi̇ni̇n Faydaları

 

  • Cilt Sağlığına Etki Eder

Kolajenler büyüme faktörlerinin ve sitokinlerin depolanmasında katkıda bulunduğundan organ gelişimi, yara iyileşmesi ve doku onarımında önemli rol oynar. Kolajen takviyesinin düzenli 8 hafta kullanımından sonra cildin hidrasyon seviyesinde artış sağladığı, cilt kurumasının önüne geçtiği gözlemlenmiştir. Aynı zamanda başka bir çalışmada üç aylık alımdan sonra cildin elastikiyetini, pürüzlülüğünü ve yoğunluğunu önemli ölçüde iyileştirdiğini kanıtlamıştır. Aynı zamanda, kolajen takviyeleri almak, cildinizi yapılandırmaya yardımcı olan elastin ve fibrillin dahil diğer proteinlerin üretimini artırabildiğinden dolaylı yoldan da yararlı olabilir. 

  • Tırnak ve Saç Sağlığına Olumlu Etkileri Vardır 

Kolajen takviyesinin, tırnak büyümesini artırdığı ve kırılgan tırnaklarda iyileşme sağladığı gözlemlenmiştir. Aynı zamanda saç sağlığına da olumlu etkileri olduğu çeşitli çalışmalar sonucunda gözlenmiştir.

  • İltihap Üzerine Olumlu Etkileri Vardır

 Kolajen takviyesi almanın iltihabı azalttığı, vücutta kolajen sentezini uyardığı ve eklemler üzerinde olumlu terapatik etkileri gösterilmiştir.

  • Kas Kütlesinin Artışına Fayda Sağlar 

 Kas dokusunun % 1-10’u kolajenden oluşur. Bu yüzden, kaslarınızın güçlü ve düzgün çalışması için gereklidir. Kolajen takviyesinin kas proteinlerinin sentezini destekleyebileceğini ve egzersiz sonrası kas büyümesini teşvik edebileceğini gözlemlenmiştir. 

  • Kolajen takviyelerinin, yaşla birlikte meydana gelen kas kütlesi kaybını engelleyip kas kütlesini artırmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Yapılan bir çalışmada sarkopeni gözüken bireylerde üç aylık egzersiz sonrası kullanımında kas kütlesinde önemli artış sağladığı görülmüştür.

 

Kolajeni̇n Yan Etki̇leri̇ 

Kolajen genellikle sağlıklı bireyler için güvenli ve toksik olmayan bir günlük takviye olarak kabul edilir ve çoğu insan olumsuz yan etkiler yaşamaz. Fakat ağızda kötü tat, mide ekşimesi ve dolgunluk gibi yan etkiler düşük oranlarda gözlemlenmiştir. 

 

Ne Kadar Kolajen Alımı Güvenli̇di̇r?

Şu anda, sağlık yetkilileri günde ne kadar kolajen alınması gerektiğine dair resmi bir kılavuz sunmamışlardır. Bu nedenle almanız gereken kolajen miktarı, hangi formu aldığınıza ve neden aldığınıza bağlıdır.

-Her gün 2,5–15 gram hidrolize kolajen peptidleri güvenli ve etkili olabilir.

-2.5 gram eklem ağrısı, cilt sağlığı ve hidrasyona fayda sağlayabilir.

-Günde 5 gram kemik yoğunluğunu iyileştirme potansiyeli olduğunu göstermiştir.

– Günlük 15 gramlık günlük dozları çoğunlukla kas kütlesini ve vücut kompozisyonunu iyileştirmek için kullanılmıştır.

 

Kolajen İçeren Besi̇nler Ve Kolajeni̇ Arttırmanın Yolları

  • Kolajen, hayvanların bağ dokularında bulunur. Bu nedenle tavuk derisi, sığır eti ve balık gibi besinler kolajen kaynaklarıdır.
  • Aloe vera jelinin, kolajeni arttırma etkisi gözlemlendiğinden yaraları iyileştirmek, kesikleri ve yanıkları tedavi etmek için kullanılır. 
  • C vitamini ve amino asitler açısından zengin yiyecekler yemek, her ikisi de cilt için önemli olduğundan vücuttaki hyaluronik asit ve kolajen seviyelerini artırabilir. Hyaluronik asitin vücutta kolajen üretimine pozitif etkisi görülmüştür. Aynı zamanda A vitamini de vücutta kolajen üretimine uyarıcı etki yapar. 

Bir yorum Yaz