Kırmızı Et Tüketmeyenler İçin Alternatif Besinler

Proteinler, insan vücudunda bulunan hücrelerin yapı taşlarıdır. Vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan besin yolu ile karşılanması gerekir. Protein açısından yüksek besin değerine sahip olan eti tüketmek istemiyorsanız, ete alternatif olarak bu besinlere yönelebilirsiniz.

Vücudun temel gereksinimleri arasında yer alan proteinler, insanların gelişimi adına önemli bir role sahip. Vücudun yaklaşık %12’sini oluşturan proteinler, insan vücudundaki dokuları onarır ve besinlerin sindirilmesini kolaylaştırır. İyi bir protein kaynağı olan et ile tüm bu saydıklarımız gerçekleşir. Fakat vejetaryenseniz ya da et tüketmek istemiyorsanız, bu besinler ile vücudunuza yeterli miktarda protein yükleyebilirsiniz.

 

Yoğurt

Süt ürünleri arasında en çok tüketilen bir besin olan yoğurt, protein açısından oldukça yüksek bir besin değerine sahiptir. Özellikle, kendi evinizde yaptığınız, ev yoğurdu tüketerek,  vücudunuzdaki dengeyi sağlayabilirsiniz. 100 gramında yaklaşık 10 g protein bulunan yoğurdu hergün tüketebilirsiniz.

 

Baklagiller

Nohut, mercimek ve fasulye gibi baklagiller hem protein hem de karbonhidrat açısından değeri yüksek besinlerdir. Bitkisel protein açısından sağlığımıza büyük katkı sağlayan baklagiller, lif, çinko ve demir içerir. 100 gramında yaklaşık olarak 21 g protein değerine sahip olan bakliyatları günlük beslenme alışkanlıklarınıza dahil edebiliriz.

 

Yumurta

En çok tercih edilen protein kaynaklarından biri olan yumurta, içerdiği yağlar açısından da vücuda faydalıdır. Anne sütünden sonra en zengin besin içeriğine sahip olan yumurtayı tüketerek kalp hastalıkları riskinden de kurtulabilirsiniz. Ayrıca kırmızı ete oranla çok daha ucuz olan yumurtanın 100 gramında 13 g protein mevcuttur.

 

Lor peyniri

Peynir altı suyundan elde edilen lor peynirinin besin değeri çok yüksektir. Düşük kaloriye sahip lor peyniri, birçok vitamin ve mineral içerir. Yüksek protein miktarından dolayı tokluk hissi yaratmaya yardımcı olur. Diyetlerde bolca yer alan lor peynirinin 100 gramında yaklaşık olarak 11 g protein bulunur.

 

Yağ Yakıcı Protein Kaynağı: Karnabahar

Mutfakların vazgeçilmez kış sebzesi olan ve farklı yapılış alternatifleri bulunan karnabahar da kırmızı et yerine geçen besinler arasında bulunuyor. C vitamini ve Folik asit açısından zengin olan karnabahar, yağ yakımına yardımcıdır. Bu sebze, en yüksek proteine sahip sebzeler arasında yer alıyor. 1 su bardağı karnabahardaki protein miktarı 2 gramdır.

 

Minik Ağaçlardaki Protein: Brokoli

Çoğu insanın tadını beğenmediği için tercih etmediği bu sebze, sadece bir tabağında bile 3 gram protein almanızı sağlıyor. Yağsız proteinler açısından zengin bir besin olan brokoli, beslenme uzmanları tarafından bonfile ile kıyaslandığında bonfileden daha faydalı olduğu ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla kırmızı et tüketemiyorsanız brokoli sizin için iyi bir alternatif olacaktır.

 

Kırmızı Et İle Yarışır: Ispanak

Popeye veya Türkçede bilinen adıyla Temel Reis’in, güce ihtiyaç duyduğu anda ıspanağa başvurması öylesine bir eylem değildir. Çünkü ıspanak, demir alımını maksimum seviyeye çıkarabildiği gibi günlük A vitamini ve K vitamini ihtiyacının önemli bir kısmını kaplar. Ispanak, folik asit, magnezyum ve potasyum açısından da zengindir. Vücut geliştirmek isteyenlerin öğünlerinde sıklıkla yer verdiği bu sebzeyi yumurtalı pişirdiğinizde, ihtiyacınız olan proteinin önemli bir kısmını karşılayabilirsiniz.

 

Milli Balık: Hamsi

Lezzeti ve bütçeleri sarsmayan fiyatıyla çok sevilen ve adeta milli balığımız haline gelen hamsi, küçük boyutuna rağmen içeriğindeki proteinler, sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineralleriyle büyük fayda sağlıyor.  Kemikler, kaslar, dokular için temel bileşenlerden olan proteini  hamsi tüketerek alabilirsiniz. Hamsinin 100 gramının 29 gramını protein oluşturuyor. Dolayısıyla hamsi, kırmızı et yerine geçen besinler arasındadır.

Write a comment