Kinoa ve Chia Tohumu Gerçekten Zayıflamada Etkili mi?

Kinoa, Chia Gibi Türkiye İkliminde Yetişmeyen Besinler Bizim İçin Gerçekten Yararlı Mı?

Kıtalar ve okyanuslar ötesinden gelen, son günlerde moda olan kinoa ile chia tohumu ve diğer birçok gıdaların bizim metabolizmamıza yabancı olduklarından dolayı bio yararlılıkları yoktur.  İçerdiği omega-3 ve protein bitkisel yapıda olduğundan ötürü vücutta çok verimli kullanılamamaktadır.
Sağlık ve beslenme odaklı olgularla bize pazarlanan bu gıdalar değil, bu topraklardaki gıdaların bize uyumluluğu ve bio yararlılığı vardır. Metabolizmamızda ağzımızdan her gireni tanıyan bakterilerimiz bize yabancı olanları ayırt ederler. Tanımadıkları, çözümleyemedikleri her türlü maddeyi sindirmemekte ve bütün güçleri ile dışarı atmak için çaba sarf etmektedirler.
Lif veya başka içerik açısından bakıldığında nohut mercimek fasulye kadar lif ve besleyicilik açısından daha fazla bir yararı olmadığı düşünülmektedir.

 

Chia Tohumu Gerçekten Zayıflamada Etkili mi?

Ülkemizde bazı uzmanlar tarafından mucize olarak gösterilse de, Dünya üzerinde yapılmış olan bilimsel çalışmalara göre zayıflama üzerinde kanıtlanmış bir etkisi bulunmamaktadır. Hatta yüksek kalorili olduğundan ötürü kullanım miktarına dikkat edilmemesi kilo almaya bile yol açabilir. Ayrıca Chia Tohumu ile ilgili Amerika’da 12 hafta boyunca günde 50 gram Chia tohumu tüketen kişilerde zayıflama üzerinde herhangi bir etkisine rastlanmadığı gerçeği söz konusudur.

Tokluk süresini uzattığına dair veriler olsa da, bilim adamları tok tutma etkisinin lif içeriğine bağlı olduğunu, bu nedenle meyve sebzelerden zengin bir beslenme tarzının da aynı derecede tokluk yaratacağını düşünülmektedir.

 

Chia tohumu yan etkileri

  1. Yüksek trigliserit sorunu olanlar varsa, bunu yükseltebilmektedir. Bu yüzden bu kişilerin tüketmemesi gerekmektedir.
  2. Chia tohumu vücutta gaz problemi yaratabildiği için, bu kişilerin sınırlı miktarda kullanmaları önerilir.
  3. Yüksek miktarda alfa-linolenik asitleri içerdiği için prostat kanserine sebep olabilir.
  4. Vücutta bağımlılık yapabileceği için çok fazla tüketilmesi önerilmemektedir.
  5. Bazı ilaçlarla etkileşime girebilen Chia tohumukişilerde rahatsızlığa sebep olabileceğinden buna dikkat edilmelidir.

 

Chia Tohumu Gerçekten Zayıflamada Etkili mi?

Ülkemizde bazı uzmanlar tarafından mucize olarak gösterilse de, Dünya üzerinde yapılmış olan bilimsel çalışmalara göre zayıflama üzerinde kanıtlanmış bir etkisinin bulunmadığı düşünülmektedir. Hatta yüksek kalorili olduğundan ötürü kullanım miktarına dikkat edilmemesi kilo almaya bile yol açabilmektedir. Ayrıca Chia Tohumu ile ilgili Amerika’da 12 hafta boyunca günde 50 gram Chia tohumu tüketen kişilerde zayıflama üzerinde herhangi bir etkisine rastlanmadığı gerçeği söz konusudır.

Tokluk süresini uzattığına dair veriler olsa da, bilim adamları tok tutma etkisinin lif içeriğine bağlı olduğunu, bu nedenle meyve sebzelerden zengin bir beslenme tarzının da aynı derecede tokluk yaratacağını düşünmektedir.

 

Chia Tohumundaki Omega-3 Kalp Sağlığını Gerçekten Korumada Etkili Mi?

Kalp sağlığını koruyan ve geliştiren omega-3 formu EPA ve DHA’dır. Oysa Chia tohumunda ALA adını verdiğimiz bitkisel formu bulunur. ALA’nın sadece %10-15 civarı EPA ve DHA’ya dönüşebilir. Chia tohumu tüketiminin DHA miktarını etkilemediği bilimsel çalışmalarca saptanmıştır. Bu nedenle de bilim adamları Chia tohumunun kaliteli bir omega-3 kaynağı olarak gösterilmesine karşıdır.

Çünkü içinde ne kadar yüksek oranda omega-3 bulunsa da vücutta kullanımı aynı yeterlilikte değildir. Özetle; Chia tohumunun balıkta yer alan omega-3’ün kalitesine ulaşma imkânı olduğu düşünülmemektedir.

 

 

Kimler Chia Tohumu Tüketmemeli?

Chia tohumu; kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin ve ilaç kullanan yüksek tansiyon hastalarının doktor ve diyetisyene danışmadan kullanmaması gerekir. Yutma güçlüğü ve alerjik astımı olan kişilerin Chia tohumunu kuru olarak tüketmesi tıkanma ve nefes alamama problemine yol açacağından ötürü önerilmemektedir.

 

Kinoa Gerçekten Zayıflamada Etkili Mi?

Uzmanlara göre, son günlerin popüler diyet ürünü olarak diyet listelerine sokulan kinoa, sağlıklı zayıflamak için ideal bir besin olmadığı düşünülmektedir.

Uzmanlar, kinoanın abartıldığını belirterek, diyetlerde kinoa yerine lif oranı ve beslenme değeri daha yüksek olan bulguru tavsiye etmektedirler.

Yerli bulgur ile ithal kinoayı karşılaştıran uzmanlar,tok tutucu özelliği, lif ve yağ oranı ve fiyatının uygunluğu nedeniyle hem beslenmede hem de diyette bulgurun tercih edilmesi gerektiğinin altı çizilmektedir.

Bulgurdaki lif miktarı kinoadan daha fazla. 100 gram bulgurda 8,2 gram lif varken, kinoada bu oran 5,1. Lifli yiyeceklerin tok tutucu özelliği olması nedeniyle kilo kontrolünde önemli bir rolü var. Ayrıca sindirim sisteminin çalışması açısından da lifli gıdalar çok faydalı olduğu düşünülmektedir.

Write a comment