Kestanenin Besin İçeriği, Faydaları Ve Atıştırmalık Tarifi

Kış aylarının gelmesiyle beraber kestane hem sokaklarda hem de sofralarımızda yerini almaya başladı. Kestane çiğ olarak yenilebildiği gibi, suda kaynatılarak, ateşte kavrularak ya da fırınlarda pişirilerek de yenilebilir. Ayrıca, şekerleme ve pasta yapımında bütün veya un halinde, pilav, et yemekleri, börek ve tatlılarda da kullanılmaktadır. Farklı tüketim şekilleri olan kestane aynı zamanda sağlığa da çok faydalı bir besindir.

Kestane, kayıngiller (Fagaceae) familyasından Castanea cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarını oluşturan kapalı kabuklu bir meyvedir. Kestaneler, Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Çin, Kore ve Japonya çevresinde temel gıda maddesi olarak kullanılmıştır. Daha çok Akdeniz ülkelerinde yetişen kestane, Türkiyede’de Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Bursa kestanesi ile ünlüdür. 

 

Kestanenin Faydaları Nedir?

Kestane çok eski zamanlardan beri, beslenmemizde yer alan önemli bir protein ve karbonhidrat kaynağıdır. Hem tok tutucu, hem besleyici, hem de iyi bir enerji kaynağıdır. İçerdiği besin ögeleri sayesinde sağlığımızın korunmasında da birçok yararı vardır. Kestane, düşük yağ ve protein içerirken yüksek oranda karbonhidrat içerir ve kuru ağırlığının yaklaşık %60’ını nişasta oluşturur. Vitaminler, mineraller ve iz elementler gibi mikro besin öğelerinin yanı sıra fenolikler gibi biyoaktif bileşikler açısından da zengindir. İçerdiği flavonoidlerin ve polifenolik asitlerin etkisiyle anti diyabetik ve kansere karşı koruyucu etki gösterir. 

Kestane düşük yağ içeriğine sahip bir gıdadır. Yağ içeriğinin %83’ü ise doymamış yağ asitleridir. Esansiyel yağ asitleri, linoleik ve linolenik asitlerin zengin bir kaynağıdır.  Doymamış yağ asitleri kardiyovasküler hastalıkların ve şişmanlığın önlenmesinde, bebeklerde beyin ve retina gelişiminde önemli bir rol oynar. Aynı zamanda kansere karşı koruyucu etki göstermektedir. 

A vitamini, E vitamini, C vitamini ve tiamin, ribofilavin ve niasin gibi B grubu vitaminlerini bol miktarda içeren kestane, kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, sodyum ve bakır minerallerini de içermektedir. İçerdiği bu minerallerle diş ve kemik sağlığının korunmasında yardımcıdır.  En çok C vitamini içeren sert kabuklu kuruyemiştir. C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesinde büyük rol oynar, özellikle kışın grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanmamızı önler ve ciltteki kolajen yapısını destekleyerek daha canlı ve parlak bir cilde sahip olmanızı sağlar. B vitamini sinirlerin yenilenmesi ve beynin işlevi için gerekli bir vitamindir. Kestanede bol bulunan B vitamini, daha güçlü bir hafızanızın olmasını sağlayarak unutkanlığa karşı savaş açar.

Antioksidan etkisi olan L-askorbik asit, E vitamini, karotenoidler ve gallik ve ellagik asitler gibi fenolik bileşikler içeren kestane bu bileşikler sayesinden kanser başta olmak üzere diğer kronik hastalıklarında önlenmesinde yarar sağlar. Kestanenin bu özelliği antioksidanların oksidatif stresi önlemesinden kaynaklanmaktadır. Oksidatif stres, kronik dejeneratif hastalıkların en önemli sebeplerinden birisidir.

 

Kestanenin Besin İçeriği

100 gram kestane yaklaşık 224 kaloridir ve kestane %4-10 arasında çözünür ve çözünmez diyet lifi içerir. Bu özelliği sayesinde kolesterolü düşürmede, kan şekerinin ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde ve tok kalma süresinin uzamasına yardımcı olur. Düşük kalori içeriği sayesinde kilosunu korumak isteyenler için iyi bir tercihtir.

Son zamanlarda, kestane içerdiği besin ögeleri ve sağlığa olan yararları nedeniyle beslenmemizde önemli bir besin haline gelmiştir. Glüten içermediği için çölyak hastalarının beslenmesinde de önemli yer tutmaktadır. Kış aylarında hastalıklardan korunarak, lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalık tercih etmek isteyenler kestaneyi tercih edebilirler. Kestaneyi tek olarak sevmeyenler ya da kahvenin yanına tatlı bir alternatif isteyenler tatlılara da katılabilir. İşte size hem fit hem de çok lezzetli bir sağlıklı atıştırmalık tarifi…

 

Kestaneli Enerji Topları:

Dış kaplaması için malzemeler:

1/4 su bardağı çiğ fındık

1/4 su bardağı rendelenmiş Hindistan cevizi

1/4 çay kaşığı kaya tuz

 

İç dolgusu için:

1 su bardağı kavrulmuş kestane

1/2 bardağı hurma

1/4 çay kaşığı tarçın

1/2 çay kaşığı taze limon suyu

1/4 çay kaşığı tuz 

2 yemek kaşığı süt 

 

Yapılışı:

Fındık, rendelenmiş Hindistan cevizi ve tuzu mutfak robotuna ekleyin ve karıştırın. Daha sonra toplar için; kavrulmuş kestane, hurma, tarçın, limon suyu, tuzu ve sütü mutfak robotunda tamamen pürüzsüz olana kadar karıştırın. Karışım çok kuru ise biraz daha süt ekleyebilirsiniz. Daha sonra karışımdan minik parçalar alıp mini toplar oluşturun ve her bir topu hazırladığınız karışımla kaplayın ve yağlı kâğıtla kaplı bir tepsiye yerleştirin. Bunu her biri için yapın ve sertleşmesi için en az 30 dakika buzdolabında tutun. Bu atıştırmalıkları 3-4 gün boyunca muhafaza edebilirsiniz.

Comments 2

  1. Meryem Güneş
    30/12/2019

    Tuz neden??

    1. Diyetisyen Emre Uzun
      30/12/2019

      1 çay kaşığının dörtte biri:) lezzet için!

Bir yorum Yaz