Kaygının Oluşma Nedenleri Nelerdir? Kaygıyı Azaltmaya Yardımcı Olan 9 Besin

Kaygının Oluşma Nedenleri Nelerdir?

Günlük yaşantımız içinde birçok stres faktörüyle karşılaşırız. Bu stres faktörlerinin kaynakları okul, ev, iş hayatı ve çevremizdeki insanlar gibi sosyal durumlar yanında uyuşturucu, alkol, kafein, fobiler, kalp hastalığı ve ilaçlar olabilir. Kaygı, onu yaşayan kişiye bağlı olarak farklılıklar gösterebilir. Duygular dengesizlik gösterip ani değişiklikler ile hayatımızı olumsuz yönde etkileyebilir. Zihninizle bedeniniz arasında bir kopukluk varmış gibi kontrolden çıkmış gibi hissedebilirsiniz. 

 

Kaygının Belirtileri

  • Aşırı endişe,
  • Tedirginlik,
  • Huzursuzluk,
  • Artmış kalp atış hızı,
  • Korku
  • Hızlı nefes alma,
  • Odaklanmada zorluk,
  • Uykuya dalmakta zorluk,
  • Titreme,
  • Sinirlilik 
  • Panik atak ve
  • Sosyal durumlardan kaçınmak kaygının belirtileridir. 

 

Kaygılı Hissettiğiniz Dönemlerde Beslenmenin Önemi

Kaygılı hissettiğiniz dönemlerde olsanız da olmasanız da dengeli beslenmeniz her zaman önemlidir. Her öğünde çeşitli taze sebzeleri, meyveleri, yüksek kaliteli et ve balıkları, fındık ve kepekli tahılları, vitamin ve minarelleri özellikle magnezyumdan zengin koyu yeşil yapraklı sebzeleri dengeli almaya dikkat etmelisiniz. Sağlıklı beslenme kendinizi daha iyi hissettirip yaşam kalitenizi olumlu yönde etkileyecektir. İşlenmiş gıdalardan veya fast-food tarzı öğünlerden kaçınmalı, şeker alımınızı sınırlandırıp, alkol, kafein ve gereksiz yere ilaç tüketiminizi azaltmalısınız. 

Sağlıksız beslenmek ve öğün atlamak yaşam kalitenizi düşürmekle beraber sizi sosyal durumlardan uzak tutacak kadar kaygılı hissettirebilir. 

 

Kaygıyı Azaltmaya Yardımcı Olan Besinler

 

1. Yağlı Balıklar 

Antioksidanlar olan omega-3 yağ asitleri bakımından yüksektir. EPA ve DHA gibi Omega-3 takviyelerinin kaygıyı azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.

 

2. Probiyotikler Ve Fermente Gıdalar Tüketmek

Bağırsak bariyerinin doğrudan korunması ve böylelikle genel bağırsak mikrobiyotasındaki stres kaynaklı değişikliklerin önlenmesinde oldukça önemlidir. Yoğurt, süt, peynir önerilebilir. Fermente süt ürünleri ve faydalı bağırsak mikroplarının büyümesi arasındaki bağlantı iyi tarif edilmiştir. Bununla birlikte, (süt ürünü olmayan) fermente gıdaların ve bitkilerin bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceği bulguları, uzun süreli bağırsak-beyin iletişimi üzerinde bir etki olabileceğinden önemlidir.

 

3. Karbonhidratlar

Vücudun düzenli çalışıp enerji sağlayabilmesi için dengeli karbonhidrata ihtiyacı vardır. Dengesiz ve düşük karbonhidrat alımı depresyona ve kaygıya neden olabilir. Karbonhidratlardan çekinmeyin, ancak glisemik indeksi düşük veya tatlı patates, fasulye ve elma gibi lif bakımından zengin karbonhidratları seçin.

 

4. Zerdeçal 

Yeterli ve dengeli şekilde zerdeçal tüketmek, yediğiniz içtiğiniz gıdalarda zerdeçal kullanmak serotonin seviyelerini arttırmakla beraber kaygı ve depresyonun hafifletilmesine yardımcı olabilir. Antidepresanlar kadar etkili olabilir.

 

5. Zencefil

Zencefili hem sıcak hem soğuk şekilde tükettiğiniz gıdalarda kullanabilir veya çay olarak içebilirsiniz. Zencefil stres tedavisinde oldukça güçlüdür.

 

6. Yeşil Çay

Ana öğünlerden sonra veya ara öğünlerde tercih edilebilebilen serotonin seviyelerini artırarak stres ve kaygıyı azaltabilir.

 

 7. Lavanta 

Yatıştırıcı özelliği ile bilinmektetir. Kaygıya yardım edebilecek merkezi sinir sistemi üzerinde hafif sakinleştirici etkileri vardır.

 

8. Kuruyemiş Ve Tohumlar

Tüm fındık ve tohumlar triptofan içerdiğinden tercihleriniz arasına girebilir. Triptofan eksikliğinde mutluluk hormonu serotoninin salınımı azalır ve deprefis kaygı durumu yükselebilir. Bu yüzden kaygıyı azaltacak besinler arasına kuruyemiş ve tohumlar da girebilir.

 

9. Bitter Çikolata 

Sütlü çikolataya oranla daha iyi miktarda flavon ve antioksidantlar içerdiğinden dolayı beyin fonksiyonlarını geliştirmektedir. Dengeli şekilde tüketildiğinde stres hormonlarını olumlu yönde düzenlediği gözlenmeştir.

Bir yorum Yaz